Tyčové vysávače sú skvelými pomocníkmi v domácnosti. Oceniť ich vieme najmä my, ženy. Nezaberajú veľa miesta, vieme ich mať stále po ruke a v prípade malej nehody v kuchyni, napríklad keď sa nám vysype múka, ju vieme raz-dva povysávať bez toho, aby bolo treba vyberať klasický veľký vysávač zo skrine.

Pozrite si naše praktické skúsenosti aj vo videu

Do redakcie sme dostali na test nový vysávač Roidmi X20. Roidmi je dcérskou spoločnosťou Xiaomi, čo je badať na viacerých aspektoch vysávača, ako je napríklad dizajn, balenie, či mobilná aplikácia.

TOP 3 užitočné vychytávky, ktoré by ste mali o tomto vysávači vedieť:

1. vysáva a mopuje naraz

2. automatické LED svietenie v tmavých priestoroch

3. bezdrôtové nabíjanie

Balenie a dizajn

Vysávač dostanete v kompaktnom balení s praktickou rukoväťou na prenášanie. Po otvorení krabice si všimnete, že všetky komponenty majú v škatuli svoje miesto. Je to užitočné, pretože pokiaľ chcete vysávač prenášať, nie je problém ho poskladať naspäť do krabice a takto ho preniesť napríklad na chatu.

Vysávač je uložený v škatuli s dvoma poschodiami. Každá časť vysávača má svoje miesto a škatuľu je možné opakovane použiť.

Vysávač je uložený v škatuli s dvoma poschodiami. Každá časť vysávača má svoje miesto a škatuľu je možné opakovane použiť.

Na test sme mali k dispozícii bielo čiernu verziu, ktorá je veľmi elegantná. Dizajn je jednoduchý a prispôsobený na intuitívne používanie. Jednotlivé časti vysávača sa spájajú zakliknutím, ide to veľmi ľahko. Výhodou je zaoblená rukoväť v uhle až 270°, čo umožňuje pohodlné držanie vysávača v akejkoľvek polohe. Základná časť vysávača, t.j. tá kde sa nachádza motor a nádoba na odpad, váži iba 1,5 kg. To umožňuje jednoduchú manipuláciu s vysávačom, aj keď potrebujete povysávať niečo, čo je umiestnené vyššie, napríklad nad hlavou. Spoločne s predlžovacou trubicou a hlavicou na vysávanie má Roidmi X20 hmotnosť 2,6 kg. To je stále akceptovateľné, a preto je manipulácia s vysávačom veľmi pohodlná.

Jednotlivé časti vysávača do seba zapadnú bez problémov

Jednotlivé časti vysávača do seba zapadnú bez problémov

Konštatujeme, že Roidmi bolo pri tomto modeli štedré na príslušenstvo. Balenie obsahuje:

  • základnú časť vysávača
  • predlžovaciu trubicu
  • hlavica na vysávanie s dvoma druhmi kief
  • mopovač s dvoma handričkami z mikrovlákna
  • špeciálnu hlavicu na vysávanie matracov alebo sedačiek
  • kombinovanú hlavicu na vysávanie úzkych priestorov a jemných povrchov
  • hlavicu s ohybnou hadicou
  • dokovaciu stanicu na bezdrôtové nabíjanie
  • napájací zdroj
  • náhradný filter
Roidmi X20 má bohaté príslušenstvo

Roidmi X20 má bohaté príslušenstvo

Výkon motora a batéria

Roidmi X20 je poháňaný výkonným motorom novej generácie s rotáciou 120 000 ot/min. Vďaka novej technológii zabraňuje poklesu výkonu v dôsledku upchania prachom, čo sa pri cyklónových motoroch v minulosti stávalo.

Vysávač je možné prevádzkovať v troch režimoch, štandard, medium a turbo. Pri našom testovaní sme najviac používali štandardný režim, vyššie režimy sme použili krátkodobo najmä pri vysávaní kobercov. Vysávač je v štandardnom režime celkom tichý, výrobca udáva hlučnosť na úrovni 72 dB, avšak pri najvyššom móde je to až 83 dB, čo je už dosť počuteľné.

S výkonom ide ruka v ruke aj spotreba elektrickej energie. Batéria vysávača má kapacitu 2500 mAh/72Wh a pri štandardnom režime vydrží na 65 minút vysávania. Pri strednom stupni výkonu je to 45 minút a pri najvyššom iba 10 minút vysávania. Batéria sa nabije na 100 % za približne 2,5 hodiny. Kapacitu batérie je možné vidieť v podobe svietiacich diód v prednej časti vysávača. Vysávač je možné nabíjať bezdrôtovo a to tak, že ho jednoducho pomocou magnetov pripojíte k dokovacej stanici, ktorú tvorí nenápadný biely disk. Ten je možné prilepiť na rôzne povrchy, napájací adaptér sa pripája zospodu. K dispozícii sú aj šrauby na pevnejšie uchopenie napríklad do steny. Vysávač sa dá nabíjať aj cez kábel, pokiaľ by niekomu nevyhovovalo bezdrôtové nabíjanie.

Pripojenie vysávača do dokovacej stanice na bezdrôtové nabíjanie pomocou magnetov je veľmi jednoduché

Pripojenie vysávača do dokovacej stanice na bezdrôtové nabíjanie pomocou magnetov je veľmi jednoduché

Súčasťou motora je aj premyslená filtrácia vzduchu. Tá je zložená zo 6 filtrov a zabezpečuje tak počas vysávania aj čistenie vzduchu. Konštatujeme, že počas nášho testovania sme nezacítili typický „vysávačový“ vzduch, ktorý by z tohto vysávača vychádzal.

Rozložený filtračný systém vysávača

Rozložený filtračný systém vysávača, Zdroj: Roidmi

Nádoba na nečistoty má objem 0,4 litra a manipulácia s ňou je jednoduchá. Pod diódami, ktoré indikujú kapacitu batérie nájdeme aj diódku, ktorá svieti na červeno, pokiaľ je nádoba na nečistoty plná a treba ju vysypať. Keďže nádoba je priehľadná, ľahko vidíte, aké množstvo nečistôt sa v nej reálne nachádza.

Skúsenosti z testovania

Tyčový vysávač Roidmi X20 sme počas testovania používali v domácnosti na dennej báze. Či už išlo o vysávanie parciálnych plôch alebo o kompletné vysávanie celej rozlohy bytu. Konštatujeme, že vysávač je praktický a veľmi jednoduchý na použitie. Oceňujeme najmä možnosť súčasného vysávania a mopovania podlahy, čo šetrí čas.

Mopovací nadstavec sa k hlavnej hlavici pripája magnetom. Je to rýchle a praktické, keďže nie je potrebné sa k nadstavcu zohýbať.

Mopovací nadstavec sa k hlavnej hlavici pripája magnetom. Je to rýchle a praktické, keďže nie je potrebné sa k nadstavcu zohýbať.

Mopovací nadstavec sa k hlavnej hlavici pripája magnetom a dobre drží na svojom mieste. Tento systém umožňuje rýchle odpojenie a opätovné pripojenie nadstavca na mopovanie napríklad v tom prípade, keď potrebujete medzičasom povysávať koberec. Mopovací nadstavec stačí iba jemne pridržať nohou, aby sa odpojil.

Vysávanie a mopovanie v jednom je praktická funkcia, ktorá vám ušetrí čas

Vysávanie a mopovanie v jednom je praktická funkcia, ktorá vám ušetrí čas

Samotný mopovací nadstavec sa skladá z dvoch častí: pevnej, kam treba naliať vodu pred použitím a mopovacej handričky z mikrovlákna, ktorá sa k nadstavcu pripája suchým zipsom. Mopovací nadstavec využíva na prepúšťanie adekvátneho množstva vody technológiu inšpirovanú prírodou, konkrétne fungovaním rastlinných kapilár. Prepúšťa iba také množstvo vody, aby bola zem vlhká, nie premočená. Aj keď necháte mopovací nadstavec stáť chvíľu na jednom mieste, napríklad keď práve vysávate koberec, neprepustí veľké množstvo vody. Teda by nemalo dôjsť k poškodeniu podlahy, špeciálne ak ide o drevené parkety. Samozrejme výrobca odporúča zostatkovú vodu vyliať, pokiaľ ste skončili s mopovaním. Do vody je možné pridať aj prostriedok na čistenie podláh, avšak odporúčame, aby nebol veľmi penivý.

Ukážka technológie prepúšťania vody v mopovacom nadstavci

Ukážka technológie prepúšťania vody v mopovacom nadstavci, Zdroj: Roidmi

Čo sa týka samotného vysávania, hladké povrchy ako je dlažba či parkety sa vysávajú veľmi ľahko a s vysávačom sa dobre manipuluje aj na ťažšie dostupných miestach. Výbornou vychytávkou je automatické LED svietenie umiestnené vpredu na hlavnej hlavici. Rozsvieti sa automaticky vtedy, keď vysávačom zájdete do tmavšieho priestoru. Napríklad do kúta, pod umývadlo alebo skriňu. Vďaka tomuto svetlu uvidíte nečistoty, ktoré by ste za normálnych okolností nevideli.

Šikovné LED svietenie, ktoré funguje automatický keď vysávačom zájdete do tmavšieho priestoru

Šikovné LED svietenie, ktoré funguje automaticky keď vysávačom zájdete do tmavšieho priestoru, Zdroj: Roidmi

Mierne výhrady máme k vysávaniu kobercov. Tým, že je vysávač ľahký, je potrebné na vysávanie kobercov použiť jemný prítlak aj druhou rukou tak, aby sa hlavica plynule posúvala po koberci. Ako spomíname vyššie, k dispozícii sú dve kefy do hlavného nadstavca. Jedna je celá pokrytá štetinami, tú odporúčame na tvrdé povrchy a najmä vtedy, pokiaľ chcete aj mopovať, keďže je vodeodolná. Druhú kefu, ktorá je tvorená striedavými pásikmi štetín a gumy odporúčame na vysávanie kobercov. S ňou nám to išlo jednoduchšie.

Dva tipy kief, ktoré nájdete v balení. Vrchnú kefu odporúčame na vysávanie najmä kobercových plôch a tú spodnú na vysávanie podláh, najmä v kombinácii s mopovaním.

Dva typy kief, ktoré nájdete v balení. Vrchnú kefu odporúčame na vysávanie najmä kobercových plôch a tú spodnú na vysávanie podláh, najmä v kombinácii s mopovaním.

Príslušenstvo

Roidmi X20 prichádza aj s praktickým príslušenstvom. Nevyužijete ho zrejme na každodennej báze, no uľahčí vám upratovanie aj ťažšie prístupných miest a auta. Tým, že je vysávač ľahký a jednoducho prenosný môžete ho využiť aj mimo domu. Popis jednotlivých nadstavcov nájdete v galérii.

Mobilná aplikácia

Napriek tomu, že Roidmi X20 nie je robotický vysávač, nájdete tu aj mobilnú aplikáciu. Volá sa Roidmi Cleaner a je dostupná pre telefóny s operačným systémom Android ako aj iOS. Zariadenie aplikácia vyhľadá automaticky na základe GPS polohy a pripojí sa cez bluetooth. Vybavíte to aj z pohodlia gauča, keďže nie je potrebná žiadna interakcia so samotným vysávačom. To, že sa zariadenie pripojilo k aplikácii indikuje dióda plnosti odpadkového koša, ktorá sieti na modro.

V aplikácii nájdete základné informácie o prevádzke vysávača, no môžete si napríklad aj prispôsobiť sací výkon podľa svojich požiadaviek

V aplikácii nájdete základné informácie o prevádzke vysávača, no môžete si napríklad aj prispôsobiť sací výkon podľa svojich požiadaviek

V mobilnej aplikácii nájdete informácie o batérii, kedy treba vymeniť filter, no aj to, koľko plochy ste už povysávali a koľko kalórii ste pri tom spálili 🙂

Logo aplikácie Roidmi Cleaner

Logo aplikácie Roidmi Cleaner, Zdroj: Roidmi

Google Play
App Store
thumbs-up-icon

Výhody

  • nízka hmotnosť
  • možnosť vysávať a mopovať naraz
  • bezdrôtové nabíjanie
  • automatické LED svietenie
  • filtrácia a čistenie vzduchu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • slabší prítlak hlavice pri vysávaní kobercov
  • vyššia cena

Verdikt

Tyčový vysávač Roidmi X20 je elegantný a šikovný pomocník nielen do domácnosti. Počas nášho testovania sme vysávač používali v dvojizbovom byte, no vyskúšali sme ho v aute a zobrali sme ho aj na chatu, kde sme naplno využili všetky nadstavce. Väčšinou sme vysávali v štandardnom režime, ktorý postačoval na dôkladné povysávanie všetkých plôch, okrem kobercov s dlhším vlasom, kde sme krátkodobo použili stredný režim vysávania. Kapacita batérie postačovala na kompletné upratanie bytu, či auta.

Veľmi praktické je automatické LED osvetlenie, ktoré odhalí skryté nečistoty na tmavých miestach a ocenili sme aj jednoduchosť bezdrôtového nabíjania.

Výborná je aj možnosť vysávania a mopovania podláh v jednom, čo nám ušetrilo čas, pričom manipulácia s mopovacím nadstavcom je veľmi jednoduchá.

Cena: 429,54 eur

Zapožičal: WESTech

Viac informácií o produkte>>

Xénia Rybáková

Xénia Rybáková
Zaujíma ma všetko čo je smart, či inteligentné. V domácnosti, na ruke, či v ruke, ale aj nové technológie na kolesách.