Touto vlastnosťou sa doteraz chválil iba iRobot.

Roborock oficiálne predstavil novú generáciu robotických vysávačov radu S. Ide o vlajkovú loď tohto výrobcu. Kľúčovou novinkou modelu Roborock S8 sú dve hlavné kefy, ktoré zvyšujú účinnosť vysávania na všetkých povrchoch a najmä na kobercoch. Zároveň by mali minimalizovať množstvo chlpov či vlasov, ktoré by sa mohli teoreticky namotať na kefu.

Dve hlavné kefy doteraz ponúkali iba robotické vysávače iRobot Roomba, a práve táto vlastnosť mohla rozhodnúť, že si niektorí používatelia vybrali práve iRobot. Roborock S8 však tento rozdiel vyrovnal a do výbavy pribalil aj viacero ďalších technológií, ktoré patria k špičke medzi robotickými vysávačmi.

S8 využíva kombináciu laserovej navigácie, LiDAR senzora a prednej kamery s pomocným svetlom, aby sa po domácnosti pohyboval rýchlo, efektívne a zároveň sa vedel vyhnúť nečakaným objektom na zemi. Podobnú, resp. totožnú technológiu využíva aj Roborock S7 MaxV.

Maximálny sací výkon dosahuje 6000 Pa, pričom vysávač ponúka funkciu automatického zvýšenia výkonu počas vysávania koberca. Vyšší výkon a systém dvoch hlavných kef by mal zabezpečiť účinnejšie vysávanie v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi Roborock.

Dostupný je v troch verziách

Samozrejmosťou je sonické mopovanie, ktoré prišlo na trh s modelom Roborock S7. Mopovacia podložka vďaka tejto technológii vibruje s frekvenciou až 3000 vibrácií za minútu a zároveň tlačí na podlahu, aby ju nielen utierala, ale v rámci možnosti sa ju snažila čo najlepšie vydrhnúť. Na základe mojich testov môžem povedať, že táto technológia patrí k tomu najlepšiemu na trhu, hoci, Xiaomi Robot Vacuum X10+ má subjektívne o trošku lepšie mopovanie.

Roborock S8 ponúka aj funkciu automatického nadvihnutia mopovacej podložky, keď sa vysávač dostane na koberec. Podložku dokáže nadvihnúť maximálne o 5 mm, takže v prípade vyšších kobercov je vhodnejšie vytvoriť zakázanú zónu počas mopovania.

Zaujímavou novinkou, ktorá je však dostupná iba v najlepšie vybavenej verzii Roborock S8 Pro Ultra, je automatické nadvihnutie dvoch hlavných kief, keď vysávač iba mopuje, resp. sa vracia do dokovacej stanice. Model Pro Ultra takisto obsahuje dvojnásobný počet vibračných modulov v mopovacej podložke, čo by sa malo prejaviť lepším mopovaním.

Ostatné modely, Roborock S8 a S8+, tieto dve zlepšenia nemajú. Všetky tri vysávače majú 5200 mAh batériu, na jedno nabitie dokážu fungovať až 3 hodiny, a dokážu upratať plochu s rozlohou až 300 m2. Cenu a dostupnosť modelov Roborock S8 na našom trhu zatiaľ nepoznáme. Americké ceny sú nasledujúce:

  • Roborock S8 s obyčajnou dokovacou stanicou s funkciou nabíjania – 750 dolárov
  • Roborock S8+ s dokovacou stanicou s automatickým vyprázdnením – 1000 dolárov
  • Roborock S8 Pro Ultra so zlepšeným mopovaním v porovnaní s modelmi S8 a S8+, funkciou automatického nadvihnutia dvoch hlavných kief a dokovacou stanicou, ktorá zabezpečuje automatické vyprázdnenie, automatické doplnenie vody do vysávača, automatické umytie a vysušenie mopovacej podložky – 1600 dolárov
Roborock S8+ a S8 Pro UltraZdroj: Roborock
Roborock S8+ (vľavo) a S8 Pro Ultra (vpravo)

Zdroj: Roborock

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit