Tieto športové slúchadlá sú navrhnuté trochu inak.

Spojovací kábel je voľný a hlavné prvky sú okolo uší. Sú bezdrôtové a pripojiť ich môžete aj za asistencie NFC. Ich využitie je univerzálne a dá sa s nimi aj telefonovať. Špecifické zavesenie okolo ucha sme tu už mali, no nie s tak objemným základom a ovládaním. Aj napriek väčším rozmerom batéria vydrží len 7 hodín.

Keď ich porovnáme s modelom Creative Outliesr Sports, je to o štyri hodiny menej (podľa výrobcu). Na rozdiel od nich majú slúchadlá ešte vyššiu certifikáciu stupňa krytia, konkrétne IPX5. Kým tie od Creative by ste mali umývať maximálne vlhčenou handričkou, tieto môžete oplachovať pod tečúcou vodou.

Musíme uznať, že v ušiach držia lepšie a sú robustnejšie. Pri behu alebo cvičení v posilňovni pocítite ich zosilnenú konštrukciu a spôsob aretácie. Samotné štuple držia v ušiach dobre, no je treba správne vybrať veľkosť silikónového návleku. Tých je v balení viac a máte na výber z troch veľkostí plus dvakrát strednú veľkosť L.

Časť konštrukcie tvorí tvrdý plast, zvyšok smerom do ucha je z pružného materiálu. Viac by sa nám páčilo, keby mal pamäťový efekt. Ovládanie je na pravej časti. Tri tlačidlá – na ovládanie hlasitosti, prechodu medzi skladbami a vypnutie, nahmatáte ľahko. Na vrchole je zakrytý microUSB konektor. Slúchadlá nabijete za 2 hodiny a podporujú funkciu Quick Charge. Stačia tri minúty nabíjania na hodinové prehrávanie hudby.

Zvuk

Sony vybavilo model XB80S technológiou EXTRA BASS. Je to poznať a aj bez ekvalizéra získate silné basy. Skôr by sme povedali, že neraz na hranici, keď už máte pocit a potrebu ich znížiť. Zvukovo sa nechcú porovnávať s modelmi pre zarytých fanúšikov hudby. Majú optimálny zvukový prejav s dôrazom na nízke a stredné tóny. Na športovanie ich odporúčame, univerzálne slúchadlá na domáce počúvanie sa z nich asi nestanú, vzhľadom na ich špecializovanú konštrukciu. Zvukovo ich využijete aj počas cestovania, nemôžeme tvrdiť, že by väčšina z vás so zvukom nebola spokojná.

Hodnotenie

+ pevná konštrukcia, odolnosť IPX5, držanie na svojom mieste, silné basy
– mierne rezervy v kvalite zvuku – nič dramatické

Zapožičal: Sony Slovakia
Cena: 119 EUR

Verdikt

Sony MDR-XB80BS sú konceptom odlišné slúchadlá. Väčšinu konštrukcie majú doslova za ušami. Budú ale veľmi dobre sedieť. Odporúčame ich používateľom, ktorým nevyhovuje systém so špeciálnym aretačným doplnkom, ktorý je napríklad pri Bose alebo Creative.

Parametre a hodnotenie:

Názov modelu / Technické parametreSony MDR-XB80BS
TypBluetooth
Veľkosť meniča [mm]12
Odhlučnenie od okoliakonštrukciou
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]4 ÷ 24 000
Typ konektoranemá
Výdrž akumulátora [hod.]7
Skutočná hmotnosť [g]27
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie5/5
Odhlučnenie od okolia5/5
Kvalita reprodukcie3/5
Pomer cena / výkon3/5
Cena [EUR s DPH]119,00

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia Sony MDR-1000X: Prémiové slúchadlá vyrobené priamo pre vás

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.