Hudobných služieb je na trhu mnoho. V tomto článku ich nespomenieme všetky, zameriame sa na tie, ktoré sú na našom trhu najobľúbenejšie. Na rozdiel od videoslužieb, ktoré sa často odlišujú kvalitou technického spracovania a ponukou obsahu, sú hudobné služby rovnocennejšie a rozdiely medzi nimi sú menšie. Ale nejaké sa nájdu. A hoci to pri každej aplikácii nespomíname zvlášť, všetky ponúkajú v prípade plateného členstva aj offline režim.

Apple Music

Apple Music patrí spoločne so Spotify k dvom najobľúbenejším službám na trhu. Apple Music profituje najmä z ekosystému spoločnosti Apple a z faktu, že služba je systémovou súčasťou každého iPhonu, iPadu a Macu. Stačí si ju iba aktivovať.

Apple Music môžete používať prvé 3 mesiace bezplatne, takže máte dosť času na to, aby ste zistili, či vás služba tohto typu zaujme alebo nie. Následne si môžete zvoliť štandardné predplatné s mesačným alebo ročným poplatkom, prípadne využiť cenovo atraktívnejšie rodinné predplatné. To sa oplatí, nakoľko v rámci jedného predplatného môže službu využívať až 6 ľudí a každý zaplatí mesačne 1,50 eur. Nevýhoda je, že všetci ľudia budú naviazaní na jednu platobnú kartu, a to nielen v službe Apple Music, ale aj v rámci všetkých nákupov z obchodov iTunes a App Store. Neoplatí sa preto špekulovať s rodinným predplatným, pokiaľ nie ste naozaj rodina. Ak chcete získať cenovo výhodnú hudobnú službu, skupiny používateľov a kamarátov môžete do „rodiny“ grupovať v rámci konkurenčnej služby Spotify.

Samotná služba sa v porovnaní s konkurenciou odlišuje najmä dizajnom aplikácie. Tá je mimochodom dostupná aj pre Android zariadenia a službu môžete využívať aj na počítačoch so systémom Windows. Okrem klasického počúvania pesničiek, albumov a playlistov či rôznych mixov je k dispozícii aj skutočná rozhlasová stanica Beats 1. Tú však môžete počúvať aj bez aktívneho predplatného služby.

Cena: 5,99 € mesačne / 59,99 € ročne

V skratke:

  • Ideálne najmä pre používateľov Apple zariadení
  • K dispozícii aj rodinné predplatné
  • 3-mesačná skúšobná doba
  • Rozhlasová stanica Beats 1

Deezer

Deezer taktiež patrí medzi známe hudobné služby. Ponúka viac ako 43 miliónov pesničiek, čo je pravdepodobne najviac na trhu, ale faktom je, že prakticky v každej hudobnej službe si môžete vypočuť ten istý obsah, až na pár drobných výnimiek. Segment hudobných služieb nie je natoľko fragmentovaný ako videoslužby, kde má naozaj zmysel niekedy zvažovať aj predplatné 2 a viac služieb. V prípade hudobných služieb si určite vystačíte s jedným predplatným.

Deezer je u nás najatraktívnejší pre zákazníkov Telekomu. Pri ročnej viazanosti môžete získať mesačné predplatné za výhodný poplatok 2,99 €. Bez viazanosti je to 4,99 €, čo je stále menej ako štandardná cena 5,99 €. Faktom je, že Telekom v minulosti poskytoval Deezer bezplatne pre používateľov s vyššími paušálmi, ale podmienky spolupráce sa zmenili.

Funkcionalita služby je takmer totožná v porovnaní s konkurenciou. Deezer ponúka bohatú podporu kompatibilných zariadení a službu budete najčastejšie využívať na počúvanie pesničiek, albumov a playlistov. Deezer ponúka rodinné predplatné aj obmedzené bezplatné konto.

Cena: 5,99 € mesačne (zľava až do výšky 50 % pre Telekom zákazníkov)

V skratke:

  • Zľava pre Telekom zákazníkov
  • K dispozícii rodinné predplatné
  • Bezplatné konto s obmedzením funkcií
  • 43 miliónov pesničiek

Hudba Google Play

Hudobná služba od Googlu chce profitovať z toho, že je predinštalovaná v každom Android zariadení, avšak Google v tomto smere nie je natoľko úspešný ako konkurenčný Apple. Množstvo používateľov totiž preferuje konkurenčné riešenia, najmä Spotify.

 

Hudba Google Play sa v jadre odlišuje iba dizajnom aplikácie, ktorá je dostupná pre Android, ale aj iOS a cez webové rozhranie aj pre počítače. Súčasťou služby je aj cloudové úložisko pre vaše pesničky, takže ak sa nejaká hudba nenachádza v ponuke služby, môžete si ju uložiť na server Googlu a pristupovať k nej rovnako ako k predplatenej hudbe. Cena mesačného predplatného je 5,49 € mesačne, k dispozícii je bezplatné vyskúšanie služby počas obmedzeného obdobia. Bezplatné konto nie je dostupné.

Cena: 5,49 € mesačne

V skratke:

  • Predinštalovaná v každom Android zariadení
  • Cloudové úložisko pre vašu hudbu

Spotify

Spotify je najobľúbenejšia hudobná služba na svete, a to najmä vďaka tomu, že ju môžete používať aj bez platenia. Verzia zadarmo však obsahuje určité obmedzenia a pri počúvaní vás budú otravovať reklamy. Oplatí sa preto zvážiť prémiové predplatné, a to ideálne vo forme rodinného členstva, ktoré stojí 9 € mesačne a môže ho zdieľať až 6 používateľov. Vo výsledku tak každý používateľ zaplatí mesačne 1,50 €. Hoci má každý z členov „rodiny“ svoje vlastné konto, do ktorého sa prihlasuje zadaním vlastnej emailovej adresy a vlastného hesla, platba za rodinné predplatné odchádza každý mesiac z jednej platobnej karty, takže je potrebné si v rámci „rodiny“ stanoviť pravidlá a optimálne mať v skupine ľudí, na ktorých je spoľahnutie.

Spotify ponúka svieži dizajn aj bohatú hudobnú knižnicu. Oceňujeme tvorbu denných mixov aj pokročilé algoritmy, ktoré na základe vami počúvanej hudby analyzujú, čo ďalšie by sa vám mohlo páčiť. Výborne sú spracované aj mobilné aplikácie a Spotify môžete počúvať prakticky na hocakom zariadení v domácnosti. Nechýba offline režim.

Ak chcete vyskúšať službu na streamovanie hudby, Spotify je výborná voľba. Štandardná cena mesačného predplatného je 5,99 €.

Cena: 5,99 € mesačne

V skratke:

  • Najobľúbenejšia služba svojho druhu
  • Výborné technické spracovanie
  • Rodinné predplatné
  • Bezplatné konto s reklamami

Tidal

Tidal sme zaradili do zoznamu služieb najmä z toho dôvodu, že táto služba cieli aj na skutočných audiofilov. Ponúka totiž prístup k hudbe v bezstratovom formáte FLAC s dátovým tokom až 1411 kbps. Za hudbu v takejto kvalite si však priplatíte – štandardné predplatné stojí 5,99 € mesačne, za Tidal v bezstratovej kvalite si prevádzkovateľ služby pýta dvojnásobok. Funkcionalita služby je porovnateľná s konkurenciou.

V skratke:

  • Streamovanie vo FLAC kvalite v prípade drahšieho predplatného

Cena: 5,99 / 11,99 € mesačne

V ďalších častiach nášho seriálu sa pozrieme na služby, ktoré umožňujú prenájom a streamovanie filmov a seriálov či čítanie kníh a komiksov.

Prečítajte si všetky články tohto seriálu:

1. časť – služby na prenájom filmov a seriálov

2. časť – služby na prenájom hudby (práve čítate)

3. časť – služby na prenájom kníh a komiksov

4. časť – služby na prenájom hier

Prečítajte si aj:

Seriál: Služby na prenájom (filmov a seriálov) 1. časť

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit