Záhyb je slabina všetkých skladacích displejov.

Jedným z nedostatkov skladacím zariadení je hmatateľný a viditeľný záhyb v mieste, kde sa ich displej skladá. Výrobcovia sa s týmto problémom snažia popasovať a záhyby sú u novších generácií skladateľných smartfónov menej badateľné, ale stále tam sú.

To je u drahých prémiových zariadení celkom podstatný nedostatok, hlavne pri porovnaní s tvrdeným sklom u bežných smartfónov. Navyše, tieto záhyby majú podľa skúseností niektorých používateľov pri dlhšom používaní tendenciu stať sa výraznejšími.

Otvorene treba povedať, že Samsung patrí v tomto smere medzi výrobcov, ktorí sa s daným problémom zatiaľ nedokázali celkom dobre vysporiadať. Ich zariadenia nielenže majú dosť výrazný záhyb, ale pri skladaní navyše medzi oboma polovicami zostáva medzera v tvare akéhosi klinu.

Čínski výrobcovia telefónov ako Huawei, Xiaomi, Vivo a Oppo záhyb výrazne minimalizovali, hoci ho úplne neodstránili. Dokonca aj veľký záhyb v telefóne Google Pixel Fold je menej nápadný ako v telefóne Fold4.

Už dlhšie sa však povráva, že u nadchádzajúcej generácie Galaxy Z Fold5 Samsung použije pánt v tvare kvapky vody, ktorý vraj nielen odstráni medzeru, ale aj podstatne zmenší záhyb. Bohužiaľ, uznávaný odborník na zákulisie technologických spoločností, ktorý si na Twitteri hovorí Ice Universe, tvrdí, že v tomto smere by sme nemali mať veľké očakávania.

Záhyb na hlavnej obrazovke je podľa neho v porovnaní s čínskymi skladacími telefónmi stále oveľa viditeľnejší. Konkrétne uvádza, že veľkosť či výraznosť záhybu sa zmenšila len asi o 15 percent a rozdiel je taký malý, že on sám si najprv Fold5 pomýlil s Fold4.

Na druhej strane, Galaxy Fold5 by mal mať odolnosť voči prachu, čo je tiež jedna zo slabín terajšej generácie. V porovaní s ňou by mal byť nový Fold aj ľahší a tenší. Dizajn sa však vraj príliš nezmení a nedočkáme sa ani fotoaparátu, ktorý by mohol súperiť s Galaxy S23 Ultra. Viac sa dozvieme pri oficiálnom predstavení, ktoré bude koncom júla.

Zdroj: Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.