Spoločnosť HTC pred pár mesiacmi predstavila svoj beztlačidlový smartfón U12+.

Samsung sa tiež s týmto konceptom pohráva už dlhšie. Najnovšie informácie zo spoľahlivého zdroja, ktorý je oboznámený s plánmi spoločnosti informuje o tom, že aj pripravovaný Galaxy Note10 nebude ponúkať žiadne fyzické tlačidlá.

Tie budú nahradené kapacitnými alebo tlakovo citlivými plochami, ktoré budú pravdepodobne mierne vystupujúce alebo zvýraznené špeciálnymi textúrami. Veríme, že spoločnosti Samsung sa podarí vyťažiť z tohto konceptu viac, ako sa to pred časom podarilo spoločnosti HTC, najmä čo sa týka použiteľnosti a odozvy.

Už dlhší čas je známe, že Note10 príde v dvoch veľkostiach a obidve verzie by mali dostať do výbavy spomínané ovládanie, ktoré už nebude počítať s klasickými fyzickými tlačidlami. Je tak vysoko pravdepodobné, že modelový rad nás chce pripraviť na čisto beztlačidlové ovládanie.

Keď už spomíname odstraňovanie tlačidiel, čo bude pravdepodobne pozitívom, ďalšia správa príliš nepoteší. Do dnešných dní sme zvyknutí na to, že aj vlajkové lode od Samsungu stále majú vo svojej výbave 3,5 mm audio výstup pre slúchadlá. S príchodom modelu Note10 sa to však zmení. Podľa zdroja je to spôsobené použitím väčšej batérie a 3,5 mm audio jack musí jednoducho ustúpiť. Trendy naznačujú, že čoskoro nebude na trhu ani jeden smartfón, ktorý by tento port využíval.

Odstránením portov a fyzických tlačidle sa takisto otvárajú konštruktérom celkom nové možnosti, ktoré umožnia vyrábať tenšie a na druhej strane aj pevnejšie smartfóny bez ďalších kompromisov.

Predstavenia modelového radu Note10 sa pravdepodobne dočkáme koncom augusta, pokiaľ sa bude Samsung držať obvyklého plánu. Smartfóny dostanú úplne nové usporiadanie kamier a aj v prednej časti sa pripravujú výrazné zmeny. Tie prinesú kruhový výrez pre jednu selfie kameru, ktorá sa bude nachádzať v strede.

Zariadenia by mali dostať veľmi rýchle nabíjanie, obrazovku s pomerom strán 19: 9 a pri väčšom modeli možno až 6,66-palcový displej, vrátane 4 500 mAh batérie, zatiaľ čo menší variant dostane batériu s “iba” 3 400 mAh.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Samsung DeX Live: Zrkadlenie displeja smartfónu bezdrôtovo? Čoskoro možno realita

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.