Ďalšia generácia SSD disku od Samsungu, teraz aj v odolnom spracovaní.

Výrobca si dal záležať a prepracoval všetky parametre tak, aby ste pociťovali konzistentnosť. Teda nie je to len odolná vec ale aj rýchla. Disk podporuje pripojenie k USB-C portu Gen 2 a hovorí o 1050 MB/s pri čítaní a 1000 MB/s pri zápise. Potrebujete ale tento štandard, nie každý USB-C port zároveň znamená, že ide o Gen2. Zistíte to v špecifikácii svojho notebooku alebo základnej dosky.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

V balení máte dva káble, jeden s USB-A, druhý s USB-C. Toto je detail ale užitočný. Máte teda spätnú kompatibilitu až k USB 2.0 portu. Nie vždy potrebujete využiť plnú rýchlosť a tak ako v mojom prípade občas pripájam disk podľa toho, na ktorej strane notebooku mám voľný port.

Veľkou pridanou hodnotou bude vlastné šifrovanie. Poznáte to možno sami – máte zabezpečený počítač a tak nenecháte veci na externom disku. Je to riziko. Ak nemáte Windows Pro, nezašifrujete ho BitLockerom. Ak ho ale BitLockerom zašifrujete, zase sa k nemu nedostanete cez smartfón. Tu oceňujem, že Samsung ako značka poskytuje možnosť používania disku v rámci svojich zariadení, teda sa dá pripojiť aj k smartfónu.

Tiež v zašifrovanom stave a aplikácia Samsung Portable SSD Software 1.0 disk dešifruje po zadaní vášho hesla aj v smartfóne. Rovnako aj v počítači s Windows alebo macOS. Podpora šifrovania v Linuxe nie je, tu sa budete musieť spoľahnúť na aplikácie tretích strán.

Spracovanie

Odolné telo znamená pogumovanie aj pevné šasi pod ním. Výrobca hovorí o tom, že prežije pád z výšky 3 metrov a má odolnosť IP65, čiže ochranu proti striekajúcej vode. Dá sa opláchnuť pod tečúcou vodou, nemá ochranu na plné ponorenie.

Gumová ochrana je typickým lapačom smietok a prachu, je to ale dobrý spôsob, ako chrániť pro šmýkaniu. Na rozdiel od dizajnovo krajších hliníkových šasi vám toto len tak nespadne na zem alebo sa nezošmykne. Toto sa zase páči mne a na cestách keď potrebujete mať disky a mobily kdekade na stehnách, si toto hneď všimnete.

Disk ako taký toho veľa nemá, vedľa konektora USB-C je signalizačná dióda.

Softvér

Inštalácia softvéru na šifrovanie nevyžaduje extra znalosti navyše. Je to softvér, ktorý vám disk odhalí v systéme. Bez zadania hesla neuvidíte jeho obsah, iba možnosť nainštalovania softvéru. V Androide sa da nastaviť, aby ho softvér po pripojení odomkol automaticky.

Rýchlosť

Moje testy prekonali tvrdenia výrobcu. Ale je možné, že trochu zaokrúhľoval a faktom je, že maximálna rýchlosť sa rovná väčšinou pri sekvenčnom zápise a to ešte musíte mať dostatočne rýchly prísun dát. Inak povedané, robíte špecializovaný benchmark. V realite je to potom menej, avšak pri kopírovaní veľkých dát som sa pohyboval na úrovni nad 920 MB/s pri čítaní a nad 700 MB/s pri zápise.

Pri súboroch s veľkosťou radovo desiatky kilobajtov až megabajty, idete na rýchlosť okolo 50 MB/s. A toto je veľmi dobrá rýchlosť, keďže z dnešného pohľadu už pomalé SATA disky by spadli na takmer 10-násobok rýchlosti.

V tomto smere získavate skutočne rýchly disk, ktorý sa oplatí na častú potrebu presunu desiatok až stoviek gigabajtov dát. Mám to vyskúšané a presun, ktorý zabral 20 minút dnes zaberie 4,5 minúty. To len aby ste mali predstavu.

Verdikt

Samsung SSD T7 Shield je skutočne rýchly SSD disk s USB-C pripojením. Na verzii 2 TB ušetríte 30 eur. Ak chcete ešte ušetriť, máte možnosť si kúpiť tento typ disku bez prívlastku Shield. Pri 2 TB verzii e rozdiel 10 eur, pri 1 TB verzii je rozdiel 20 eur v prospech menej odolného variantu.

Myslím, že priplatiť si za odolnejšiu verziu nebude taká tragédia a oplatí sa to viac. Hodíte do ruksaku a disk vám nepoškriabe svojím hliníkovým telom iné veci. Tiež prežije pády a nešmýka sa. Ak ste v kancelárii alebo doma, postačí „neShield“ verzia. Použitie v teréne už dáva význam Shield verzii, o čom vás asi netreba veľmi presvedčovať.

Cena: 139,90 eur za 1 TB; 249,90 eur za 2 TB

Zapožičal: Samsung

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.