Počet elektromobilov na Slovensku stúpa a zároveň sa zlepšuje aj infraštruktúra pre nabíjanie elektromobilov. K firmám, ktoré poskytujú infraštruktúru pre nabíjanie elektromobilov, patrí od minulého roka aj sieť čerpacích staníc OMV, ktorá prevádzkuje elektronabíjačky pod značkou eMotion.

Elektrické nabíjačky OMV na Slovensku

Na podrobnosti o tejto službe sme sa spýtali pána Miroslava Ovečku, ktorý je zodpovedný za elektromobilitu v rámci OMV Slovensko. Ako sme sa pri rozhovore s ním dozvedeli, OMV chce poskytovať čo najlepšie služby aj v tomto odvetví. Aj preto si OMV buduje vlastnú sieť elektronabíjačiek a zameriava sa výhradne na ultrarýchle nabíjanie. Preto využíva elektronabíjačky s výkonom do 300 kW s dvoma nabíjacími konektormi. Tieto nabíjačky sú umiestnené priamo na čerpacích staniciach OMV.

Aktuálnu sieť elektrických nabíjačiek OMV tvorí až 16 lokalít po celom Slovensku. Zoznam nájdete na tejto adrese.

Najviac nabíjacích staníc je v Bratislave, ďalej je to napr. čerpacia stanica Dolný Hričov pri Žiline a tiež Poprad Matejovce (toto bola úplne prvá otvorená stanica s elektrickými nabíjačkami). Obe naposledy spomenuté nabíjačky sú dostupné z diaľnice z oboch smerov. Dve nové lokality vznikli nedávno v Bratislave na čerpacej stanici OMV Machnáč a OMV na Brnianskej ulici.

Občerstvenie popri nabíjaní auta

Zákazníci môžu čas nevyhnutný na nabíjanie využiť na plnohodnotný oddych pri dobrej káve a tiež kvalitnom občerstvení. Okrem čerstvých bagiet sú niekde k dispozícii aj varené jedlá.

Platba jednoduchým spôsobom

Za nabíjanie v sieti OMV môžete priamo zaplatiť pomocou platobnej karty, a to cez platobný terminál. Nie je teda potrebná registrácia, postačí len platobná karta. Podporované sú aj bezkontaktné platby.

Platba za nabíjanie pomocou platobnej karty
Platba za nabíjanie pomocou platobnej karty

Pred nabíjaním sa dopredu autorizuje platba vo výške 50 eur a do tejto sumy môžete ihneď nabíjať. Používateľské rozhranie pri nabíjačkách vám jasne určí, ktorý konektor je treba používať na nabíjanie. Po skončení nabíjania sa prevedie z vášho účtu finálna cena za nabíjanie a na túto operáciu dostanete aj papierový pokladničný blok ako daňový doklad. Ceny za nabíjanie sú podobné, ako je to aj u ostatných poskytovateľov nabíjania elektrických vozidiel na slovenskom trhu.

Príde aj mobilná aplikácia s výhodami

V blízkej dobe sa objaví aj mobilná aplikácia, kde sa môžete registrovať a potom ako verný zákazník využívať aj určité cenové výhody. Rovnako budete môcť pri nabíjaní využiť roaming, ak budete s vaším elektrickým autom cestovať do zahraničia.

Elektrické nabíjačky OMV v Európe a podpora

OMV elektrické nabíjačky nájdete aj na čerpacích staniciach tejto firmy v Rakúsku, Maďarsku a v Rumunsku. Vždy tu môžete zaplatiť platobnými kartami.

Dizajn nabíjačiek OMV eMotion
Dizajn nabíjačiek OMV eMotion

K službe nabíjania existuje aj zákaznícka telefonická linka, kde môžete vyriešiť prípadné problémy napr. s platbou alebo samotným nabíjaním vozidla. Zároveň môžete použiť aj pomoc personálu čerpacej stanice, ktorý je pre elektrické nabíjačky vyškolený.

Vízia do budúcnosti

Aktuálnym cieľom spoločnosti OMV je prepojiť západ s východom Slovenska, a to s čo najkratšími vzdialenosťami medzi nabíjačkami. Do konca roka 2025 by na Slovensku mali pribudnúť desiatky ultrarýchlych nabíjačiek. Globálna stratégia OMV je mať v podporovaných krajinách do roku 2030 až 2000 nabíjacích bodov.

Zdroje: OMV

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.