Po sériách Fold a Flip by sa mohla čoskoro objaviť aj séria „Tri-Fold“.

Pokým veľa fanúšikov skladacích telefónov už teraz netrpezlivo čaká na uvedenie dvojice Galaxy Z Fold5 a Z Flip5, tak sa zdá, že tieto tvarové faktory Samsungu už nestačia, a čoskoro ich rozšíri novým. Údajne sa tak stane ešte tento rok.

Nové skladacie zariadenie spoločnosti Samsung by ku konštrukcii známej zo série Galaxy Fold pridalo ďalšiu časť displeja a o jeden pánt naviac. Kórejský výrobca je v segmente skladacích zariadení neohrozenou jednotkou, a túto pozíciu sa nechystá opustiť. Portál AndroidAuthority informuje, že Samsungu v roku 2022 patrilo až 80 % trhu so skladacími zariadeniami. 

Samsung Galaxy Z Fold4Zdroj: TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy Z Fold4

S informáciou o novom skladacom zariadení ako prvý prišiel leaker Yogesh Brar, ktorý tvrdí, že spoločnosť Samsung by mohla ešte tento rok okrem očakávaných modelov Galaxy Z Fold5 a Galaxy Z Flip5 uviesť na trh aj nové Tri-Fold zariadenie. Práve táto novinka by mala rozšíriť možnosti modelu Galaxy Fold tým, že pridá o jeden pánt navyše.

Samsung by uvedením skladacieho zariadenia s dvoma pántami opäť predbehol konkurenciu, a ponúkol by jedinečný pracovný nástroj. V každom prípade nejde o úplne novú informáciu, keďže o zariadení “Tri-Fold” sme prvýkrát počuli ešte v roku 2020. Samsung ho dokonca odprezentoval aj na tohtoročnom MWC v Barcelone.

Tieto momenty tak naznačujú, že skladacie zariadenie s dvoma pántami skutočne mieri na trh, keďže od podania patentu ubehla už skutočne dlhá doba, a zároveň ide o prirodzený vývoj a doplnenie ponuky skladacích zariadení spoločnosti.

Konštrukcia

Samotný koncept a patent poukazujú na zariadenie, ktorého jeden z pántov umožňuje zloženie displeja dovnútra, zatiaľ čo druhý pánt umožňuje zloženie smerom von, čiže zariadenie sa skladá do písmena Z. V prípade Tri-Fold riešenia sa vnútorný displej z aktuálnych modelov Galaxy Fold prepojí s vonkajším, čiže zariadenie už nebude mať dva samostatné displeje (na vonkajšej strane a vo vnútri), ale bude mať jeden panel, ktorý naplno využije celkové rozmery konštrukcie. 

Pri tomto riešení je však otázna odolnosť displeja, ktorý prechádza vonkajšou hranou. Keďže všetky skladacie obrazovky sú pomerne mäkké, tak práve odkrytá vonkajšia časť displeja bude náchylnejšia na poškodenie.

Samsung Galaxy Z Fold TAB / Tri-FoldZdroj: LetsGoDigital
Render z roku 2021 – Samsung Galaxy Z Fold TAB / Tri-Fold

Ďalšou nevýhodou pritom môže byť aj celková hrúbka zariadenia. Na druhej strane používatelia skladacích smartfónov vedia, prečo si ho kupujú. Určite to nie je pre jeho kompaktné rozmery, ale zaobstarajú si ho pre výhody, ktoré kombinujú svet klasických smartfónov a tabletov. Je preto pravdepodobné, že o “niečo” väčšia hrúbka zariadenia nebude pre týchto používateľov problém, keďže získajú ešte väčšiu zobrazovaciu plochu. To zároveň znamená aj väčšiu produktivitu.

Okrem toho je možné, že Samsung aj v oblasti konštrukcie pokročil na takú úroveň, že aj zariadenie s dvoma pántami bude mať rozmery štandardného skladacieho zariadenia. Táto teória sa opiera aj o fakt, že konkurencia tenké skladacie zariadenia s jedným pántom už ponúka, pričom tenšia konštrukcia sa očakáva aj pri modeli Galaxy Z Fold5. Aj preto je možné, že skladacie zariadenie Tri-Fold bude rovnako hrubé ako súčasné telefóny série Galaxy Z Fold.

Samsung Galaxy Tri-Fold na MWC 2023Zdroj: Hadlee Simons / AndroidAuthority
Samsung Galaxy Tri-Fold na MWC 2023

Tablet do vrecka

Obrovskou výhodou však bude jeho zobrazovacia plocha. Takéto riešenie výrazne prevýši možnosti aktuálnych skladacích zariadení typu Fold s 7,6 až 8-palcovými displejmi. Novinka od spoločnosti Samsung by teoreticky mohla ponúknuť až 11-palcový panel.

Keď sa teda zamýšľame až nad 11-palcovým displejom, tak skutočne ide o výborný prenosný pracovný nástroj, ku ktorému stačí pripojiť externú klávesnicu a myš. Vo veľa prípadoch tak už nebude potrebné na prezentácie alebo pracovne cesty brať so sebou notebook. 

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.