Aktualizáciu nedostanú ani všetky od nich staršie modely.

Samsung sa počas uplynulých rokov stal jednotkou v aktualizáciách Android zariadení. Nielenže veľa svojich zariadení aktualizuje v pravidelných mesačných intervaloch, ale ponúka spomedzi výrobcov aj najdlhšiu podporu. Napríklad séria Galaxy S23 dostane až 4 aktualizácie systému (do verzie Android 17) a až 5 rokov bezpečnostných záplat.

Pokým niektorí výrobcovia pri Androide 13 iba teraz dobiehajú zameškané, tak Samsung sa už sústredí na Android 14 a vlastné rozhranie One UI 6.0. Pokým na túto verziu OS sa určite teší veľké množstvo používateľov Galaxy zariadení, tak sú aj takí, ktorí ju do svojho smartfónu alebo tabletu už nedostanú.

Samsung Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23

Je to síce prirodzený kolobeh, ale tentokrát sa v zozname nepodporovaných zariadení objavilo niekoľko obľúbených modelov, ktoré v čase svojho uvedenia zaujali. Odstavenie od hlavných aktualizácií systému je spôsobené aj preto, že spoločnosti zvyknú meniť funkcie firmvéru, ktoré sú nekompatibilné so staršími zariadeniami. Aby sme to však zhrnuli, tak vlajkové lode spoločnosti Samsung uvedené na trh od roku 2021 obdržia štyri veľké aktualizácie OS, ako aj na päť rokov bezpečnostných záplat. 

Aj preto je isté, že telefóny série Galaxy S21, Galaxy S22 a Galaxy S23 aktualizáciu na One UI 6.0 / Android 14 dostanú. Dobrou správou je, že tento rok sa k vlajkovým modelom pridajú aj telefóny strednej triedy Galaxy A53 a Galaxy A73.

Na druhej strane aktualizačného zoznamu stoja zariadenia, pre ktoré bola aktualizácia na Android 13 poslednou veľkou aktualizáciou systému. Medzi ne patria telefóny série Galaxy S20 a Galaxy Note20, Galaxy Z Flip (LTE/5G), S20 FE (LTE/5G), Z Fold2 5G, Note10 Lite, S10 Lite, Galaxy A51 a A71.

Pri vyššie uvedených zariadeniach je však potrebné dodať, že ešte nejaký čas budú dostávať bezpečnostné záplaty, čiže zatiaľ nie je dôvod sa ich zbavovať v prospech nového modelu.

One UI 6.0

Pokým Google nový Android 14 už dostal do tzv. Stability Platform, tak finálna verzia systému by mala byť vydaná niekedy v auguste. Testovanie beta verzie rozhrania One UI 6 sa tak pravdepodobne začne až koncom augusta. Prvé Galaxy zariadenia tým pádom budú aktualizované už koncom roka 2023.

Telefóny a tablety, ktoré nedostanú One UI 6.0 (Android 14):

Zdroj: RMUpdates

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.