Naznačujú to prvé testy na platforme Geekbench 6.

Rozloženie procesorových jadier sa počas rokov výrazne nemenilo, avšak čipová sada Snapdragon 8 Gen 2 bola celkom iná. Tá v roku 2022 priniesla atypické rozloženie jadier v konfigurácii 1 + 2 + 2 + 3. Pokým prvé superjadro bol vyhradené na náročné úlohy, tak to bolo doplnené o 2 + 2 výkonné a 3 efektívne jadrá.

Portál GSMArena informuje o výsledkoch z Geekbench 6.1.0, z ktorých vyplýva, že Qualcomm mierne zmení rozloženie jadier v rámci 4 klastrov z generácie Gen 2. Nová čipová sada by tak mala používať jadrá v rozložení 1 + 3 + 2 + 2. To znamená, že spoločnosť pri návrhu čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3 z efektívnych jadier zobrala jedno, a to pridala do klastra s výkonnými jadrami. Stále však platí, že výkonné jadrá budú pracovať na rôznych frekvenciách.

Samsung Galaxy S24+ v testoch platformy Geekbench 6.0Zdroj: GSMArena
Samsung Galaxy S24+ v testoch platformy Geekbench 6.0

Superjadro bude taktované na 3,30 GHz, tri výkonné jadrá na frekvencii 3,15 GHz, ku ktorým sa pridajú ďalšie dve jadrá pracujúce na frekvencii 2,96 GHz. Zostavu 8 jadier nakoniec uzatvoria dve efektívne jadrá pracujúce na frekvencii 2,27 GHz. 

Pr verzii Snapdragon 8 Gen 2 boli síce výkonné jadrá odlišné (A715 a A710), bežali na rovnakej frekvencii. Aj pri verzii 8 Gen 3 bežia dve jadrá na rôznych frekvenciách, ale zatiaľ sa nevie, či ide o rovnaké alebo odlišné jadrá. Spoločnosť ARM už stihla predstaviť procesorové jadrá Cortex-X4, A720 a A520, takže práve tieto verzie by sa mali použiť pri čipovej sade Snapdragon Gen 3, pokiaľ ARM do uvedenia Snapdragon 8 Gen 3 (24. októbra) nepríde s ich novšími verziami. 

Samsung Galaxy S23+ s S24+ v testoch platformy Geekbench 6.0Zdroj: GSMArena
Samsung Galaxy S23+ s S24+ v testoch platformy Geekbench 6.0

Superjadro Cortex-X4 by malo zabezpečiť o 15 % vyšší výkon pri rovnakej spotrebe alebo o 25 % vyššiu účinnosť pri rovnakom výkone. Jadro X4 dosiahne frekvenciu 3,4 GHz, čo je približne úroveň, ktorú dosahujú čipové sady Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy s frekvenciou superjadra na úrovni 3,36 GHz.

Pri teste čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3 nie je zatiaľ jasné, či ide o vyhradený čip “for Galaxy”. V spojení telefónu Galaxy S24+ by to tak mohlo byť, avšak do predstavenia či už telefónu alebo čipsetu, zostáva ešte nejaký čas, čiže ich parametre a špecifikácie sa môžu časom ešte meniť.

Dôležitý je aj fakt, že Samsung údajne predĺžil zmluvu s Qualcommom aj na budúci rok. V každom prípade je vidieť, že Gen 3 je oproti Gen 2 výrazne výkonnejší. Nárast výkonu je pri jednojadrovom teste +12 %, pričom nárast výkonu pri viacjadrovom teste je až +26 %.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.