Premeníte ho aj na domácu bezpečnostnú kameru.

Roborock sa za posledné roky zaslúžene vypracoval na špičku v segmente robotických vysávačov a dnes ho spoločne so značkou iRobot považujem za lídra v tejto oblasti. A svoju pozíciu si uvedomuje aj on sám, čo je zreteľné pri pohľade na cenu noviniek radu S7 MaxV – tie sú na úrovni vysávačov radu Roomba j7. Treba však objektívne povedať, že technologická výbava tomu zodpovedá.

Roborock S7 MaxV je k dispozícii v troch verziách, ktoré sa odlišujú iba dokovacou stanicou. Samotný vysávač je vo všetkých prípadoch totožný. Základný model ponúka štandardnú dokovaciu stanicu s funkciou nabíjania, mnou testovaný model S7 MaxV Plus má vo výbave dokovaciu stanicu s automatickým vyprázdňovaním.

Najlepšie vybavený Roborock S7 MaxV Ultra má dokovaciu stanicu, akú som doteraz v segmente robotických vysávačov ešte nevidel. Okrem automatického vyprázdnenia sa postará aj o doplnenie nádržky na vodu a vyčistenie mopovacej podložky, vďaka čomu sa vysávač stane doslova bezúdržbový. Taká je aspoň teória, no som zvedavý na praktické skúsenosti.

Aké sú zlepšenia v porovnaní s Roborock S7?

Roborock S7 MaxV je zlepšenou verziou minuloročného vysávača Roborock S7, ktorého recenziu si môžete prečítať v samostatnom článku. Hlavnými zlepšeniami je vyšší výkon na úrovni 5100 Pa (základná S7-čka má výkon 2500 Pa) a zdokonalená navigácia, ktorá má okrem laseru a LiDARu aj oči – RGB kameru a ďalší 3D senzor. Bohužiaľ, rozlíšenie kamery výrobca neuvádza.

Zlepšený navigačný systém umožňuje inteligentnejšiu navigáciu s dôrazom na pokročilejšie vyhýbanie sa prekážkam. V tomto smere S7 MaxV plnohodnotne konkuruje Roombe j7 a oba vysávače považujem za to najlepšie na trhu z hľadiska navigácie. Treba však objektívne povedať, že Roborock S7 MaxV nie je z hľadiska vyhýbania sa prekážkam bezchybný.

Počas testovania tohto vysávača som uskutočnil viacero testov, kedy som nechal na zemi ponožky, káble, malé bezdrôtové slúchadlá a ďalšie objekty. V rámci niektorých vysávaní sa vysávač všetkým objektom úspešne vyhol, avšak objavili sa aj prípady, kedy niektoré z nich korektne nerozpoznal a narazil do nich, resp. ich zachytil bočnou kefou.

Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Roborock S7 MaxV Plus ponúka pokročilú detekciu prekážok. V optimálnom prípade sa vyhne objektom, ako sú káble či ponožky, avšak nefunguje to vždy so 100 % spoľahlivosťou

Inteligentná navigácia a jej obmedzenia

Na základe môjho testovania môžem povedať, že úspešnosť navigácie, čo sa vyhýbania prekážkam týka, je do veľkej miery ovplyvnená viacerými parametrami – veľkosť objektu, jeho umiestnenie vzhľadom k ďalším objektom, farba objektu a takisto aj farba podlahy, to všetko môže ovplyvniť, či Roborock úspešne identifikuje napríklad malý kábel alebo psí výkal a vyhne sa mu, alebo nie.

Bez ohľadu na niektoré nedokonalosti, ktoré možnože časom odstránia softvérové aktualizácie vysávača, patrí navigácia vysávača Roborock S7 MaxV k tomu najlepšiemu, čo je aktuálne dostupné na trhu. Jediným hodnotným konkurentom je už spomenutý iRobot Roomba j7. V porovnaní s ním má Roborock výhodu, že sa v horších svetelných podmienkach nemusí orientovať iba na základe kamery, nakoľko kombinuje všetky ostatné senzory.

Faktom je, že pokiaľ som vysávač nevystavil extrémnym podmienkam, po domácnosti sa pohyboval prakticky bezchybne. Potešil ma už pri úvodnom spoznávaní mojej domácnosti – pomocou tzv. rýchleho mapovacieho vysávania prebehol môj 3-izbový byt v priebehu 6 minút a za takto krátky čas si vytvoril mapu bytu s automatickým rozdelením do jednotlivých miestností a zároveň rozpoznal aj vzor podlahy v každej miestnosti. Klobúk dole, s týmto som sa ešte nestretol.

Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Roborock S7 MaxV Plus

Videohovor cez robotický vysávač? Prečo nie

Podobne ako Roomba j7, aj Roborock S7 MaxV využíva kameru na prednom nárazníku, aby odfotil prekážky a poslal vám ich cez aplikáciu. Robot dokáže zanalyzovať mnohé základné objekty a vie rozpoznať, či mu pri upratovaní zavadzia topánka alebo kábel. Kvalita a rozlíšenie fotiek je o poznanie vyššia v porovnaní s konkurenciou od iRobot.

V mobilnej aplikácii Roborock si môžete prispôsobiť viaceré nastavenia, ktoré sa týkajú rozpoznávania prekážok. Môžete si tiež aktivovať špeciálny režim, pokiaľ máte domáceho maznáčika, aby bol vysávač opatrnejší a kládol väčší dôraz na „nehody“, ktoré môžu zvieratká spôsobiť. Tento režim som mal počas testovania vypnutý. Odporúčam však, aby ste si detailne pozreli nastavenia v aplikácii a pohrali sa s nimi, pokiaľ si tento vysávač kúpite.

V aplikácii si tiež môžete nastaviť dve pomerne unikátne funkcie, s ktorými som sa doteraz nestretol. Kameru vo vysávači môžete využívať vo funkcii mobilnej domácej bezpečnostnej kamery. Túto funkciu treba povoliť stlačením tlačidiel na vysávači a následne ju viete na diaľku aktivovať cez aplikáciu – budete vidieť, čo vidí vysávač a zároveň ho môžete diaľkovo ovládať. A v rámci tejto funkcie môžete tiež aktivovať videohovor. Vtedy sa využije zabudovaný mikrofón a reproduktor vo vysávači, aby druhá strana počula, čo hovoríte do vášho telefónu a mohla s vami komunikovať.

Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Roborock S7 MaxV Plus využíva aplikáciu Roborock s množstovm funkcií a nastavení. Určite sa s ňou zoznámte

Spoľahlivé vysávanie

Ignorujúc nové funkcie a zlepšenia, ktoré súvisia s pokročilejším systémom navigácie, ponúka Roborock S7 MaxV dobre známu výbavu. Dizajn je okrúhly, telo je z plastu, avšak celková konštrukcia a prevedenie pôsobí prémiovým a kvalitným dojmom. Sám som bol z toho prekvapený, ale je rozdiel, keď chytíte do ruky robotický vysávač za 300 – 400 eur a keď držíte v ruke S7 MaxV.

S7 MaxV má hlavnú gumenú kefu, ktorá je navrhnutá tak, aby sa na ňu nenamotávali chlpy a vlasy. Nie je to novinka a v prípade značky Roborock to považujem za štandard. Hlavnú kefu dopĺňa jedna bočná kefa na vymetanie kútov a popri stenách či nábytku. Na vysávači si všimnete tradičný výčnelok, v ktorom je zabudovaný laserový senzor s LiDARom. Novinkou je predná kamera s dvoma senzormi a svetlom, pomocou ktorého si vie vysávač osvetliť priestor v prípade horších svetelných podmienok.

Roborock S7 MaxV ponúka spoľahlivé vysávanie. Maximálny výkon je 5100 Pa, ktorý využijete v domácnostiach s množstvom kobercov, resp. počas prvého vysávania v zaprášenej domácnosti. V prípade pravidelného vysávania stačí používať štandardný režim. Poteší, že S7 MaxV ponúka funkciu Carpet Boost, vďaka ktorej automaticky aktivuje vyšší sací výkon, keď sa dostane na koberec.

Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Roborock S7 MaxV Plus si niekedy pomôže použitím zabudovaného svetla

Najlepšie mopovanie v segmente vysávačov 2-v-1

Roborock S7 MaxV využíva totožnú technológiu mopovania, s ktorou prišiel minulý rok Roborock S7. Ide o tzv. sonické mopovanie – mopovacia podložka vibruje s frekvenciou až 3000 vibrácií za minútu, aby podlahu nielen utierala, ale v rámci možnosti sa ju snažila čo najlepšie vydrhnúť. Osobne som fanúšik tejto technológie a považujem ju za aktuálne najlepšiu na trhu, čo sa týka mopovania pomocou vysávača typu 2-v-1 (to je taký, ktorý vysáva aj mopuje).

Je pravda, že vysávač neodstráni všetky staré a zaschnuté škvrny, resp. nie počas jedného cyklu mopovania, avšak mopuje lepšie ako ostatné vysávače tohto typu. Šikovnou funkciou je automatické zdvihnutie mopovacej podložky, pokiaľ vysávač vylezie na koberec. Táto funkcia je však určená pre koberce s výškou maximálne 4 mm. V prípade vyšších kobercov je vhodné nastaviť si v aplikácii, aby sa im vysávač vyhýbal.

Kvalita mopovania je v prípade vysávačov Roborock S7 a S7 MaxV totožná. V aplikácii si môžete nastaviť, či má robot iba mopovať – v takom prípade si môžete nastaviť tzv. hĺbkové mopovanie s hustejším pohybom, alebo či má aj vysávať aj mopovať – vtedy sa pohybuje po tradičnej osi, ako keď vysáva. K dispozícii sú tiež tri úrovne vlhkosti/intentzity mopovania.

Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Roborock S7 MaxV Plus

Pokryje plochu až 300 m2

Roborock S7 MaxV pokryje plochu až 300 m2, čo je pomerne dôležitá informácia pre niektorých používateľov a konkurenčná výhoda v porovnaní s niektorými inými vysávačmi. Výhodou je tiež výdrž batérie na úrovni až 3 hodín na jedno nabitie. Vysávač sa v prípade potreby vráti do dokovacej stanice – keď upratuje a batéria poklesne pod 20 %. Po nabití na 80 % pokračuje v upratovaní tam, kde skončil. Nabitie z 20 % na 80 % trvalo počas môjho testovania 3,5 hodiny.

Nádobka na prach má objem 400 ml, nádobka na vodu má objem 200 ml. Je praktické, že nádobka na vodu je samostatná a dá sa jednoducho vybrať a vložiť zo/do zadnej časti vysávača. S robotom netreba v rámci tohto úkonu manipulovať a nádobku netreba po skončení mopovania vyliať – môže v nej ostať voda. Roborock takisto uvádza, že je možné v rámci mopovania použiť aj chemický prostriedok na mopovanie, avšak odporúča iba vlastné produkty, ktoré sú na tento účel určené. V dobe prípravy recenzie som nemal k dispozícii informáciu, či sa budú predávať aj na našom trhu.

Mopovaciu podložku je však po skončení mopovania potrebné odstrániť. Stačí ju jednoducho odopnúť zo zadnej strany vysávača a mopovaciu handričku umyť – pokiaľ teda nemáte model S7 MaxV Ultra, ktorého dokovacia stanica to spraví za vás.

Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Roborock S7 MaxV Plus

Dokovacia stanica s automatickým vyprázdňovaním

Osobne som testoval model S7 MaxV Plus, ako už bolo spomenuté, ktorý má vo výbave dokovaciu stanicu s odpadkovým košom a automatickým vyprázdňovaním. Ide o rovnakú dokovaciu stanicu, ktorú Roborock uviedol na trh v priebehu roka 2021 a môžete si ju dokúpiť k vysávaču S7 samostatne, resp. v jednom balení v prípade modelu S7+.

Táto dokovacia stanica funguje podobne ako konkurenčné riešenia. Patrí medzi tie kompaktnejšie – jej rozmery sú 314 × 457 × 383 mm, takže sa zmestí aj pod môj IKEA stolík, na ktorý sa pravidelne odkazujem v recenziách robotických vysávačov s dokovacou stanicou s automatickým vyprázdňovaním.

Na riešení od Roborocku sa mi však páči, že odpadkový kôš v dokovacej stanici môžete používať dvoma spôsobmi. Buď do nej vložíte vrecko na odpad, ktoré raz za niekoľko týždňov až mesiacov vyhodíte a vymeníte za nové, alebo ju budete používať bez vrecka. V takom prípade sa odpad hromadí v tube v dokovacej stanici, ktorú raz za čas manuálne vysypete a umyjete. Stačí si vybrať, čo je pre vás pohodlnejšie a lepšie.

Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Roborock S7 MaxV Plus a jeho dokovacia stanica

Verdikt

Roborock S7 MaxV je špičkový robotický vysávač. Patrí k tomu najlepšiemu, čo je teraz dostupné na trhu a definuje trendy, ktoré budú nasledovať ostatní výrobcovia – či už ide o vyhýbanie sa prekážkam pomocou kamery alebo o ultimátnu dokovaciu stanicu v prípade modelu Ultra.

Faktom je, že S7 MaxV nie je prvým vysávačom s inteligentným rozpoznávaním prekážok. Roborock túto funkciu priniesol už v prípade modelu S6 MaxV, ktorý bol predstavený pred dvoma rokmi a teda skôr, ako prišiel na trh iRobot Roomba j7 s podobnou funkciou.

Ako bolo spomenuté v recenzii, S7 MaxV ponúka najpokročilejšiu navigáciu na trhu. Nie je však úplne bezchybná a vysávač nie vždy korektne rozpozná objekty, ktoré by nemali byť na zemi. Najmä ak sú malé, avšak do úvahy treba brať aj ďalšie premenné.

Pokiaľ si vyberáte nový robotický vysávač a zvažujete, či si zobrať Roborock S7 alebo S7+, prípadne si priplatiť za MaxV Plus – ak sa snažíte mať doma poriadok a optimalizovať vašu domácnosť na robotické vysávanie v tom zmysle, že dbáte na to, aby sa na zemi nenachádzali objekty, ktoré tam byť nemajú, potom vám postačí aj základná S7-čka, resp. S7+. V opačnom prípade, resp. ak chcete to najlepšie na trhu, bude dobrou voľbou MaxV a ideálne vo verzii Ultra.

Cena: 999 eur

Zapožičal: WESTech
Oficiálny distribútor značky Roborock pre slovenský trh.

Vysávače radu Roborock S7 MaxV si môžete zakúpiť v obchodoch NAY, ALZA a Datacomp.sk.

  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Roborock S7 MaxV PlusZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Páči sa nám

  • všeobecne inteligentný a spoľahlivý pohyb vysávača
  • prémiové a kvalitné spracovanie
  • množstvo funkcií a nastavení v aplikácii Roborock
  • 5100 Pa sací výkon
  • najlepšie mopovanie na trhu v segmente 2-v-1
  • identifikácia prekážok je v niektorých situáciách prínosom
  • zabudovanú kameru využijete aj na videohovory či ako domácu bezpečnostnú kameru
  • odpadkový kôš v dokovacej stanici v prípade modelu Plus môžete využívať aj bez vrecka na odpad
  • S7 MaxV Ultra má dokovaciu stanicu ako žiaden iný vysávač na trhu

Nepáči sa nám

  • vyhýbanie sa prekážkam pomocou kamery nefunguje so 100 % presnosťou a spoľahlivosťou
  • automatické zdvihnutie mopovacej podložky je vhodné iba pre koberce s výškou do 4 mm

Technické špecifikácie:

ModelRoborock S7 MaxV Plus
Rozmery353 × 350 × 96,5 mm (vysávač) / 314 × 457 × 383 mm (dokovacia stanica)
Navigácia / rozdelenie mapy do zónlaserová s LiDAR senzorom + RGB kamera s 3D senzorom / áno, aj viaceré poschodia
Maximálny sací výkon5100 pa, automatické zvýšenie výkonu na kobercoch
Batéria / výdrž na jedno nabitie5200 mAh / 300 m2, 3 hodiny
Objem nádrže na prach / vodu400 ml / 200 ml
Mobilná aplikáciaRoborock
Cena999 eur

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit