Mohlo by sa tak stať aspoň v jednej dôležitej oblasti.

Samsung si za svoje čipy Exynos neraz vyslúžil vlnu kritiky, ktorá je do istej miery oprávnená. Nejde ani tak o ich celkový výkon, či energetickú účinnosť, ale bolo niekoľkokrát preukázané, že modely s čipsetmi Snapdragon majú v niektorých dôležitých oblastiach takmer vždy navrch. Spoločnosť si je toho vedomá, a aj preto minulý rok neuviedla žiadny vlajkový čipset Exynos, ale všetky modely série Galaxy S23 vybavila exkluzívnymi čipmi Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Keďže tento rok sa podobný scenár už nezopakoval, tak fanúšikovia značky sa opäť začali na toto rozhodnutie spoločnosti hnevať. 

Nová správa z portálu 9to5google by ich frustráciu však mohla zmierniť. Portál tvrdí, že Samsung má v pláne vyrobiť Exynos 2500 3nm procesom, čo mu prinesie niektoré dôležité výhody. Je pritom vidieť, že aj Samusung má v pláne pripojiť sa k spoločnostiam Snapdragon a MediaTek, a chce uviesť svoj prvý 3nm čipset. Pripomeňme si, že všetky tieto spoločnosti iba dobiehajú Apple, pretože iPhony 3nm čipset využívajú už veľmi dlho.

Galaxy S24, Galaxy S24+ a Galaxy S4 Ultra
Modely Galaxy S24, Galaxy S24+ a Galaxy S4 Ultra sa spoliehajú na 4nm čipové sady

Očakáva sa, že Samsung vlastnú čipovú sadu použije iba pri dvoch globálnych modeloch série Galaxy S25. Malo by ísť iba o modely Galaxy S25 a S25+. Uvidíme však, ako to dopadne s globálnou verziou modelu Galaxy S25 Ultra, pretože Samsung pri modeli Galaxy S24 Ultra stratégiu dvojakého metra nepoužil a tento model sa bez rozdielu trhu predáva iba s čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy.

Aj pri sérii Galaxy S25 sa mal údajne použiť exkluzívny čip od Qualcommu, avšak zdá sa, že Samsung od tejto možnosti upustil. Ak by sa však na trhu predsa len neobjavila výkonnejšia verzia „for Galaxyčipovej sady Snapdragon 8 Gen 4, tak Samsung by mohol získať dôležité body na to, aby Exynos 2500 mohol prekonať jej štandardnú verziu napríklad v energetickej účinnosti.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro Max a 15 Pro sú prvé telefóny na svete s 3nm čipovými sadami

V súvislosti s čipovými sadami od Qualcommu a MediaTeku, vyrábanými spoločnosťou TSMC, sa očakáva, že budú predstavené na prelome 3. a 4. kvartálu tohto roka, aby mohli byť následne uvedené v nových telefónoch napríklad od Xiaomi alebo OnePlus.

Existuje dokonca niekoľko náznakov, že 3nm čip pre nositeľnú elektroniku sa objaví aj v nových inteligentných hodinkách Samsung Galaxy Watch7 spolu s novým operačným systémom Google Wear OS 5.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.