Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prípadová štúdia zobrazovacích riešení Sharp NEC – inštalácie klientov – voľný čas a zábava.

Veľkolepá „technologicko-performančno-gastronomická“ šou poteší divákov 270-stupňovým pohlcujúcim zážitkom vytvoreným pomocou 32 laserových projektorov NEC PX2000UL a technológie video mappingu.

Navštívte divadlo Cosmos

Divadlo Cosmos, ktoré spája digitálne a vizuálne umenie, je inovatívny projekt, ktorý sľubuje úplne nový zážitok pre hostí: „jedinečnú syntézu umenia, gastronómie, zábavy a technológie“. Cieľom „divadla večere“ je prebudiť všetkých päť zmyslov prostredníctvom tematických gastronomických podujatí, na ktorých hostí zabávajú predstavenia na javisku a pohlcujúce digitálne umenie. Divadlo Cosmos, ktoré sa nachádza vedľa hotela Nirvana Cosmopolitan v tureckej Antalyi, hostí koncerty, tematické podujatia a slávnych miestnych a medzinárodných umelcov.

Výzva

Počas obdobia Covid klient, spoločnosť Kilit Hospitality Group, kúpil pozemok v Antalyi na výstavbu nového päťhviezdičkového hotela Nirvana. Hlavná hala existujúceho kongresového centra sa mala premeniť na jedinečné miesto zábavy pre hotelových hostí a turistov.

Priestor mal byť multifunkčný, mal sa dať využiť ako klasické divadlo alebo zriadiť na podujatia v štýle banketu či bistra, prípadne mal byť úplne flexibilný. Rekonštrukcia budovy sa dotkla celej infraštruktúry, od vykurovania, vetrania a klimatizácie až po javiskovú mechaniku a audiovizuálne systémy.

Aby sa dosiahol čo najlepší výsledok, klient požadoval najmodernejšiu technológiu na medzinárodnej úrovni. Cieľom bolo poskytnúť špičkový audiovizuálny zážitok, ale zároveň zachovať samotnú technológiu nenápadnú.

Koncepčný návrh AV systému zabezpečil projektový konzultant Fatih Osmancelebioglu, zatiaľ čo podrobný AV systém navrhla, dodala a nainštalovala spoločnosť Atempo.

Cosmos TheatreZdroj: Sharp NEC
Cosmos Theatre

Na vytvorenie pohlcujúceho zážitku si klient vyžiadal 270-stupňovú vizualizáciu, v rámci ktorej sa priestory predstavenia a podporný digitálny obsah zobrazujú na všetkých stranách sály okrem podlahy a zadnej steny oproti javisku.

Na dosiahnutie takéhoto dramatického ponorenia spoločnosť Atempo identifikovala projekčný mapping ako ideálne riešenie, hoci dosiahnutie optimálnej úrovne jasu by bolo náročné.

Akrobatickí a hudobní účinkujúci by si vyžadovali značnú úroveň scénického osvetlenia, takže kľúčom bolo osvetliť javisko a zároveň neovplyvniť premietaný dynamický obraz na okolitých stenách z hľadiska jasu a kontrastu. Vypočítalo sa, že bude potrebný minimálny projekčný jas 270 ANSI lúmenov na meter štvorcový.

Rozhodujúce bolo aj umiestnenie projektorov tak, aby vytvárali požadovaný vizuálny dojem bez toho, aby fyzicky alebo hlukom rušili divákov, pričom sa bralo do úvahy, že niektoré z nich budú musieť byť umiestnené na úrovni podlahy.

Riešenie

Spoločnosť Atempo si vybrala DLP projektory Sharp/NEC série PX so svietivosťou 20 000 ANSI lúmenov, pretože si bola istá vysokou kvalitou a spoľahlivosťou tejto značky. Laserová technológia RB využíva červené lasery na zvýšenie farebného rozsahu a vytvorenie živšieho obrazu. Uzavretý optický systém bez filtrov znamená, že žiadny prach nemôže ovplyvniť konštantný svetelný výkon, čo zaručuje pôsobivú životnosť a minimálnu údržbu pri súčasnom znížení hlučnosti ventilátora. 32 x projekčných jednotiek NEC PX2000UL je starostlivo a diskrétne umiestnených na kritických miestach v miestnosti pomocou mapovania projekcie, aby sa vytvoril 270-stupňový vizuálny zážitok. Projektory dosahujú svetelný tok 284 ANSI lúmenov na meter štvorcový, čím prekračujú požadovanú úroveň jasu, a ich tichá prevádzka neruší divákov sediacich v tesnej blízkosti.

Celý vnútorný povrch sály je pokrytý akustickou tkaninou striebornej farby (PONGS), ktorá poskytuje mapovaciu plochu s rozlohou 1200 m2, vďaka ktorej nie sú reproduktory viditeľné, ale zachováva kvalitu zvuku a zároveň zvyšuje vizuálnu kvalitu projekcie.

Návrh videomappingu zohľadňuje architektonické obmedzenia budovy a požiadavky na flexibilné využitie priestoru, ale zároveň prináša požadovaný WOW faktor vytvorený spojením digitálneho umenia a javiskového predstavenia. Napríklad na podujatiach s obsluhou, kde sa projekcia využíva naplno, je na javisku súčasne 44 tanečníkov, ktorí vytvárajú vizuálne podmanivú šou.

Cosmos TheatreZdroj: Sharp NEC
Cosmos Theatre

Výsledok

Divadlo Cosmos je prvým divadlom v Antalyi, ktoré je vybavené pohlcujúcou digitálnou infraštruktúrou a ponúka divákom dokonalý viaczmyslový zážitok. Špeciálne predstavenia sú veľmi obľúbené u miestnych obyvateľov a turistov, ktorých priťahuje jedinečné predstavenie. Samotné javisko síce nemá nezvyčajné rozmery, ale vďaka okolitému digitálnemu ponoreniu sa zdá byť väčšie, než v skutočnosti je. Účinkujúci radi využívajú jedinečné technologické možnosti, ktoré divadlo môže poskytnúť.

Cosmos TheatreZdroj: Sharp NEC
Cosmos Theatre

Trikrát týždenne sa tu konajú „technologicko-performančno-gastronomické“ predstavenia, zatiaľ čo zvyšné voľné termíny sa využívajú na koncerty, rodinné zmyslové zážitky, priemyselné ocenenia, firemné prezentácie a iné.

Cosmos TheatreZdroj: Sharp NEC
Cosmos Theatre

Laserový projektor NEC PX2000UL, technológia DLP, jas 20 000 AL, rozlíšenie 1 920 x 1 200, životnosť lasera 20 000 h, hmotnosť 51 kg. Aktuálnym nástupcom projektora NEC PX2000UL je model PX2201UL s jasom 20 500 AL, technické údaje o ňom nájdete TU.

Pôvodnú prípadovú štúdiu divadla Cosmos nájdete TU.

Kvalita robí rozdiely – Sharp NEC Display Solutions.

Kompletný sortiment produktov spoločnosti Sharp/NEC nájdete TU.

Dostupnosť a distribúcia produktov:

Výrobky je možné zakúpiť v sieti distribútorov alebo predajcov Sharp/NEC.

Distribútori pre SK sú:

– AP Media SK – https://www.apmedia.sk/
– AT Computer SK – https://www.atcomp.sk/
– eD System SK – https://www.edsystem.sk/

3 roky záruka výrobcu:

Sharp/NEC ponúka štandardnú trojročnú záruku a je možné pridať predĺženú záruku výrobcu až na 5 rokov.
Výrobca tak ponúka najvyššiu bezpečnosť investície a veľmi nízke celkové náklady na vlastníctvo.
Spoločnosť Sharp/NEC ponúka pre svoje výrobky službu SERVICE PLUS – záväzok kvality.

Sharp/NEC servis a podpora.

Servis výrobkov Sharp/NEC zabezpečuje spoločnosť:

IMPROMAT-COMPUTER s.r.o., Za Štadiónom 3, 900 01 Modra, SK
SR  Tel.: +421 948 657 147  

Značky: