Metódy sexuálneho vydierania prichádzajú s novou technikou.

Podvod, ktorý poznáme už niekoľko rokov, sa snaží z ľudí vylákať peniaze prostredníctvom falošnej správy. Tá používateľovi hovorí, že je zachytený v chúlostivých situáciách a podvodníci majú jeho fotografiu alebo videozáznam. Po novom teraz prikladajú aj fotografiu dotknutej osoby alebo budovy, v ktorej býva. S informáciou o nových technikách prišiel web Krebs on Security.

Po novom aj s fotografiou obydlia

Podľa uvedeného zdroja dostalo niekoľko čitateľov emaily z kategórie sexuálneho vydierania, pričom boli oslovení ich menom. Obsahovali obrázky z ulice alebo dvora očividne skopírované zo služby Google Mapy (Street View). V správe sa uvádzalo, že webová kamera počítača zachytila používateľa, ako sledoval na internete obsah pre dospelých.

Podvodník sa vyhrážal zverejnením obsahu v prípade, že nebude zaplatené výkupné v Bitcoinoch. Platbu bolo možné uskutočniť prostredníctvom naskenovania priloženého QR kódu a suma bola po prepočte približne 2000 dolárov. Aby bola obeť ešte vystrašenejšia, bola priložená už spomenutá fotografia s textom „Mimochodom pekná lokalita“.

cast emailu s textom a fotografiou domu o sexualnom vydieraniZdroj: Krebs on Security

Zareagujte rýchlo

V správe sa ďalej uvádza, že je potrebné do 24 hodín zaplatiť, inak budú videá zverejnené všetkým kontaktom, priateľom a rodine. Tu je opäť vidieť technika časového nátlaku na to, aby sa používateľ vystrašil a nemal dostatok času na reakciu. Zároveň varuje používateľa, že ak zazdieľa tento email, alebo o tom niekomu povie, dozvie sa to. V takom prípade vraj začne okamžite video posielať všetkým kontaktom používateľa.

Nenaleťte na podvody

Technicky menej zdatní používatelia sa môžu stať obeťou takéhoto podvodu a v praxi nemusí byť ani úplne vylúčený. Podvodníci využívajú známe techniky na zastrašenie a neraz reagujú na aktuálne hrozby, o ktorých sa používatelia mohli dozvedieť z médií alebo TV. V tomto konkrétnom prípade sa spomína spyware s menom Pegasus, ktorý dokáže sledovať na počítači všetko, čo robíte.

O tomto softvéri sme informovali a je to softvér zameraný na smartfóny a nie na počítače. Ak má používateľ antivírus, je minimálna šanca, že bude technikou zneužitia webovej kamery napadnutý. Dnešné antivírusové riešenia obsahujú zväčša aj ochranu tejto súčasti.

Zdroj: Krebs on Security

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.