Motion Eye fotoaparát láka na superspomalené videá, prináša softvérové novinky

19 Mpx fotoaparát Motion Eye využíva tri rôzne senzory pre dosiahnutie optimálnej fotografie a vyrovnávaciu pamäť DRAM. Kombinuje fázové PDAF zaostrovanie, laserové zaostrovanie a RGBC-IR senzor, ktorý optimalizuje nastavenie bielej farby pre verné zobrazenie farieb. Taká je teória.

Pamäť DRAM umožňuje zaznamenávať superspomalené video pri 960 fps v rozlíšení 720p. Po spustení tejto funkcie sa zaznamená 0,2-sekundový superspomalený záber, ktoré sa vo výslednom videu natiahne na 6 sekúnd pri 30 fps. S touto funkciou sme sa dosť hrali v prípade modelu XZ Premium a XZ1 ponúka rovnakú hardvérovú výbavu, bez zmien. Ak vás zaujímajú detaily zaznamenávania superspomalených záberov pri 960 fps, do pozornosti dávame časť recenzie na Xperiu XZ Premium alebo náš článok s tipmi a trikmi pre túto funkciu.

Aj Xperia XZ1 dokáže nahrávať superspomalené videá. A ponúka aj režim sekvenčného fotenia

Zmeny fotoaparátu sú softvérové. Nahrávanie 4K videa už konečne nie je dostupné iba ako samostatný režim, ale toto rozlíšenie nájdete v ponuke štandardného režimu Video. Môžete si vybrať medzi kodekom H.264 alebo H.265. Ďalšou zmenou je vylepšený manuálny režim, ktorý umožňuje nezávisle od seba nastavovať ISO aj dobu uzávierky. A v neposlednom rade si môžete v nastaveniach aktivovať režim fotenia jednej fotky alebo sekvenčné snímanie. Všetky tieto zmeny vítame, v prípade predchádzajúcich Xperii mohli niekomu chýbať. Najmä sekvenčné snímanie. Fotenie v RAW formáte však bohužiaľ stále nie je dostupné.

Nechýba ani prediktívne snímanie, ktoré využíva DRAM pamäť a okrem vašej fotky uloží ďalšie až 3 snímky pred stlačením spúšte. Xperia XZ1 dokáže túto funkciu aktivovať, ak rozpozná pohyb a najnovšie aj v prípade úsmevu. Nie vždy to funguje bezchybne, ale počas nášho testovania nám viackrát funkcia pomohla zachytiť pekné momenty. Do pozornosti dávame článok s tipmi a trikmi, ako fotiť s Motion Eye fotoaparátom. A opäť platí, že softvérové novinky dostane s aktualizáciou na Android 8.0 aj Xperia XZ Premium.

Manuálny režim fotoaparátu dostal vylepšenia. Konečne môžete nastavovať ISO a dobu uzávierky nezávisle od seba

Kvalita samotných fotiek je veľmi dobrá a platí to, čo sme písali už v prípade Xperie XZ Premium. Fotoaparát robí krásne a detailné fotky, verne zachytáva farby. Platí to najmä v dobrých svetelných podmienkach, ale aj v šere dokáže prekvapiť. Automatické zaostrovanie funguje naozaj rýchlo a máme pocit, že aj automatický režim Superior Auto je o niečo spoľahlivejší ako v minulosti. Optická stabilizácia však stále chýba a Xperia v náročnejších scénach sem-tam preexponuje oblohu, takže v niektorých prípadoch budete siahať po manuálnom režime.

Do pozornosti dávame náš redakčný fototest a porovnanie Motion Eye fotoaparátu s telefónmi Samsung Galaxy S8 a HTC U11. Pripravujeme aj porovnanie Motion Eye fotoaparátov v modeloch XZ Premium a XZ1, avšak prvé testovanie fotky, ktoré sme doteraz zhotovili, naznačujú, že rozdiely medzi nimi nie sú.

Fotografie, odfotené pomocou Xperie XZ1. Po kliknutí alebo ťuknutí sa zobrazia v režime celej obrazovky

Superspomalené zábery, ktoré sme natočili s Xperiou XZ Premium. Má totožný fotoaparát ako Xperia XZ1. Súťaž už skončila

Recenzia je rozdelená do šiestich častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: HDR displej a výkon
3. strana: Operačný systém a výdrž batérie
4. strana: Xperia Asistent a ďalšie extra funkcie
5. strana: Fotoaparát a ukážkové fotografie
6. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5 6

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit