Nový rok, nová séria, overené spokojnosťou používateľov a dobrými predajmi. Pozreli sme sa detailne, čo za 329 EUR prináša Samsung Galaxy A3.

Ako uviesť na trh nový model smartfónu tak, aby ho aj napriek tomu používatelia poznali? Pomenovať ho rovnako, ako predchádzajúci model a pridať do zátvorky číslo aktuálneho roku. Fádne? Možno. Ale s istotou každý vie, čo kupuje a že toto je ten aktuálny model. A Samsung nie je jediný, kto takto označuje svoje telefóny. Pridávajú sa aj LG alebo napríklad Huawei.

Áčková séria vždy tvorila zlatý stred a ponúkala veľmi dobré parametre za danú cenu. Tento raz to nie je inak a novinka pridala na aktuálnosti v oblasti parametrov a dizajne. Vlastne novinky sú dve. Každý si vyberie, veľký model A5 s 5,2“ uhlopriečkou alebo menší A3 so 4,7“ displejom.

Obsah recenzie

  1. Konštrukcia a vyhotovenie
  2. Výkon, spotreba a parametre
  3. Operačný systém
  4. Fotografovanie
  5. Verdikt

Konštrukcia a vyhotovenie

Dizajn telefónu je veľmi podarený. Ide o veľmi tenký telefón tak akurát do ruky. Je pravda, že toto je menšia uhlopriečka a nie každému bude vyhovovať. Ja sám preferuje 5,2“ uhlopriečku. Vtedy mi telefón sadne do ruky najlepšie, nech už má akékoľvek okraje okolo displeja. A3 je proste menší a je verejné tajomstvo, že sa mi páčia menšie telefóny.

Predná strana má 2.5D displej, teda ochranné sklo so zaoblením pri okrajoch. Ochranné sklo má aj na zadnej strane a rovnako aj tu je mierne zaoblené. V ruke sa telefón drží veľmi dobre, pretože sklo priľne k pokožke. Na mierne šikmom stole počítajte s tým, že telefón bude o pár minút na zemi. Sklo je totiž tak hladké, že na menej rovných povrchoch sa bude šmýkať.

Fotoaparát a LED blesk sú v jednej línie so zadným krytom. Toto považujeme za dobré riešenie. Poďme na rozloženie prvkov. Na spodnej strane tradične audio konektor a nabíjací konektor je tento raz už USB-C. Ovládacie tlačidlá neprešli nijakou zmenou a samsungoví fanúšikovia dostanú to, na čo sú zvyknutí. Teda vypínacie tlačidlo vpravo, ovládanie hlasitosti na ľavej hrane.

Zásadná zmena je v umiestnení reproduktora na hlasité telefonovanie alebo prehrávanie audio obsahu. Ten je nad tlačidlom pre vypnutie telefónu. Pri väčších dlaniach držíte telefón tak, že ho automaticky zakryjete. Výhodou je zase, že pri pozeraní obsahu v horizontálnej polohe si ho zakrývať nebude, keďže nie je na spodnej hrane. Pri modeli A5 tento problém nie je tak viditeľný, pretože telefón je dlhší.

Slot na Nano SIM a microSDXC kartu je na hornej hrane. Na odobratie slotu treba použiť špeciálny nástroj, ktorý je pribalený. Je to jednak preto aby kryt pekne lícoval s telom. Po druhé aj preto, aby ste využili certifikáciu IP68 a teda mohli telefón ponoriť do 1,5 metrovej hĺbky na pol hodiny. Odolá aj múke a iných malým časticiam.

Snímač odtlačkov

Významným prvkom je snímač odtlačkov pod displejom. Je tu opäť vo forme mechanického tlačidla Domov. Ten bol vo verzii 2016 až pri modeli A5. Teda používatelia, ktorí chceli menší mobil, boli týmto spôsobom potrestaní. Teraz je snímač aj tu, no nie stará generácia ako v prípade A5 (2016). Netreba po ňom prechádzať prstom. Stačí priložiť.

Presne ako na Galaxy S7. Vedľa neho sú tlačidlá na ovládanie. Šípka späť a na druhej strane prístup k multitaskingu. Pre pravákov ideálne, budú mať šípku späť bližšie. Možno ste si to nikdy neuvedomili, no šípku späť používate častejšie, je teda prirodzenejšie ju mať pre palec bližšie. Obe dotykové tlačidlá sú podsvietené.

Obsah recenzie

  1. Konštrukcia a vyhotovenie
  2. Výkon, spotreba a parametre
  3. Operačný systém
  4. Fotografovanie
  5. Verdikt

Značky:
1 2 3 4 5

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.