Xperia Asistent, Xperia Akcie, 3D Creator aj Hi-Res zvuk

Android 8.0 so sebou prináša zmenu používateľského rozhrania nastavení systému Android, avšak z hľadiska novej Xperie zaujmú najmä extra technológie a funkcie, ktoré Sony do telefónu zabudovalo. Niektoré z nich sú známe z predchádzajúcich generácií, XZ1 však ponúka aj novinky.

Príkladom novej funkcie je Xperia Asistent. Ten sa pôvodne objavil ako súčasť Xperia nadstavby pre systém Android 7.0, avšak teraz začína posielať aj potenciálne užitočné upozornenia a pripomenie vám, že ste si zabudli zapnúť budík alebo že máte zmeškané hovory a mali by ste na ne reagovať. Taktiež upozorní na vytvorený koncept emailu a môže poradiť s nastaveniami. Toto je dobrý základ a sme zvedaví, akým smerom sa bude Asistent v budúcnosti uberať.

Xperia Akcie sa nám páčia. Koncept je super, na funkcii treba ešte popracovať. Oproti predchádzajúcej verzii z Androidu 7.X však badať zlepšenie

Určitú evolúciu sme si všimli aj v prípade Xperia Akcií, ktoré sú súčasťou Asistenta. Sony upravilo existujúce režimy a pridalo ďalšie dva. Počas cestovania vám napr. XZ1-ka môže zapnúť hudobnú aplikáciu podľa vašej voľby a prispôsobiť nastavenie hlasitosti. Tento režim nám nefungoval počas testovania korektne, hoci sme si nastavili čas, dátum aj miesta domova a práce.

Režim Hranie hier sa aktivoval bez problémov – môžete si nastaviť, aby sa po spustení konkrétnej aplikácie aktivoval režim Nerušiť, obmedzil sa dátový prenos na pozadí pre ostatné aplikácie a tiež sa prispôsobil jas a hlasitosť a optimalizoval sa výkon telefónu.

Všimnite si v hornom ľavom rohu ikonu herného ovládača. Znamená to, že máme aktivované Xperia Akcie pri hraní hier

Stále však platí, že by sme ocenili bohatšie možnosti prispôsobenia akcií. Je škoda, že si používateľ nemôže vytvárať vlastné režimy a profily z ponuky nastavení. Pre tento účel aj naďalej používame aplikáciu MacroDroid. A nezaobídeme sa ani bez aplikácie Twilight, nakoľko Xperia ešte stále neobsahuje systémový filter modrého svetla. Škoda.

Xperia XZ1 obsahuje predinštalované aplikácie od Amazonu, AVG a klávesnicu SwiftKey, ktoré sa nedajú odinštalovať, ale iba vypnúť. Niekoho poteší, že väčšina doplnkových aplikácií od Sony je voliteľná a nie je priamo predinštalovaná. Novinkou je však nástroj 3D Creator, ktorý sa v slovenskej verzii nazýva 3D skener. Ako názov napovedá, pomocou tejto aplikácie môžete vytvárať 3D modely iba pomocou smartfónu. Naskenujete tvár alebo objekt a ak máte 3D tlačiareň, môžete si ho aj vytlačiť.

Úvodná obrazovka, Xperia Asistent, Xperia Akcie a 3D skener

Myšlienka 3D Creatora nie je nová a nie je to nič, z čoho by sme padli na zadok. Už pred rokom a pol sme si vytvárali 3D modely pomocou tabletu HP Spectre x2, ktoré sme následne integrovali do videohier. Daný tablet však využíval špeciálnu kameru s viacerými fotoaparátmi a technológiou Intel RealSense.

Sony si zaslúži pochvalu za to, že na 3D skener dokázalo premeniť štandardný fotoaparát smartfónu, ktorý nie je špeciálne navrhnutý pre takéto využitie. V optimálnych svetelných podmienkach dokáže vytvoriť aplikácia veľmi dobré výsledky a pokiaľ vlastníte Xperiu XZ Premium, 3D skener dostanete ako súčasť aktualizácie na Android 8.0. Je fajn, že vás aplikácia prevedie procesom skenovania krok za krokom.

Takéto 3D modely môžete s Xperiou XZ1 vytvárať. Technológia nie je nová, jej zakomponovanie do obyčajného smartfónu je úctyhodné

Podobne ako predchádzajúce Xperie, aj XZ1-ka podporuje Hi-Res formáty zvuku a vo výbave má aj podporu zariadení s technológiami LDAC a aptX HD, pre ktoré si môžete prispôsobiť bezdrôtový prenos zvuku s dôrazom na kvalitu prenosu alebo kvalitu audia. Technológia DSEE HX vylepšuje kvalitu komprimovaných hudobných súborov pri počúvaní cez káblové slúchadlá a v nastaveniach nájdete aj virtuálny priestorový zvuk.

Je možné, že vám tieto technológie nič nehovoria, avšak v kombinácii so slúchadlami Sony, ktoré by mali byť dostupné ako darček k niektorým predobjednávkam, ich využijete. Kvalitnejší bezdrôtový prenos zvuku určite.

Nastavenia zvuku a zvukové technológie

Recenzia je rozdelená do šiestich častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: HDR displej a výkon
3. strana: Operačný systém a výdrž batérie
4. strana: Xperia Asistent a ďalšie extra funkcie
5. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
6. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5 6

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit