V Poľsku sa opäť uskutočnili majstrovstvá sveta v hraní počítačových hier.

Poľské Katowice sa každý rok začiatkom marca premenia na mesto, ktoré má každý fanúšik elektronického športu zvýraznené na mape. Práve tam sa totiž odohráva turnaj Intel Extreme Masters s prívlastkom Majstrovstvá sveta v hraní počítačových hier. Tejto udalosti sme sa podrobne venovali počas predchádzajúcich rokov a navštívili sme ju aj v roku 2018.

Pokiaľ ste doteraz o profesionálnom hraní počítačových hier nepočuli a zdá sa vám takéto spojenie absurdné, prečítajte si našu reportáž Majstri sveta na počítači. Elektronický šport je pojem, ktorý dnes priťahuje milióny fanúšikov na celom svete a tiež aj miliónové investície zo strany sponzorov. V jednotlivých hrách súperia tí najlepší hráči na svete a je skvelé, že medzi nimi nájdeme aj Slováka. Ladislav “GuardiaN” Kovács je profesionálnym hráčom hry Counter-Strike: Global Offensive a tento rok so svojim tímom FaZe Clan obsadil druhé miesto. V Katowiciach sa hralo celkovo o 500 tisíc dolárov v CS:GO a o 250 tisíc dolárov v hre StarCraft II.

Atmosféra priamo v hale bola počas zápasov úžasná 

7-hodinové finále

Finálovej bitke, v ktorej sa GuardiaNov FaZe Clan stretol s tímom Fnatic, však nechýbalo vôbec nič. Finále sa hralo na 3 víťazné zápasy a vďaka vyrovnanosti oboch tímov trvalo takmer 7 hodín. Celý finálový program, ktorý odštartoval hudobným predstavením a pokračoval komentárom v štúdiu, trval takmer 8 hodín a naživo ho sledovali státisíce používateľov. Pozrieť si ho môžete aj zo záznamu:

Skvelá show a aj príležitosť zviditeľniť sa

Turnaje ako Intel Extreme Masters sú skvelá show, ktorá sa kvalitou spracovania a atmosférou v hale môže pokojne porovnávať s ostatnými športami. Hranie hráčov sleduje priamo v hale takmer 20 tisíc nadšencov a fanúšikov, ktorí neváhali pred zápasom stáť niekoľko hodín v rade v zime s teplotami na úrovni -18 °C. Len aby sa dostali do haly. Kvôli atmosfére vo vnútri sa však čakať oplatí – počas zápasov sa skanduje a povzbudzuje, a keby ste nevedeli, že ste na turnaji v počítačových hrách, mysleli by ste si, že v hale práve prebieha nejaký klasický šport. Nechýbajú komentátori, odborné rozhovory s ex-hráčmi a ani opakované zábery najlepších akcií.

Pre firmy, ktoré majú čo dočinenia s herným biznisom, sú zároveň takéto turnaje ideálnym spôsobom, ako sa zviditeľniť. Nejde pritom iba o sponzorstvo hráčov a tímov – poctou je mať svoj produkt ako oficiálny monitor alebo klávesnicu turnaja a nechýba ani veľká výstavná plocha, kde sa jednotliví výrobcovia pretekajú v tom, kto dotiahne k svojmu stánku čo najviac hráčov.

V Katowiciach nechýbal prakticky nikto a v jednej hale boli vedľa seba umiestnení Omen od HP, Lenovo Legion, MSI, Aorus od firmy Gigabyte, Acer Predator, Razer, HyperX, AOC, Corsair či Blizzard. Svoj stánok mal aj Samsung či poľský Telekom a nechýbal ani Red Bull, ktorý je významným partnerom a podporovateľom elektronických športov.

V Katowiciach nechýbal prakticky žiaden výrobca herných zariadení pre PC

Za pozvanie ďakujeme spoločnosti Red Bull

Prečítajte si aj:

Majstri sveta na počítači (+ VIDEO touchIT)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit