Kým v notebookoch výrobcovia ohúria používateľov 1 TB diskom, veľké disky pre stolné počítače ponúkajú neporovnateľne väčšie kapacity.

Seagate má v ponuke „obrie“ kapacity vo svojich 3,5“ diskoch. V redakcii máme 6 TB model a 4 TB vo verzii SSHD. Kedysi modely s označením Barracuda nahrádza označenie Desktop HDD.

seagate (1)

Disky pre desktopy

desktop-hdd-upper-hero-left-400x400_nowat

Disky zo série desktopových má výrobca v niekoľkých dátových kapacitách. Od 250 GB po 6000 GB. Pre používateľov, ktorí chcú nadštandardnú kapacitu pre svoj počítač je toto riešenie ideálne pre používateľov vyžadujúcich dostatok miesta na správu multimédií. Cena disku nie je najnižšia. Tu sa platí totiž za kompaktnosť, keďže Seagate Desktop HDD 6 TB
si nemusíte vyskladať z troch fyzických diskov a všetko máte v rámci jedného modulu. Cenovka 299 EUR nie je prekvapujúca, a pre jednoduché porovnanie – disk stojí viac ako najlacnejší notebook. Vlastná cache pamäť má 128 GB a toto platí pre verziu bez špecializovaného SSHD čipu. Priemerná rýchlosť zápisu a čítania sa pohybuje do 180 MB/s, maximálna stabilná rýchlosť je na 220 MB/s. To sú údaje výrobcu, my ich v najbližšom teste preveríme a zistíme, ako je to s rýchlosťami pri rôznych situáciách.

Okrem vysokej kapacity si dal výrobca záležať na spoľahlivosti a pre tento model až po 1 TB verzie udáva 300 000 štartovacích cyklov. V rámci udržateľné využívania sa odporúča limit 55 TB prenosu dát za rok. To znamená 150 GB denne, čiže je tu dostatočná rezerva na bežné používanie aj občasné dátové naplnenie vo väčšom objeme dát. Tento disk nie je vhodný do NAS zariadení, minimálne tým, že otvory na skrutky bránia zaklapnutie koľajničiek pre NAS zariadenia.

Cena: 299 EUR

SSHD verzie pre desktopy

desktop-sshd-4tb-upper-hero-left-400x400_nowat

Seagate SSHD 4TB má už podľa názvu vlastnú flash pamäť a to vo forme 8 GB NAND MLC čipu. Získate tým najmä rýchle „kešovanie“ pri multitaskingu a poznateľné zrýchlenie bude aj pri štarte systému. Nie je to len o rýchlosti ale aj o šetrení mechanických častí. Hlavičky ani platne sa toľko nenamáhajú. Výrobca oficiálne udáva informáciu o 5-násobnom zrýchlení oproti bežnému disku so 7200 otáčkami. Tento údaj berieme s rezervou a v niektorých prípadoch počas niekoľkých sekúnd je možné dosiahnuť dátovú rýchlosť blízko tomuto teoretickému údaju. Aj tento disk preveríme v praxi a zistíte, ako je to naozaj. Tento model síce nie je priamo určený pre NAS zariadenia, no je s nimi kompatibilný. Tu sme začali s jeho testom. Disk je v bežnej kancelárii prakticky nehlučný. Počuť len úvodné rozbiehanie platní. Ostatnými parametrami je podobný „bežnému“ desktopovému disku.

Cena: 209 EUR

Podpora diskov

Keďže kapacita nad 2 TB môže spôsobovať na niektorých systémoch problémy, výrobca poskytuje zadarmo nástroj Seagate DiscWizard. Ten pomôže s migráciou dát zo starých diskov na nové nadrozmerné kapacity tak, aby ste mohli adresovať v systéme celú kapacitu použiť na vašom operačnom systéme.

Disky zapožičal: ASBIS SK

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.