Apple sa však stále nevzdáva.

Spoločnosť Apple sa doteraz nerozhodla vstúpiť na trh so svojim vlastným skladacím zariadením. Pokým výrobcovia Android zariadení na čele so Samsungom sa predbiehajú v ich ponuke, tak Apple sa k celej záležitosti stavia pomerne odmerane. Napríklad taký Samsung tento rok predstaví už 6. generáciu svojho skladacieho zariadenia typu Fold, avšak jeho ponuku obohatili už aj viaceré zariadenia typu Flip. 

Na druhej strane vieme, že Apple síce na skladacom zaradení pracuje veľmi dlho, ale spoločnosť sa stále neodhodlala k jeho uvedeniu na trh. Portál FoneArena informuje, že Apple vyvíja dva prototypy skladacieho iPhonu, ktorých dizajn pripomína zariadenia Galaxy Flip. Ide teda o “véčka”, ktorých vývoj Apple spustil ešte v roku 2018.

Zdroj: Touchit.sk

Zdroj však jedným dychom dodáva, že zariadenia nie sú pripravené na masovú výrobu v najbližších dvoch rokoch. To znamená, že skladací iPhone “Flip” neuvidíme minimálne do roku 2025. Na základe správy sa zdá, že inžinieri čelili problémom s odolnosťou, pretože externým displejom hrozí ľahké rozbitie. Apple však nie je spokojný ani s konštrukciou, ktorá je podľa spoločnosti stále hrubá a nevyrovná sa aktuálnym iPhonom. V pokroku údajne bráni aj stále hrubá batéria a ďalšie faktory.

Už v minulosti Apple nechcel vydať vlastné skladacie zariadenia z dôvodu nedostatočnej kvality flexibilných displejov, ktoré nespĺňali požadované štandardy spoločnosti. Teraz sa zdá, že Apple má ďalší dôvod, prečo nemôže vydať svoje prvé skladacie zariadenie. Aj taká spoločnosť OnePlus už má svoje prvé skladacie zariadenie, pričom ostatní výrobcovia smartfónov sa pripravujú na uvedenie ďalších generácií skladacích zariadení typu Fold a Flip.

OnePlus Open oficiálneZdroj: OnePlus
OnePlus Open

Apple súčasne pracuje aj na skladacom iPade s rozmermi iPadu Mini. V prípade tabletu je najväčším cieľom spoločnosti dosiahnuť displej bez viditeľného záhybu s plochým pántom. Za zmienku stojí aj fakt, že projekt skladacieho smartfónu od Apple bol pôvodne pozastavený v roku 2020, po čom sa spoločnosť začala venovať 8-palcovému skladaciemu iPadu, ktorý má menšie nároky na odolnosť a “bezchybný” dizajn ako smartfón.

Napriek pokračujúcim prácam na skladacom iPhone a iPade sa neočakáva, že by jedno z týchto zariadení bolo predstavené v roku 2024. Ktovie, či Apple pri skladacom iPhone ešte stále zvažuje aj použitie technológie E-Ink pre externý displej.

Oppo Find N3 - porovnanie s Galaxy Z Fiold5Zdroj: JRTV
Oppo Find N3 – porovnanie záhybov s Galaxy Z Fold5

Zdroj: FoneArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.