Do tohto segmentu spadajú služby, ktoré vám umožnia za mesačný poplatok sledovať TV vysielanie alebo pristupovať k prémiovému obsahu. Z hľadiska TV vysielania sme do zoznamu vybrali službu Magio GO – tá síce nie je jediná svojho druhu, ale aktuálne je najuniverzálnejšia a môžete si ju predplatiť samostatne. Z hľadiska prémiového obsahu máme troch hráčov na trhu, každý vyniká v niečom inom.

Amazon Prime Video

Najmladší prírastok do rodiny služieb, ktoré ponúkajú prémiový video obsah za mesačný poplatok, je služba Amazon Prime Video. Tá je na Slovensku dostupná od decembra minulého roka a aktuálne dokáže zaujať iba cenou a exkluzívnym obsahom.

Nedostatkom tejto služby je najmä slabšia ponuka seriálov a filmov a taktiež aj absencia akejkoľvek slovenskej lokalizácie. Prime Video sa dnes nachádza tam, kde bol Netflix v dobe spustenia slovenskej verzie a aj v porovnaní s pôvodným Netflixom je ponuka služby ešte o niečo chudobnejšia.

Hlavným lákadlom preto bude najmä relácia The Grand Tour alebo seriály ako The Man in the High Castle. V porovnaní s Netflixom má videoslužba od Amazonu veľkú výhodu v tom, že si pred aktivovaním predplatného môžete pozrieť všetok dostupný obsah. Okrem TV seriálov vás možno zaujme pár výborných, ale starších filmov.

Výhodou Prime Video je taktiež spomínaná cena. Službu si môžete predplatiť za poplatok 2,99 € mesačne, ktorý je aktívny počas prvých 6 mesiacov predplatného. Následne sa zvýši na štandardnú cenu 5,99 € mesačne. Amazon ponúka iba jednu formu predplatného a každý predplatiteľ má prístup k obsahu v rozlíšení až 4K a aj s prípadnou podporou HDR. Jeden účet je možné simultánne využívať na 3 zariadeniach súbežne. Nechýba ani offline režim.

Z hľadiska technického spracovania si Prime Video zaslúži pochvalu, pretože ide o výborne spracovanú službu, ktorá je dostupná na mobilných zariadeniach aj počítačoch cez webové rozhranie. Postupne pribúdajú aj aplikácie pre Android TV a Apple TV. Službu dávame do pozornosti najmä používateľom, ktorých Prime Video zaujme konkrétnym obsahom v ponuke. V takom prípade stojí za zváženie krátkodobé predplatné.

Cena: 5,99 € mesačne (50 % zľava počas prvých 6 mesiacov)

V skratke:

  • Veľmi dobré technické spracovanie
  • Obsah v kvalite až do 4K HDR
  • Exkluzívne TV seriály
  • Chudobnejšia ponuka obsahu
  • Chýba lokalizácia
  • Offline režim
  • Nízka cena

HBO GO

HBO produkuje skvelý obsah, ale z hľadiska technologických inovácií výrazne zaostáva za ostatnými hráčmi na trhu. Tam, kde majú Netflix a Amazon jednotnú aplikáciu pre celý svet a ponúkajú obsah v 4K rozlíšení a s podporou HDR, sa správa HBO ako skutočná korporácia, ktorá je rozdelená do viacerých regiónov. Tie fungujú ako samostatné jednotky, pričom musia zvlášť spravovať aj všetky priradené krajiny.

Na obhajobu HBO treba uznať, že táto firma bola zvyknutá na iný spôsob fungovania a interakciu s používateľmi. O predaj jej služieb sa starajú najmä operátori a poskytovatelia televíznych služieb a tento ekosystém je pravdepodobne náročnejší na spravovanie ako jednotný centralizovaný systém pre všetkých zákazníkov v prípade konkurencie. Používateľov to však nemusí zaujímať.

Text o HBO GO mal byť pôvodne venovaný najmä novej aplikácii, ktorú HBO sľubuje už minimálne rok a mala byť konečne dostupná pri príležitosti uvedenia siedmej série seriálu Game of Thrones, ale nestalo sa tak. Dôvod nepoznáme a aplikácia nebola dostupná ani koncom augusta, keď sme článok finalizovali. Doplnené: V polovici novembra je však už nová aplikácia dostupná a taktiež aj samostatné predplatné priamo cez HBO.

Novej aplikácie sa však eventuálne dočkáme a ponúkne opravu chýb, ako aj podporu nových platforiem. HBO GO si vďaka tomu budete môcť pozrieť aj na zariadeniach Apple TV, Android TV či  herných konzolách. Doplnené: Apple TV, konzoly PlayStation a vybrané Smart TV sú už podporované. Čaká sa na aplikáciu pre Xbox One a Android TV.

HBO GO umožňuje sledovať videotéku HBO na zariadeniach s iOS, Androidom, cez webové rozhranie, na Apple TV, konzolách PlayStation, cez Chromecast a na vybraných Smart TV. HBO GO má v porovnaní s konkurenciou veľkú výhodu najmä v tom smere, že ponúka lokalizovaný obsah. České titulky sú dostupné v každom seriáli alebo filme a pomerne bežný je aj český dabing. Toto je veľká výhoda HBO, nakoľko na Slovensku a v Čechách je stále veľa používateľov, ktorí chcú prémiový obsah, ale vyžadujú ho v lokalizovanej podobe. To im žiadna konkurencia zatiaľ neponúkne.

Nedostatkom je už spomenuté technické spracovanie služby, ktoré je v porovnaní s konkurenciou prinajlepšom priemerné. Absenciu podpory 4K a HDR nemožno zatiaľ z pohľadu bežných používateľov považovať za objektívny zápor, ale fakt, že v Android aplikácii nefungovala takmer polroka podpora Chromecastu a HBO s tým nič navonok nerobilo, zamrzí

Z pohľadu potenciálnych záujemcov je však potešujúce, že si môžu HBO GO aktivovať aj bez nutnosti mať predplatený TV kanál HBO. Samostatné predplatné HBO GO zatiaľ neponúka HBO samotné. Pre tento účel však môžete využiť ponuku operátora Telekom alebo služby sledovanietv.sk. V oboch prípadoch sa mesačné predplatné pohybuje na úrovni 9,20 až 9,99 €, čo zodpovedá najväčšiemu priamemu konkurentovi, službe Netflix. Samostatné predplatné priamo cez HBO je už dostupné za poplatok 4,99 eur mesačne. To je atraktívna ponuka, prvý mesiac môžete vyskúšať službu zadarmo.

Cena: 4,99 € mesačne

V skratke:

  • Kvalitný obsah v HD kvalite
  • Česká lokalizácia v prípade každého titulu
  • Český dabing v prípade vybraných titulov
  • Aktuálne horšie technické spracovanie
  • Atraktívna cena
  • Dá sa objednať aj samostatne

Magio GO

Fakt, že môžete za mesačný poplatok sledovať TV vysielanie vás dnes neprekvapí. Služby typu Magio GO však ponúkajú modernejší prístup. TV vysielanie môžete sledovať na počítači, mobilných zariadeniach a v kombinácii s vhodnými zariadeniami aj na veľkej televíznej obrazovke. Magio GO ponúka v rámci slovenských služieb aktuálne najväčšiu variabilitu, a to aj napriek tomu, že služba samotná by si zaslúžila v niektorých smeroch vylepšiť.

Magio GO ponúka v prémiovej verzii až 50 TV kanálov, 7-dňový archív a možnosť pretáčania obsahu. Jedným z hlavných lákadiel služby sú exkluzívne TV kanály ako DIGI Sport 1 až 5 a detský TV kanál Ťuki TV. Aplikácia je dostupná pre iOS a Android, najnovšie funguje aj v prehliadači Chrome. Vďaka zariadeniu Magio GO TV Box môžete sledovať Magio GO aj na veľkej televíznej obrazovke.

Technické spracovanie aplikácie je dobré, ovládanie intuitívne a rozhranie prehľadné. Chválime aj ovládanie aplikácie, ktorá je súčasťou Magio GO TV Box a je prispôsobená pre veľké TV obrazovky. Z hľadiska webového rozhrania by sme ocenili, ak by Telekom prišiel s univerzálnym riešením, ktoré podporuje aj iné prehliadače ako Chrome.

Chválime, že Telekom začal testovať kanály v HD kvalite. Aktuálne sú vo vysokom rozlíšení dostupné Digi Sport 1, Jednotka, Dvojka, Joj a Markíza. Čoskoro by mal byť počet TV kanálov v HD rozlíšení na úrovni dvojciferného počtu.

Magio GO má v porovnaní s konkurenciou výhodu v tom smere, že si môžete službu aktivovať aj samostatne. Nepotrebujete mať aktivovanú žiadnu ďalšiu TV službu ani mobilný paušál. To je výhoda, vo väčšine konkurenčných riešení je podmienkou mať aj inú službu od operátora alebo poskytovateľa. Žiadna iná služba však nemá k dispozícii riešenie aj pre veľké TV obrazovky. Výnimkou je AntikTV, avšak to je samostatná služba iba pre TV obrazovky. Magio GO ako jediná platforma aktuálne pokrýva prakticky všetky typy zariadení na sledovanie TV vysielania.

Magio GO môžete sledovať na 4 zariadeniach súbežne. Mesačné predplatné je vo výške 3,99 € pre základný balík s 12 TV kanálmi a 5,99 € pre prémiový balík s 50 TV kanálmi.

Cena: 3,99 / 5,99 € mesačne

V skratke:

  • Dá sa objednať aj samostatne
  • TV vysielanie na mobilných zariadeniach, počítači a TV obrazovke
  • Postupné zavádzanie TV kanálov v HD kvalite
  • Exkluzívne športové a detský TV kanál
  • Obmedzenie webového prehrávača na prehliadač Chrome

Netflix

Netflix je na Slovensku od začiatku minulého roka. Služba spravila počas 18 mesiacov značný posun vpred a dnes je pre Slovákov o poznanie atraktívnejšia ako tomu bolo 6. januára 2016.

Hlavný dôvod, prečo sa dnes oplatí zvážiť predplatné Netflixu, resp. návrat k používaniu tejto služby, je, že sa viditeľne rozrástla ponuka dostupného obsahu. Slovenský Netflix ešte stále nie je natoľko bohatý ako jeho americká verzia, avšak obsahu je dnes oveľa viac a my v redakcii máme stále čo pozerať. A toto je tvrdenie, ktoré nemôžeme povedať o žiadnej z konkurenčných služieb. Samozrejme, do úvahy treba brať aj subjektívne preferencie obsahu.

Druhým dôvodom väčšej atraktívnosti Netflixu je lepšia lokalizácia. Netflix zatiaľ neponúka slovenský dabing, avšak postupne začínajú pribúdať seriály a filmy, ktoré sú dostupné so slovenskými titulkami. České titulky v slovenskom Netflixe nenájdete, a to aj napriek tomu, že existujú v českej verzii služby.

Netflix si zaslúži pochvalu aj z hľadiska technického spracovania. Aplikácia je dostupná pre všetky hlavné platformy, či už ide o počítače alebo mobilné zariadenia. Samozrejmosťou sú aplikácie pre inteligentné televízory, Apple TV, Android TV a konzoly. Netflix ponúka obsah v rozlíšení až 4K, pričom v ponuke nájdete aj obsah s podporou HDR. Toto sú veci, ktoré potešia najmä video gurmánov.

Služba dávnejšie zakomponovala medzi svoje funkcie aj offline režim a ten je ďalším dôvodom, prečo je Netflix veľkým lákadlom pre používateľov, ktorým nestačí TV vysielanie. Offline režim je dostupný v aplikáciách pre Android, iOS aj Windows, takže si môžete žiadaný obsah stiahnuť aj do počítača či notebooku. Nie všetky TV seriály a filmy sú dostupné v offline režime, ale ponuka je naozaj bohatá.

Netflix ponúka 3 stupne predplatného. Základné predplatné stojí 7,99 € mesačne a umožňuje sledovať SD obsah len na jednom zariadení. Za 9,99 € mesačne získate prístup k HD obsahu, pričom službu môžete využívať až na dvoch zariadeniach súbežne. 4K HDR podporuje iba najvyššie predplatné za poplatok 11,99 €. V tomto prípade môžete službu naraz sledovať na štyroch zariadeniach. Ide teda o dobrú voľbu pre rodiny, nakoľko v rámci jedného účtu si môžete vytvoriť viacero samostatných profilov. Túto funkciu neponúka žiadna konkurenčná služba.

Cena: 7,99 / 9,99 / 11,99 € mesačne

V skratke:

  • Výborné technické spracovanie
  • Obsah v kvalite až 4K HDR
  • 3 stupne predplatného
  • Bohatá knižnica filmov a TV seriálov, neustále rastie
  • Slovenské titulky v prípade malého množstva vybraných TV seriálov a filmov
  • Offline režim

V ďalších častiach nášho seriálu sa pozrieme na služby, ktoré umožňujú prenájom a streamovanie hudby či čítanie kníh a komiksov.

Prečítajte si všetky články tohto seriálu:

1. časť – služby na prenájom filmov a seriálov (práve čítate)

2. časť – služby na prenájom hudby

3. časť – služby na prenájom kníh a komiksov

4. časť – služby na prenájom hier

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit