Trh so smartfónmi sa mení. 

Zatiaľ čo pred pár rokmi boli skladacie telefóny na okraji záujmu, tak v rokoch 2022 a 2023 ich popularita začala raketovo stúpať. Najväčším popularizátorom skladacích telefónov je bezpochyby kórejský Samsung, avšak tento rok sa blysla aj konkurencia v podobe značiek Oppo, OnePlus, Huawei alebo Honor. Nakoľko sa do výroby, a teda aj predaja skladacích telefónov zapojili aj ďalšie značky, tak nie je prekvapením, že ich predaj v 3. štvrťroku 2023 prekonal rekord, pričom priamym dôsledkom tohto rastu je aj to, že práve Samsung začal strácať trhový podiel.

Report DSCC odhalil, že skladacie smartfóny sú čoraz populárnejšie, o čom svedčí aj ich rekordný predaj v treťom kvartáli tohto roka. K tomuto rekordu výrazne pomohlo aj predstavenie modelov Galaxy Z Fold5 a Galaxy Z Flip5 od Samsungu, avšak výrazným podielom prispela aj čoraz silnejšia čínska konkurencia.

Medziročné porovnanie predaja skladacích telefónovZdroj: DSCC
Medziročné porovnanie dodávok skladacích telefónov

Rastúci trend ešte lepšie vyjadrujú čísla, ktoré odhalili, že predaj skladacích zariadení stúpol o 215 % v porovnaní s 2. štvrťrokom 2023 a o 16 % v porovnaní s 3. štvrťrokom 2022 na 7 miliónov kusov. Je však vidieť, že aj tretí kvartál roka 2022 bol najsilnejší v danom roku, avšak vtedy sa predalo “iba” 6,1 milióna kusov skladacích zariadení.

Samsung síce aj tento rok potvrdil svoje vedúce postavenie na trhu so skladacími telefónmi, avšak jeho podiel medziročne klesol z 86 % na 72 %. Druhým najúspešnejším výrobcom skladacích telefónov je s 9 % podielom Huawei, za ktorým nasleduje s 8 % trhovým podielom Honor.

Aj tento rok je podľa očakávaní najpredávanejším skladacím telefónom “véčko” Galaxy Z Flip5 so 45 % podielom, zatiaľ čo Galaxy Z Fold5 získal 24 % podiel. Modely Huawei Mate X3  a Honor Magic V2 získali zhodne po 6 %.

Predaje skladacích smartfónov podľa značiekZdroj: DSCC
Predaje skladacích smartfónov podľa značiek

Po rekordnom treťom kvartáli by mal nasledovať výrazný prepad, ktorý je spôsobený menším záujmom o skladacie telefóny spoločnosti Samsung. Hoci sa očakáva prepad až o 35 %, tak v porovnaní s rovnakým kvartálom roka 2022 záujem o skladacie telefóny vzrastie o 47 %, čo odzrkadľuje čoraz vyšší záujem o tento segment.

Najzaujímavejším je však predpokladaný prepad značky Samsung, ktorej podiel tento kvartál údajne klesne na 42 %, čo je výrazne menej ako pred rokom, keď spoločnosť zaznamenala 83 % podiel. Je teda na mieste očakávať, že práve vyššie spomenutá konkurencia v podobe skladacích zariadení Huawei a Honor ešte viac posilní svoje pozície.

Pri očakávanom vývoji je možné, že predaje skladacích zaradení v roku 2023 vzrastú v porovnaní s minuloročnými predajmi až o 23 %. To by mohlo zároveň znamenať, že najpredávanejšími skladacími telefónmi roka 2023 budú Galaxy Z Flip5, Galaxy Z Fold5, Galaxy Z Flip4, Honor Magic V2 a Huawei Mate X5.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.