Herné služby, ktoré fungujú na princípe predplatného, sú novinkou. Aj keď na druhej strane, benefit hier zadarmo pre predplatné prémiových konzolových služieb nie je ničím novým. V tomto smere sa služby odlišujú najmä tým, pre ktorú platformu sú dostupné.

EA / Origin Access

EA a Origin Access sú služby herného vydavateľa EA, ktoré sú dostupné pre počítače a rodinu herných konzol Xbox One. Za mesačný alebo ročný poplatok získate prístup ku knižnici hier, ktorá sa postupne rozširuje. Aktuálne je v ponuke približne 50 hier pre Xbox a 40 hier pre počítače. Cena mesačného predplatného je 3,99 €, viac sa oplatí ročné predplatné za 24,99 €. Cena je v prípade oboch služieb rovnaká.

EA a Origin Access sú výhodné služby, ktoré sa oplatí zvážiť najmä v prípade, že nie ste ten typ hráča, ktorý musí mať všetky hry hneď po ich vydaní. Novinky od EA totiž putujú do ponuky EA Access približne rok po vydaní. V prípade športových hier ako FIFA a NHL je to polroka po vydaní. Ak teda dokážete počkať, všetky hity od EA si zahráte za zlomok ich predajnej ceny. Výhodou oboch služieb taktiež je, že ponúkajú časovo obmedzený prístup k vybraným hrám aj tesne pred ich vydaním a že poskytujú zľavu pri nákupe hier a DLC balíčkov.

Technické spracovanie služby nemá zmysel hodnotiť. K dispozícii je síce samostatná aplikácia pre Xbox, avšak tá obsahuje iba zoznam hier v ponuke. Samotné hry sa v Xbox obchode alebo v Origin obchode pre počítače automaticky označia, ako keby ste si ich zakúpili a môžete si ich štandardne stiahnuť a nainštalovať. Samozrejme, prístup k hrám máte iba počas doby predplatného. Pre PlayStation nie je služba tohto typu dostupná.

Cena: 3,99 € mesačne / 24,99 € ročne

V skratke:

  • Hry najmä od EA pre PC alebo Xbox
  • Výborný pomer cena/výkon

Games with Gold

Games with Gold je súčasťou prémiového predplatného Xbox Live Gold. To okrem iného umožňuje online hranie na Xboxe a ponúka aj ďalšie benefity. Hry zadarmo sú jednou z výhod.

V rámci Games with Gold dostanete každý mesiac 4 hry. Dve z nich sú určené pre Xbox One, zvyšné dve sú určené pre Xbox 360. Vďaka spätnej kompatibilite si však môžete všetky 4 hry zahrať na konzole z rodiny Xbox One. Aj tie, ktoré sú určené pre Xbox 360. Ponuka hier v službe Games with Gold je často veľmi dobrá a variabilná.

Na rozdiel od niektorých ostatných služieb, hry sú v ponuke Games with Gold dostupné iba počas časovo obmedzenej doby a pravidelne sa vymieňajú. Z pohľadu používateľa je preto potrebné, aby si hry pridal do knižnice. Je to rovnaký proces ako ich kupovanie v digitálnom obchode – s tým rozdielom, že za hry nič nezaplatíte. Pokiaľ si hru nepridáte do knižnice počas obdobia, keď je dostupná zadarmo, dodatočne ju nie je možné získať bezplatne. Stále však platí, že aby ste si hru zo služby Games with Gold mohli zahrať, aj keď ju už máte v knižnici, musíte mať aktívne predplatné služby Xbox Live Gold.

Xbox Live Gold si časť používateľov predplatí najmä kvôli tomu, že túto službu potrebuje pre online hranie. Pre nich budú hry zadarmo príjemným bonusom. Druhá časť si službu predplatí najmä kvôli bezplatným hrám. Oficiálna cena predplatného je 6,99 € mesačne, avšak k dispozícii je aj cenovo výhodnejšie ročné predplatné za poplatok 59,99 €. V kamenných alebo internetových obchodoch si však môžete zakúpiť kupón s ročným predplatným za ešte výhodnejšiu cenu.

Cena: 6,99 € mesačne / 59,99 € ročne

V skratke:

  • 4 hry každý mesiac
  • Online multiplayer pre Xbox
  • Zľavy a špeciálne ponuky

GeForce NOW

GeForce NOW je technologicky najzaujímavejšia herná služba v tomto zozname. Dôvod je ten, že je to jediná služba, ktorá hry skutočne streamuje priamo do vášho zariadenia. Služba je aktuálne na Slovensku dostupná pre zariadenia NVIDIA SHIELD Tablet a NVIDIA SHIELD TV.

GeForce NOW obsahuje viac ako 100 hier. Z toho takmer 60 je dostupných v rámci základného predplatného služby, ďalších takmer 70 si môžete samostatne dokúpiť. Pri hrách, ktoré si samostatne zakúpite, získate aj kľúč, aby ste si mohli hru zaregistrovať v službe STEAM. Kompletný zoznam nájdete na webe alebo v aplikácii NVIDIA Games v zariadení SHIELD.

Z technologického hľadiska si zaslúži GeForce NOW pochvalu. Počas nášho testovania fungovala komunikácia medzi naším zariadením SHIELD TV a vzdialenými nemeckými servermi prakticky bezchybne. V kombinácii s dostatočne rýchlym optickým pripojením môžete hry streamovať až vo Full HD rozlíšení pri 60 fps. Výrobca odporúča rýchlosť na úrovni 50 Mbps, 20 Mbps postačuje pre rozlíšenie 720p pri 60 fps.

Služba je výborne optimalizovaná a počas hrania sme nemali pocit, že sa hry vypočítavajú na serveroch v Nemecku a posielajú sa do nášho zariadenia. Zážitok z hrania bol z hľadiska odozvy a pocitu z rýchlosti reakcií prakticky totožný, ako keď sme tú istú hru spustili na hernej konzole PlayStation 4 či Xbox One. To je veľká výhoda služby. Sem-tam sa síce stalo, že komunikácia nebola počas niekoľkých sekúnd optimálna a pár snímok sa v rámci streamovania stratilo, ale takýto jav bol zriedkavý a krátkodobý.

Za aktuálny nedostatok služby považujeme jej obmedzené využitie. GeForce NOW funguje iba na zariadeniach NVIDIA SHIELD, čo je škoda. Privítali by sme podporu ďalších platforiem a taktiež možnosť prepojiť GeForce NOW s inými službami ako Steam alebo Uplay. Hlavne kvôli synchronizácii uložených pozícií by sa takáto funkcia určite hodila.

Technologické spracovanie služby GeForce NOW je však dôkazom toho, že je možné streamovať aj hry a zároveň ponúknuť dobrý zážitok z hrania. Služby tohto typu budú atraktívne najmä pre občasných hráčov, ktorí si nechcú kupovať hernú konzolu alebo výkonný herný počítač, avšak raz za čas by si nejakú AAA hru radi zahrali.

Cena: 9,99 € mesačne

V skratke:

  • Plnohodnotné streamovanie hier
  • Technicky výborné riešenie
  • Iba pre SHIELD zariadenia
  • Chýba prepojenie s inými službami na synchronizáciu uložených pozícií

PlayStation Plus

PlayStation Plus je služba pre PlayStation, ktorá funguje na rovnakom princípe ako Xbox Live Gold v prípade Xboxu. Používatelia s predplatným PlayStation Plus môžu využívať na konzole PlayStation 4 online hranie, k dispozícii je cloudové úložisko na synchronizovanie uložených pozícií a taktiež aj bezplatné hry každý mesiac.

Sony v rámci PlayStation Plus nadeľuje hráčom každý mesiac celkovo 6 hier. Minimálne dve z nich si zahráte na konzole PlayStation 4, minimálne dve sú určené pre PlayStation 3 a minimálne dve fungujú na prenosnej konzole PlayStation Vita. PlayStation 4 nemá spätnú kompatibilitu, takže si zahráte iba tituly, ktoré sú vyslovené určené pre PlayStation 4. Niektoré hry sú však navrhnuté tak, že fungujú aj na PS4, PS3 a PS Vita, takže je možné, že počet hier v rámci mesačnej nádielky, ktoré si zahráte na PS4, je väčší ako garantovaný počet dvoch titulov.

Podobne ako v prípade Games with Gold, aj hry pre PlayStation Plus sú dostupné iba počas obmedzeného obdobia. Máte mesiac na to, aby ste si ich pridali do vašej knižnice – teda zakúpili zadarmo v PlayStation obchode. A aj v tomto prípade platí, že prístup k PS Plus hrám máte iba počas doby aktívneho predplatného. Keď vám predplatné skončí, hry za uzamknú a opätovne sa odomknú až v prípade opätovného predplatenia služby PS Plus. Takto to funguje prakticky vo všetkých službách tohto typu.

Ponuka hier v službe PlayStation Plus sa v poslednej dobe zlepšila a časť používateľov bude táto služba lákať najmä online hraním, zvyšnú časť hrami zadarmo. Od konca augusta došlo k zvýšeniu ceny služby na 7,99 € mesačne, resp. 59,99 € ročne.

Cena: 7,99 € mesačne / 59,99 € ročne

V skratke:

  • 6 hier mesačne pre rôzne PlayStation zariadenia
  • Online multiplayer pre PS4
  • Cloudové úložisko pre PlayStation
  • Zľavy a ďalšie akcie

Xbox Game Pass

Konzola Xbox je rajom pre hráčov, ktorí si nechcú kupovať hry v obchode, ale preferujú koncept služieb na báze predplatného. K službám Games with Gold a EA Access sa od 1. septembra pridala služba Xbox Game Pass a tú môžeme definovať ako plnohodnotný pokus o vytvorenie herného Netflixu.

Xbox Game Pass vám za mesačný poplatok sprístupní viac ako 100 hier, pričom ich ponuka sa bude postupne rozširovať. Je praktické, že zoznam hier si môžete pozrieť na webe alebo priamo v Xbox obchode a to ešte predtým, ako si aktivujete predplatné služby. Odporúčame to, ponuka tejto služby nebude vyhovovať všetkým hráčom. Minimálne spočiatku nie.

Xbox Game Pass je dostupný za poplatok 6,99 € mesačne, cenovo výhodnejšie ročné predplatné aktuálne nie je k dispozícii. Pokiaľ sa vám podarí kúpiť ročné predplatné Xbox Live Gold vo výhodnej ponuke a zvolíte si aj službu EA Access aj Xbox Game Pass, získate prístup k viac ako 200 hrám za priemerný poplatok 13 € mesačne. Samozrejme, služby si môžete nakombinovať podľa preferencií.

Cena: 6,99 € mesačne

V skratke:

  • Viac ako 100 hier pre Xbox One
  • Ponuka sa postupne rozrastá

Prečítajte si všetky články tohto seriálu:

1. časť – služby na prenájom filmov a seriálov

2. časť – služby na prenájom hudby

3. časť – služby na prenájom kníh a komiksov

4. časť – služby na prenájom hier (práve čítate)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit