V najbližších rokoch skladačky trh nezaplavia.

Aspoň to tvrdí prognóza spoločnosti Trendforce, ktorá sa zaoberala vývojom trhu so smartfónmi na najbližšie roky. Analýza sa detailne venovala aj skladacím smartfónom, ktorých aktuálne predaje nie sú v porovnaní so štandardnými smartfónmi nijako vysoké. Predpokladá sa, že tento rok trh so skladacími smartfónmi dosiahne predaje na úrovni 18,3 milióna kusov, čo predstavuje iba 1,6 % trhový podiel. Ten sa však nemá do roku 2027 nijako dramaticky meniť, a to aj napriek tomu, že ročné predaje vzrastú na približne 70 miliónov kusov. To znamená, že skladacie smartfóny budú predstavovať približne 5 % podiel na globálnom trhu so smartfónmi.

OPPO Find N2 FlipZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N2 Flip

Na druhej strane pôjde o pomerne pekné ročné prírastky v predajoch skladacích zariadení. Tento rast je očakávaný aj z jedného podstatného dôvodu. Skladacie zariadenia budú totiž cenovo dostupnejšie, keďže sa očakáva zníženie nákladov na ich výrobu, ale aj preto, že konkurencia začína byť čoraz silnejšia. V oblasti nákladov a komponentov sa zníženie vstupných cien očakáva predovšetkým pri displejoch a skladacích mechanizmoch.

Galaxy Z Fold5Zdroj: Touchit.sk
Galaxy Z Fold5

Pokým na globálnom trhu so skladacími zariadeniami doteraz dominoval Samsung, tak pomaly ho doplní aj čínska konkurencia, predovšetkým zo skupiny BBK Electronics, do ktorej patria značky Oppo alebo OnePlus. Zároveň sa očakáva, že maloobchodné ceny skladacích zariadení čoskoro klesnú pod hranicu 1000 eur.

Spoločnosť Trendforce predpokladá, že Samsung do konca roka 2023 predá 12,5 milióna skladacích telefónov, čím získa dve tretiny trhu. Pokým v roku 2022 mal Samsung trhový podiel vyše 80 %, tak hlavným dôvodom, prečo Samsung klesá, sú značky Huawei s očakávaným 14 % trhovým podielom a Oppo a Xiaomi s 5 %, resp. 4 % podielom. 

Xiaomi Mix Fold 3 so štyrmi fotoaparátmi LeicaZdroj: Xiaomi
Xiaomi Mix Fold 3 so štyrmi fotoaparátmi Leica

Treba si však uvedomiť aj jeden hlavný dôvod, prečo je Samsung pri skladacích smartfónoch taký úspešný. Za globálnu dominanciu vo veľkej miere môžu aj čínski výrobcovia, ktorí väčšinu svojich skladacích zariadení predávajú iba na domácom čínskom trhu, čím sa sami oberajú o predaje a tým pádom aj o trhový podiel. Predpokladá sa však, že aj tento trend sa čoskoro zmení, a trhové podiely sa medzi výrobcami ešte viac vyrovnajú, vďaka čomu aj trh porastie.

Trendforce sa venoval aj budúcnosti skladacích zariadení spoločnosti Apple. Vo všeobecnosti sa predpokladá, že Apple na trh neuvedie žiadne skladacie zariadenie, pokým nebudú odstránené niektoré problémy, ako je rovnosť panelu a konštrukcia pántov.

Zdroj: Trendforce

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.