Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Toyota predstavila novú, piatu generáciu svojho robota – basketbalistu. CUE 5 získal nové zručnosti a približuje sa k všestrannosti ľudského atléta. Projekt, ktorý vznikol ako hobby inžinierov spoločnosti Toyota sa nakoniec stal hlavným programom vývoja robotiky a umelej inteligencie, ktorý Toyota začlenila do svojho výskumu a vývoja.

CUE sú sériou robotov schopných hrať basketbal, ktorá z generácie na generáciu testuje stále pokročilejšie riešenia. Hoci sa ich vývoj začal ako koníček inžinierov, spoločnosť Toyota v tomto projekte rýchlo vytušila príležitosť na vývoj nových senzorov, umelej inteligencie a aktuátorov, ktoré slúžia ako svaly a šľachy robota a zaradila ho do svojich oficiálnych aktivít. Všetky roboty zo série CUE sa stali členmi basketbalového tímu Alvark Tokio, ktorý hrá japonskú profesionálnu B.League. Medzi doterajšie úspechy programu patrí Guinessov svetový rekord z roku 2019 za najviac nepretržitých hodov humanoidného robota do basketbalového koša.

Najnovší model CUE 5 nedávno predstavili verejnosti na basketbalovom štadióne Alvark Tokyo. Na pozvanie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) sa zúčastnil aj na Olympijských hrách v Tokiu, kde predvádzal svoje schopnosti.

Nové možnosti humanoidného robota
Až doteraz generácie CUE zlepšovali svoju schopnosť hádzania a stabilnej jazdy po zemi. Najnovší model CUE 5 priniesol do programu vývoja skutočnú revolúciu a osvojil si novú zručnosť – driblovanie. Dodatočné osi pohybu ľavej ruky dodali novému modelu plynulejší, ľudský pohyb.

„Podarilo sa nám eliminovať zbytočný pohyb, čím sme znížili spotrebu energie aj vibrácie pri pohybe robota. Do chodidiel sme nainštalovali aj kamery, čím sa značne zvýšili jeho možnosti pozorovať loptu a okolie. Nový systém monitoruje vzdialenosť ruky od lopty a jej presnú polohu,“ vysvetlil Takayoshi Tsujimoto, inžinier Toyoty zodpovedný za riadiace systémy robota. „My ľudia tomu počas driblovania alebo sledovania hry nevenujeme pozornosť, ale každý odraz lopty sa mierne líši od ostatných v dôsledku tlaku vzduchu v lopte a podmienok na ihrisku. Ľudia sa môžu nevedomky prispôsobovať situácii, ale roboti túto schopnosť nemajú. Preto sme CUE naprogramovali tak, aby sa naučil presne čítať polohu loptičky pri každom odraze a rozhodoval o tom, ako pohne rukou. Vďaka tomu získal flexibilitu pri riešení každého odrazu lopty. Hoci momentálne používa ľavú ruku, teoreticky by mohol driblovať aj pravou rukou.“

Začalo to ako hobby
Skupina inžinierov z Toyota Engineering Society (TES) začala v roku 2017 v rámci voľného času zostrojovať inteligentného robota. Dali si za cieľ vytvoriť humanoidného robota ovládaného umelou inteligenciou, ktorý bude vedieť hrať basketbal.

Prečo práve basketbal? Inšpiráciou bol populárny komiks odohrávajúci sa v basketbalovom prostredí Slam dunk a slová jeho hlavného hrdinu: „Bude stačiť 20 000 tréningových hodov?“ Kolegovia v tíme Toyota Engineering Society si položili podobnú otázku, no v štýle high-tech špecialistov: „Nebolo by skvelé, keby sme vyvinuli robota, ktorý by pomocou umelej inteligencie vypočítal vzdialenosť ku košu tak, aby vždy hodil za tri body?“ Takto vznikol prvý robot CUE a po ňom ďalší štyria.

Ďalšie generácie
Prvý robot dokázal trafiť loptu do koša zo vzdialenosti 4 metrov. Jeho nohy boli pripevnené k plošine a na použitie merania vzdialenosti k cieľu bol použitý laserový senzor. Robot meral 190 cm (bez platformy, na ktorej stál) a vážil 75 kg. Vedenie basketbalového klubu Alvark Tokio ho neváhalo prijať do tímu a pridelilo mu dres s číslom 70. Vďaka tomu sa CUE stal prvým robotom registrovaným ako profesionálny basketbalista. Prvýkrát sa predstavil 28. marca 2018 proti tímu Tochigi Brex.

Aj CUE 2 sa stal hráčom Alvark Tokio, bol nasadený ako číslo 92. Debutoval proti družstvu Kyoto Hannaryz 24. novembra 2018. Bol vysoký 204 cm a vážil 56 kg. Zo vzdialenosti 7 metrov robil trojbodové hody a lopty posielal do koša plynulým pohybom aj s pokrčenými kolenami. Stál na dvoch nohách bez podstavca – ten nahradili chodidlá fungujúce nezávisle od seba. Vzdialenosť ku košu merali senzory umiestnené v jeho hrudi.

Jeho nástupca CUE 3 prvýkrát ukázal svoje schopnosti 10. apríla 2019 v zápase proti Sun Rockers Shibuya v drese s číslom 93. Nielenže trafil kôš zo vzdialenosti 12 metrov, ale vytvoril aj Guinessov rekord v počte trestných hodov na kôš hodených humanoidným robotom. Podarilo sa mu to 2020-krát a potom bol pokus prerušený. Ľudský rekord je 5 221 hodov a bol dosiahnutý v roku 1996.

V tom istom roku, 16. novembra 2019, previedol svoje schopnosti na ihrisku robot ďalšej generácie CUE 4, ktorý sa pohyboval autonómne a nezávisle si vedel zobrať loptu. Predchádzajúce verzie museli dostať loptu do rúk od asistujúceho človeka. Efektivita hodu sa u CUE 4 zvýšila natoľko, že čas jedného hodu sa skrátil z 12 na 3 sekundy. Jeho pohyby sa stali plynulejšími a vďaka autonómnemu pohybu mohol hádzať z rôznych miest.

Značky: