Slúchadlá a technologické inovácie idú v poslednom čase dokopy, no len veľmi vlažne.

Sony pridalo do zatiaľ nie príliš rozšíreného segmentu, nový model s označením MDR-1000X. Ide o model pre technologických nadšencov. Každý, kto chce prvotriednu kvalitu a má rád značku Sony, siahne po tomto modeli. Slúchadlá majú ANC, a to v špeciálnych režimoch.

Konštrukcia je „biznisová“. Slúchadlá si zoberiete aj k obleku a umelá koža a pekné dizajnové tvary budú dotvárať váš imidž. Vskutku podarené slúchadlá. Najmä tvarovo a ergonómiou. Netvrdíme to často, no toto sú opäť slúchadlá, ktoré budú sedieť na hlave aj bez toho, aby ste ich vyskúšali. Sme veľmi radi, že prémiový segment sa zameriava nielen na kvalitu zvuku ale aj konštrukciu.

Iste, kto kupuje slúchadlá tohto typu, chce ich najprv počuť. Polstrovanie je mäkké a je pokryté umelou kožou tak ako aj vonkajšia strana mušlí a vnútorná výplň spojovacieho mosta. Ten je oceľový a výrazne zosilňuje konštrukciu. Zároveň je dostatočne pružný, aby zvládol jeho rozšírenie a menej opatrné zaobchádzanie.

Model Sony MDR-1000X v zloženom stave, mušle sa dajú zložiť aj vertikálne tzv. na plocho

Ovládanie

Na pravej mušli je zároveň dotykové ovládanie. Ťuknutím prsta pozastavíte hudbu alebo prijmete hovor, vertikálnym pohybom zase upravíte hlasitosť, horizontálnym prechádzate medzi skladbami. Tu máme jednu výhradu, a to pri úprave hlasitosti. Keď sa dostanete na maximálnu hlasitosť, ozve sa signál a zvuk sa vypne na dve sekundy. Zbytočne dlhá doba a je to naozaj nepríjemné. V praxi sa budete snažiť myslieť na to, aby ste sa na posledný zvukový stupeň nedostali.

Ďalšia funkcionalita je naviazaná na ANC a mikrofóny v mušliach. Tie sú vidno v ich hornej časti. Priložením pravej dlane na mušľu sa zapnú mikrofóny a budete počuť okolité zvuky a hlasy. Nemusíte dávať dole slúchadlá ani vypínať ANC. No a takisto ani hľadať nejaké malé tlačidlo na zapnutie mikrofónov. Výrobca tejto funkcii hovorí Quick Attention.

Dotykové ovládanie má len pravá mušľa. Ovládacie tlačidlá zase ľavá. Tam je pointa technologického základu slúchadiel. K hlavnému tlačidlu na zapnutie a párovanie sú pridané ďalšie dve – ANCAmbient Sound. Buď použijete technológiu aktívneho odhlučnenia ANC alebo Ambient Sound. V prvom prípade ide o odhlučnenie okolitých zvukov a funguje vynikajúco. Stačí si ju zapnúť a prestanete počuť vaše písanie na klávesnici.

Druhá funkcia je určená na počúvanie zvuku v rôznych prostrediach tak, aby ste vždy počuli rozprávanie druhej osoby. V praxi teda nechcete počuť lietadlové motory alebo ozvenu koľajníc pri ceste vlakom, no chcete počuť servisné hlásenia z ampliónu alebo sprievodcu. Na ľavej mušli je aj NFC.

Zvuk

Kvalita zvuku je výborná a najmä celková dynamika a jemnosť podania. Je to aj tým, že slúchadlá majú v sebe zosilňovač S-Master HX a technológiu DSEE HX na zlepšenie kvality pôvodného zvukového formátu. Zreteľné stredy a výšky doplnia jemne pôsobiace basy. Tie sú dynamické a dobre sa počúvajú. Nijako sa netlačia do popredia a pekne vyvažujú celkovú reprodukciu.

Zvuková charakteristika sa mení v závislosti od použitia oboch režimov Ambient Sound. V režime Voice sa nám javila reprodukcia podstatne lepšie, v režime Normal pôsobila zvláštnym až plochým dojmom. Technológia ANC je zvládnutá veľmi dobre, netreba sa obávať nežiaduceho zosilnenia zvuku, ako v prípade starších modelov Sony s ANC.

Dobrou správou je, že pri káblovom zapojení získate väčšiu impedanciu. Namiesto 16 Ohm až 46 Ohm. Použiť sa teda dajú aj v zosilňovačoch a domácich audiosystémoch. Dosiahnete nižšie skreslenie.

Hodnotenie

+ pohodlná konštrukcia, prémiový dizajn a materiály, dotykové ovládanie, ANC a Ambient Sound, špičkový zvuk
– upozornenie na dosiahnutie maximálnej hlasitosti

Zapožičal: Sony Slovakia
Cena: 399 EUR

Verdikt

Sony MDR-1000X sú prémiové slúchadlá. Majú svoj osobitý štýl a špeciálne funkcie. Aktívne odhlučnenie Sony posunulo na ďalšiu úroveň. Tento model nielen dobre vyzerá, ale aj vynikajúco hrá. Tvarovo sedia dokonale, budete mať pocit, akoby boli vyrobené priamo pre vás. Celkovo ich považujeme za výnimočné.

Parametre a hodnotenie:

Názov modelu / Technické parametreSony MDR-1000X
Typdrôtové, Bluetooth
Veľkosť meniča [mm]40
Odhlučnenie od okoliaANC, SENSE ENGINE
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]4 ÷ 40 000
Typ konektoraL konektor
Výdrž akumulátora [hod.]20
Skutočná hmotnosť [g]278
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie3/5
Odhlučnenie od okolia5/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / výkon5/5
Cena [EUR s DPH]399,00

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia Creative Outlier Sports: Pohodlné slúchadlá s výborným zvukom a ešte lepšou cenou

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.