Používateľské rozhranie je založené na novom Androide 13.

Kórejská spoločnosť iba pred pár dňami predstavila novú verziu používateľského rozhrania One UI 5. Samsung najnovšie zverejnil aj všetky hlavné funkcie používateľského rozhrania, založeného na systéme Android 13. Spoločnosť počas SDC22 aj prezradila, že One UI 5 na prvé zariadenia príde tento mesiac. Stabilnú verziu systému môžu najskôr očakávať majitelia telefónov série Galaxy S22, Z Flip4 a Z Fold4.

Nová verzia používateľského rozhrania spoločnosti Samsung prinesie do telefónov Galaxy pomerne veľa zmien. One UI 5 je navrhnuté tak, aby používateľom poskytovalo viac možností prispôsobiť si svoje zariadenia presne podľa vlastných predstáv. Aj preto bude prepracovaná aj uzamykacia obrazovka, ktorá umožní prispôsobiť si tapetu, ciferník hodín a paletu farieb. Vďaka videotapetám bude možné na uzamknutú obrazovku umiestniť aj krátke video.

Používateľské rozhranie One UI 5 ponúka aj nový, svieži vzhľad, vďaka ktorému je prostredie príjemnejšie a plynulejšie. Od jednoduchších ikon aplikácií až po zjednodušenú farebnú schému – spoločnosť Samsung venovala pozornosť detailom, aby poskytla ešte lepší používateľský zážitok. Tieto zmeny by mali byť vidieť naprieč celým systémom.

Widgety v One UI 5 prichádzajú s novými možnosťami. Stohovateľné widgety umožňujú ťahať a púšťať widgety na seba a posúvaním doľava alebo doprava rýchlo a jednoducho nimi prechádzať. To používateľom umožní mať na Domovskej obrazovke poriadok.

Medzi funkciami One UI 5.0 nájdete aj nové inteligentné návrhy widgetov a aplikácií na základe zvykov používateľa. Pokiaľ používate Routines, tak v novej verzii systému obsahuje ďalšie možnosti rozpoznávania, ktoré pomáhajú spúšťať automatizácie. Súčasťou je aj funkcia Režimy, ktorá umožňuje naprogramovať vlastné nastavenia a funkcie aplikácií pre rôzne časti dňa.

Ďalšou zaujímavou funkciou, aj keď pre slovenských používateľov pravdepodobne ešte dlho nedostupnou, je Bixby Text Call. Ide o odpoveď Samsungu na funkciu Google Call Screen, ktorá umožňuje prijímať hovory prostredníctvom textových správ vo chvíľach, keď nemôžete hovoriť.

Keď prijmete hovor pomocou funkcie Bixby Text Call, volajúci bude upozornený a vy potom môžete napísať, čo chcete, aby Bixby povedal, a zároveň v reálnom čase prepísať, čo druhá osoba hovorí. Funkcia je už k dispozícii používateľom v Južnej Kórei, zatiaľ čo anglická verzia by mala prísť začiatkom budúceho roka.

Hoci nejde o najnovšiu funkciu v systéme Android, tak už aj Galéria Samsung dokáže extrahovať text z obrázkov na fotografiách. K tomuto účelu by sme však odporučili používať aplikáciu Google Lens, ktorá sa v uplynulých rokoch dočkala významných vylepšení.

Do novej verzie systému sa dostane aj prepracovaná ponuka Pripojené zariadenia a Centrum súkromia s panelmi zabezpečenia a ochrany osobných údajov. Za veľmi užitočné považujeme nové upozornenie na paneli zdieľania, ktoré používateľov upozorní v momente, keď sa pokúsia zdieľať fotografie s citlivými informáciami.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.