Smartfón, ktorý je z novej série najlacnejší, avšak na rozum nám prichádza iná otázka.

Tou je, či sa oplatí kúpiť najdrahší zo Samsungov, teda Galaxy S10+. Vyskúšali sme model S10e, by mohol logicky vzbudzovať nedôveru. Nemá ultrazvukovú čítačku odtlačkov a pre detailistov má „iba“ 128 GB úložisko. Poďme sa teda pozrieť, aký dojem na nás urobil tento telefón.

V čom je odlišný?

Je najmenší a najľahší, čo ale v realite nepredstavuje žiadny problém. Hlavným rozdielom je absencia tretieho fotoaparátu na zadnej strane. Nie je tu teleobjektív, čiže nemáte optický zoom. Druhý rozdiel je na selfie fotoaparáte, čiže nemáte dva fotoaparáty, teda jeden RGB na lepšie meranie scény.

Rozdielov je celkovo viac, takisto aj v displeji. Je tu Full HD+ na rozdiel od Quad HD+ u zvyšných S10 modelov. No a pochopiteľne je tu slabšia batéria. A to sme veru pociťovali. S10+ je výkonný smartfón s veľkým rozlíšením displeja, no vydržali sme s ním celý deň. Pri S10e sme si už tou výdržou neboli tak celkom istí.

Je to takisto smartfón na celý deň, ak ho ale používate viac, percentá na batérii klesajú. Kapacita 3100 mAh nie je veľa, najmä keď si zoberieme, že aj tu je rovnaký procesor ako pri ostatných desiatkach.

Nám sa páčilo konštrukčné spracovanie, pevné kovové telo s ochranným sklom a plochým 5,8“ displejom. Pre tých, čo nemajú zakrivený displej v láske, je toto ideálna voľba.

Všimnite si zmienku o 5,8“ displeji. Na prvý pohľad sa to môže zdať veľa ale je tu displej typu Dynamic AMOLED Infinity-O. Čiže s kruhovým výrezom na predný fotoaparát. Okraje po stranách sú podstatne väčšie ako pri S10 / S10+.

Nie je to prekážkou, skôr prekvapením. Čakali by sme trochu užšie okraje, keď už Samsung zaraďuje aj najmenej vybaveného člena rodiny Galaxy S10 do prémiového segmentu. Cenou určite.

Dobre, aby sme vyvážili jedno s druhým, do prémiového segmentu sa smartfón zaraďuje aj funkciami.

Praktický pohľad

Vďaka použitému typu displeja je S10e vhodný pre tých, čo nechcú prerastené smartfóny. Na dnešné pomery a aj vzhľadom k ostatným variantom S10 sa dá považovať za drobčeka. Dobre sa drží v ruke a je to šikovný telefón aj pre menšie dlane. Tipujeme, že tento kus by si mohli obľúbiť ženy.

Plochý displej sa nám páčil. No nie je tak pohodlný na ovládanie funkcie Bočné panely, ako varianty so zaoblený displejom. Panel totiž aktivujete pohybom zboku do stredu displeja. Nie vždy nám to išlo, dá sa to ale naučiť. Na zakrivenom displeji je používanie tejto funkcie lepšie.

Bočné osvetlenie sme si nastavili na oznámenie z niektorých kompatibilných aplikácií. Je to aj náhrada chýbajúcu notifikačnú LED diódu. Stereo reproduktory zostávajú a hrajú celkom dobre. Viac sme ich využili pri filmoch a teda obsahu, ktorý sme pozerali dlhou stranou displeja nahor.

Tým, že je tu rovnako silný procesor, nemáte pocit slabšieho príbuzného, ktorý by sa chcel niesť na vlne vybavenejších modelov. Páčilo sa nám rýchle nabíjanie, hoci nie je také rýchle ako pri smartfóne motorola moto g7 plus za 299 EUR. To len na okraj a rozumieme, že je to skôr zaujímavosť ako argument na priame porovnanie.

Čítačka odtlačkov v displeji tu nie je. Nechýbala nám a odomknutie telefónu tvárou je extra rýchle. Je to ale slabý článok, keďže nepodporuje odomykanie podobne ako na princípe iPhone X s infra diódami a priestorovým rozlíšením tváre. Je tu možnosť, že telefón odomknete dobre navrhnutou fotografiou.

Je tu kapacitná čítačka na hrane smartfónu. Je to zároveň tlačidlo. My sme ju nastavili tak, aby odomkla smartfón až po stlačení tlačidla, nie iba dotknutím sa tlačidla a teda zároveň čítačky. Chceli sme zabrániť dotykom vo vrecku a neželaným odomknutia. Samsung si ale poistil túto funkciu rozpoznaním, že je vo vrecku a tak bude na vás, ktorý spôsob odomykania vám bude vyhovovať.

Ukážkové fotografie

Klasický a širokouhlý záber

Denné fotografie

Nočné

Naše odporúčanie

Rozdielov pri smartfónoch S10e a ostatných dvoch modeloch nájdete dosť. Zásadné rozdiely? Nuž ako sa to vezme. Bude závisieť na vašej ochote zaplatiť za prvotriedne technológie. Z nášho pohľadu bude Galaxy S10e výbornou vstupenka do inovovanej série a množstva užitočných vylepšení, ktoré S10tky prinášajú.

Zároveň si Samsung získa priaznivcov, ktorí mohli byť z minulých sérií sklamaní práve kvôli displeju Teraz máte možnosť vyberať aj z plochého a nie ste viazaní iba na zakrivený displej.

Telefón sa používa vynikajúco, dobre sa drží v ruke a je cítiť, že toto je prémiový kus. Optické priblíženie teleobjektívom nám chýbalo, toto sme vedeli využívať. Kvalita fotiek je ale špičková a subjektívne si myslíme, že bežný používateľ nemusí kupovať najdrahší S10+ kvôli ešte lepším fotkám, najmä z predného fotoaparátu.

Prekážkou by mohla byť pamäťová verzia. No, komu je 128 GB málo, asi vie, na čo chce telefón používať. Tu je ochota kúpiť prostredný model, Galaxy S10, väčšia. Alebo ešte lepšie, pridajte do telefónu veľkú pamäťovú kartu a máte po starostiach.

Galaxy S10e je extra dobre navrhnutý a praktický smartfón. Nám sa pri danej sume páčil. Má rovný displej, jeho plocha je naozaj veľká, takže sa hodí aj na multimediálny obsah.

Vynikajúco fotí a nie je taký drahý. Ako sme už uviedli, zakrivený displej nie je pre nás taká nutnosť, ultrazvuková čítačka v displeji už vonkoncom nie. Je to technologická ukážka toho, na čo sú firmy v roku 2019 plne pripravené. Nebude to ale stačiť, aby im používatelia za tento prvok platili.

Ešte je priskoro hovoriť o tom, ktorý z trojice bude najpredávanejší. Počkáme si na oficiálne predaje a štatistiky operátorov.

Cena: 749 EUR

Zapožičal: Samsung

Prečítajte si aj:

Prvé dojmy: Takéto pocity máme z nového Samsung Galaxy S10+ (redakčné VIDEO)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.