Pozrite si technické parametre.

Trh so skladacími zariadeniami sa čoraz viac zapĺňa novými kúskami. Najvýraznejším zástupcom novej generácie je model Samsung Galaxy Z Fold4, ktorý ponúka veľmi dobrú výbavu a je dostupný globálne. To sú dve veľké konkurenčné výhody, na ktoré bude chcieť nadviazať aj pripravovaný Galaxy Z Fold5.

Predstavenie skladacieho telefónu prebehne na akcii Galaxy Unpacked, ktoré sa bude konať 26. júla. Počas udalosti bude predstavené aj véčko Galaxy Z Flip5, tablety, slúchadlá a inteligentné hodinky série Galaxy Watch6. Hoci doteraz bolo zverejnených veľa technických parametrov Galaxy Z Fold5, tak konečne sa zdá, že je k dispozícii dôveryhodný únik špecifikácií tohto očakávaného skladacieho zariadenia.

Informácie zverejnil leaker Yogesh Brar, avšak pri pohľade na zoznam parametrov sa zdá, že najvýznamnejšou medzigeneračnou zmenou v špecifikáciách modelu Galaxy Z Fold5 bude iba nový čipset Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy.

Tentokrát sa však zverejnené informácie nevenujú žiadnym dizajnovým zmenám. Ide čisto iba o technické parametre, ktoré Brar zverejnil na Twitteri. Pripomeňme si, že Fold5 by mal dostať nový pánt, ktorý odstráni dizajnové nedostatky predchádzajúceho modelu. Očakáva sa aj zvýšenia odolnosti voči prachu a vode na úrovni IP58. V prípade interného úložiska sa očakáva prechod na UFS 4.0.

Displeje a pamäte

Vyššie uvedené zmeny budú však jedinými významnými zmenami, ktoré sa dostanú do Z Fold5. Telefón vraj dostane 7,6-palcový skladací displej QXGA+ AMOLED s obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Externý AMOLED displej by mal mať 6,2-palca a rozlíšenie HD+. Kapacita pamäte RAM by sa mala vyšplhať až na 12 GB a úložisko bude k dispozícii vo verziách 256 GB, 512 GB a 1 TB.

Batéria a nabíjanie

Uniknutý zoznam špecifikácií naznačuje, že vo výbave skladacieho telefónu sa bude nachádzať 4 400 mAh batéria s podporou 25 W nabíjania. V čase uvedenia by mal byť v Z Folde5 nainštalovaný Android 13 s používateľským rozhraním One UI One UI 5.1.

Samsung Galaxy Z Fold5Zdroj: SmartPrix
Samsung Galaxy Z Fold5

Fotoaparáty

Fold5 bude mať podľa zverejneného úniku 50 Mpx hlavný fotoaparát, 12 Mpx ultraširokouhlý a 12 Mpx tele fotoaparát. Selfie fotoaparát na vonkajšej strane bude mať 10 Mpx a na vnútornej 4 Mpx. V druhom prípade by malo ísť o fotoaparát, ktorý bude ukrytý v displeji. 

Pozoruhodné je, že zverejnené parametre sú rovnaké, aké boli aj pri modeli Galaxy Z Fold4. V konečnom zúčtovaní sa teda zdá, že hlavné medzigeneračné zmeny sa prejavia v predovšetkým vo vyššom výkone a novom softvéri

Je pritom dobré spomenúť, že v dizajne sa očakávajú viaceré zmeny. Oceňujeme však, že Samsung vsádza na istotu a zákazníkom čoskoro ponúkne dizajnom aktuálny a predovšetkým výkonný skladací telefón s dlhou softvérovou podporou. To sa cení najviac.

Všetko dôležité bude oficiálne oznámené 26. júla v kórejskom Soule na akcii Galaxy Unpacked.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.