Odštartuje novú éru čipových sád.

Je to iba pár rokov, čo sa v smartfónoch objavovali 28nm čipové sady, ktoré boli síce na svoju dobu dostatočne výkonné, ale to isté sa nedalo hovoriť o ich energetickej efektivite. Pokým počas uplynulých dvoch rokov sa do Android vlajkových lodí dostali 4nm čipové sady, tak spoločnosť Apple je o niečo ďalej, pretože od série iPhone 15 Pro / 15 Pro Max používa 3nm čipové sady, ktoré sa do Android telefónov dostanú až tento rok vďaka čipovým sadám Snapdragon 8 Gen 4 alebo MediaTek 9400.

Aby bolo možné čipové sady zmenšovať, bolo potrebné zmeniť aj dizajn tranzistorov. Keďže tie sú čoraz menšie, tak na rovnakú plochu sa ich teraz zmestí oveľa viac, než v minulosti. Vďaka tomuto pokroku sú moderné čipy nielen výkonnejšie, ale aj energeticky efektívnejšie. Ešte pred rozšírením 3nm čipsetov pre Android telefóny aj Samsung začal s prípravami na spustenie masovej výroby svojho prvého 3nm čipsetu Exynos s použitím dizajnu tranzistorov Gate All Around (GAA)

Dizajn tranzistorovZdroj: GSMArena
Dizajn tranzistorov

Aktuálne však nie je jasné, či ide o čipset Exynos 2500 pre sériu Galaxy S25, alebo o čipset Exynos W1000 pre hodinky série Galaxy Watch7. Nech je pravda akákoľvek, tak v súvislosti s prípravou na novší 2nm výrobný proces sa objavili správy, že Samsung už začal s prácami na čipovej sade Exynos 2600 s označením Thetis. Na druhej strane je zrejmé, že masová výroba tejto sady bude spustená až v druhej polovici roku 2025 s dostatočným predstihom, aby boli pokryté všetky kapacity pre sériu Galaxy S26. Nakoľko prechod na modernejší výrobný proces vždy trvá veľmi dlho, nie je vôbec prekvapením, že kórejská spoločnosť na ňom začala pracovať už teraz.

Architektúra tranzistorov Zdroj: GSMArena
Dizajn tranzistorov

Aj keď sa očakáva, že všetky vlajkové čipové sady pre Android telefóny budú založené na 3nm výrobnom procese, tak niektoré zdroje informujú, že Snapdragon 8 Gen 4 by mohol byť predsa len vyrobený 4nm procesom. Aj keď by sme si aj my želali, aby sa tak nestalo, tak zotrvanie na 4nm technológii môže byť v konečnom dôsledku spôsobené aj použitím vlastného jadra Oryon spoločnosti Qualcomm. Ak by nakoniec Snapdragon 8 Gen 4 bol skutočne vyrobený 4nm procesom, tak Exynos 2500 by mohol mať mierne navrch vďaka 3nm technológii. Pri pohľade na doterajšie fámy o pripravovanej vlajkovej čipovej sade spoločnosti Qualcomm je však toto tvrdenie málo pravdepodobné. 

Na druhej strane existujú správy, ktorí tvrdia, že Snapdragon 8 Gen 4 bude vyrobený 3nm procesom spoločnosti TSMC (N3E). Potom je tu aj ďalšia 3nm verzia Snapdragon 8 Gen 4 pre telefóny Galaxy S25, ktorá má prísť s architektúrou GAA Plus (GAP).

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.