ROG oficiálne predstavil svoj vreckový herný počítač, ktorý bude v predaji aj na Slovensku.

ROG Ally patrí medzi najatraktívnejšie herné zariadenia, ktoré boli za posledné roky predstavené. A to aj napriek tomu, že funguje na podobnom koncepte ako Nintendo Switch, a že podobný koncept už do sveta počítačov prenieslo Valve so svojím Steam Deckom.

ROG Ally však ide o krok ďalej. Ide o plnohodnotný počítač so systémom Windows 11, ktorý ponúka formát vreckovej konzoly so 7-palcovým Full HD displejom, 120 Hz obnovovacou frekvenciou, podporou pre FreeSync Premium a odozvou 7 ms. Obrazovka má pomer strán 16 : 9, kontrast 1000 : 1 a pokrýva 100 % farebného priestoru sRGB. Maximálny jas dosahuje 500 nitov. Displej chráni ochranné sklo Gorilla Glass Victus.

Tieto informácie však už boli známe. ROG aktuálne prezradil ďalšie informácie o výkone zariadenia. ROG Ally bol dnes (11. máj 2023) oficiálne predstavený vo verzii s procesorom Ryzen Z1 Extreme, ktorý využíva architektúru Zen 4 s grafickým čipom RDNA 3. Ponúka 8 jadier, 16 vlákien a grafický výkon na úrovni 8,6 teraflopa. Lacnejší a menej výkonný model s procesorom AMD Ryzen Z1 so 6 jadrami a 12 vláknami bude dostupný v Q3 2023, avšak bližšie informácie výrobca neprezradil.

ROG Ally má hmotnosť 608 gramov a ponúka tiež 16 GB RAM (LPDDR5 s frekvenciou 6400 MHz), 512 GB úložisko a slot na microSD kartu typu UHS-II. K dispozícii je tiež Wi-Fi 6E. Konfigurácia s procesorom Ryzen Z1 Extreme bude v predaji od 13. júna 2023 za cenu 799 eur.

ROG AllyZdroj: TOUCHIT
ROG Ally

Poradí si aj s najnovšími AAA hrami

ROG v rámci tlačovej konferencie prezradil, že v rámci interného testovania s predfinálnymi ovládačmi dosiahol Ally výkon na úrovni 60-70 FPS v Hogwarts Legacy, 75-80 FPS v Call of Duty: Modern Warfare II a 85 FPS v NBA 2K23. Všetky tri hry bežali v rozlíšení 1080p.

V redakcii už ROG Ally testujeme a tieto dáta môžem doplniť o moje doterajšie poznatky – Cyberpunk 2077 v rámci benchmarku dosiahol výsledok 45 FPS, hra F1 22 bežala pri 87 FPS, Forza Horizon 5 pri 65 FPS a Marvel’s Guardians of the Galaxy pri 52 FPS. Vo všetkých prípadoch som testoval v rozlíšení Full HD a pri hraní na batériu.

Prvé dojmy z ROG Ally sú veľmi pozitívne v tom smere, že tento vreckový počítač si poradí s akoukoľvek hrou. V prípade graficky náročných hier však treba počítať s obmedzenou výdržou batérie, ktorá sa v rámci môjho doterajšieho testovania pohybovala na úrovni 60 až 90 minút vo Full HD rozlíšení bez obmedzovania snímkovacej frekvencie. Pri hraní indie titulov, ktoré sú graficky menej náročné, je výdrž citeľne lepšia. Všetky detaily zosumarizujem v recenzii, keď sa ROG Ally začne predávať na Slovensku.

ROG Ally je takisto možné pripojiť k externej grafickej karte XG Mobile s grafickým čipom až do NVIDIA GeForce RTX 4090 v mobilnej verzii. Výrobca uvádza, že v tejto kombinácii ponúka Ally výkon na úrovni 75-95 FPS v Cyberpunk 2077 a 60-80 FPS v The Witcher 3: Wild Hunt pri hraní v rozlíšení 4K s technológiami ray tracing a DLSS 3.

Zdroj: ROG, vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit