Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tím IT-PRO-BESST z Trnavy a TalentumSAP z Košíc uspeli na semifinále Strednej Európy súťaže FIRST LEGO League v Debrecíne a postupujú do európskeho finále.

V regionálnych kolách turnajov FIRST LEGO League na Slovensku, ktoré sa konali v 7 mestách – Žiar nad Hronom, Banská Bystrica, Žilina, Poprad, Bratislava, Košice a Bratislava-Petržalka, sa 10 tímov prebojovalo na semifinále Strednej Európy do Debrecína, ktoré sa konalo počas uplynulého víkendu, 3.-4. februára 2017.

Na bezchybne zorganizovanom turnaji v Debrecíne predviedlo svoje zručnosti a skvelú prácu 27 tímov zo 6 krajín (krajiny V4 a po jednom tíme z Bulharska a Ruska), ktoré postúpili z prvých a druhých miest regionálnych turnajov.

K priebehu turnaja sa vyjadril Paľo Petrovič, z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky, ktorá s touto

súťažou na Slovensku začala v roku 2008: „Každý medzinárodný turnaj FLL je ukážkou kolektívov detí, ktoré sú dobrým príkladom pre nás všetkých. Dá sa tam dostať len za cenu nemalého úsilia, dobrej tímovej komunikácie a spolupráce, vzájomného rešpektu, cieľavedomého a zodpovedného prístupu. Býva tam veľmi príjemná atmosféra, lebo súťažiaci z rôznych končín síce navzájom súperia o postup do ďalšieho kola, ale sú voči sebe priateľskí, navzájom si pomáhajú, jeden od druhého sa učia a vedia sa potešiť aj z úspechu ich súperov. Je sa totiž na čo pozerať, keď zložitá robotická konštrukcia, na ktorej vytvorenie by si netrúfli ani promovaní inžinieri, autonómne a pomocou elegantných trikov plní náročné úlohy na ihrisku. Podmienky na turnaji, ktorý bol organizovaný v modernom konferenčnom centre spolu s populárno-vedeckým festivalom Science NO Fiction, boli tento raz veľmi náročné: za presvedčením jedného z organizátorov „robot má fungovať rovnako dobre v tmavom tuneli aj na slnečnej pláži“ sa skrývalo prudké osvetlenie hracej plochy reflektormi, čo významne ovplyvnilo dobrú polovicu robotov. Preto nebolo výnimkou od súťažiacich počuť „doma v tréningu nám robot nahral aj 320 bodov, ale tu sme získali najviac 24“.

Obe previazané akcie pripravila spoločnosť National Instruments, ktorá je výrobcom softvéru pre robotické stavebnice používané na turnaji. Dlhodobo pracuje s učiteľmi a žiakmi maďarských škôl a vidieť ich projekty bolo veľmi inšpiratívne. Na kombinovanom podujatí sa zúčastnilo spolu asi 6000 ľudí. Ale uspieť s robotom na stole nestačí, je potrebné mať aj vynikajúci výskumný projekt FLL a dokázať ho „predať“ – čosi, čo deťom z našej kultúry nie je až také prirodzené. O to viac nás teší nielen úspech košického tímu, ktorý už má za sebou niekoľko mimoriadne úspešných ročníkov, a celkové víťazstvo Trnavčanov, ktorí v príprave len pár dní pred turnajom uverili, že aj keď je výskumný projekt výborný, bez pútavej prezentácie porotu nepresvedčí a tak tesne pred súťažou prezentáciu ešte poriadne prekopali, ale hrejú i výsledky tímov RDS z Bratislavy, GALEJEnextgen z Košíc a FBRD z Martina.

Nebolo by to možné bez vynikajúceho vedenia ich trénerov a učiteľov, ktorým patrí veľká vďaka a úcta, že na prácu s mládežou obetovali množstvo svojho času a energie.“

Žiaci zo Slovenska zaznamenali veľký úspech a v semifinále v celkovom hodnotení obsadili 2 tímy prvé a druhé miesta a postúpili ďalej, do finále FLL Strednej Európy 2016/2017, ktoré sa bude konať 3.-4. marca 2017 v nemeckom Regensburgu.

Radosť neskrýval ani tréner tímu IT-PRO-BESST, Rastislav Rehák: „Z našej účasti v semifinále V4 FLL v Debrecíne sa celý tím veľmi tešil a aj sa naň svedomito pripravoval. V tíme je správna chémia, žiaci si vzájomne pomáhali a veľmi tvrdo pracovali a veľa obetovali pre to, aby dosiahli úspech na tomto podujatí. Samotná súťaž v Debrecíne bola veľmi kvalitne obsadená a perfektne zorganizovaná, páčilo sa nám celé podujatie. Z úspechu na súťaži sa nesmierne tešíme a už sme zahájili prípravy na finálové kolo v Nemecku. V tíme vládne výborná nálada z víťazstva, žiaci to berú ako zadosťučinenie ich práce, ktorej venovali všetok voľný čas a aj víkendy. Motivácie máme na rozdávanie a tešíme sa do Regensburgu!“

Umiestnenia tímu IT-PRO-BESST z Trnavy

  • Celkovo – miesto
  • Robot Game – miesto (314 bodov)
  • Tímová práca – 2. miesto
  • Robot Design – 3. miesto

Členovia tímu: Jakub H., Paul K., Adam M., Paulína H., Michal M., Natália H., Júlia H.

Tréneri: Rastislav Rehák a Nina Sýkorová

K súťaži pár slov zaslala aj Angelika Hanesz, trénerka tímu TalentumSAP: „Tím Talentum SAP sa už piatykrát zúčastnil semifinálového kola Strednej Európy, na ktorom tento rok súťažilo celkom 27 tímov. Môžeme skonštatovať, že z roka na rok má súťaž vyššiu úroveň, z regionálnych kôl postupujú veľmi dobre pripravené tímy, robotické modely sú dokonalejšie a kompaktnejšie. Účasť na FLL sa stala prestížnou záležitosťou aj pre elitné školy a rôzne vzdelávacie organizácie.

Celá súťaž bola veľmi dobre zorganizovaná, chutná strava, osviežujúce ovocie, príjemné prostredie, zaujímavé sprievodné podujatia, kde nechýbali ani interaktívne výstavy maďarských univerzít a vedeckých zábavných centier. Hlavná časť prebiehala vo veľkej sále, kde mali tímy vlastné stoly. Mali možnosť pripravovať sa na svoje vystúpenia, kalibrovať svoje roboty, zoznamovať sa a neformálne si predstaviť výskumné projekty, ktoré boli skutočne rozmanité. Stretli sme sa s mobilnou aplikáciou, ktorá radí ako kŕmiť svojich štvornohých miláčikov, informačným systémom na adopciu zvierat z útulku, signalizátorom ježka na cestách a ďalšími zaujímavými témami.

Náš projekt je tohto roku o záchrane netopierov. Stáva sa, že pri zatepľovaní bytoviek sú netopiere zamurované do škár, kde zahynú celé kolónie. Pritom netopiere sú zákonom chránené a veľmi užitočné, veď vytvárajú v našom prostredí ”biologickú ochranu” proti nepríjemnému hmyzu. Naše zariadenie BatScape, ako to deti nazvali, umožňuje bezpečný únik netopierov z trhlín bytoviek a poskytuje ochranárom údaje o netopierích kolóniách. Pomocou infračervených senzorov, ktoré ovláda mikropočítač na platforme Arduino, zráta počet netopierov a zaznamená údaje na SD kartu.

Veľmi nás potešilo, že náš projekt a prezentácia zaujala porotu, čo sa odzrkadlilo aj získaním 2. miesta v tejto kategórii. Dizajn a programové ovládanie nášho robota získalo dokonca 1. miesto. Naša tímová práca tiež patrila medzi najlepšie. Vďaka časovo náročnej príprave a mimoriadnemu úsiliu, ktoré na súťaži vyvinuli naše talentované deti, sme znamenali vyrovnaný výsledok v každej kategórii. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo postúpiť na finále Strednej Európy a ďakujem všetkým našim priaznivcom, ktorí nás obetavo podporujú.“

Umiestnenia tímu TalentumSAP:

  • Robot Design – 1. miesto
  • Lego Creativity Award – 1. miesto
  • Research projekt – 2. miesto
  • Robot Game – 3. miesto
  • Celkovo – 2. Miesto

Členovia tímu: Mária Kuczik, Oszkár Urbán, Maximilian,Pándy, Olivér Dávitko, Ján Pavol Luby,     Norman Kovács a Matúš Pačuta.

Mentori: Angelika Hanesz a Zoltán Szitás mladší

Všetkým účastníkom súťaže gratulujeme a postupujúcim tímom prajeme veľa úspechov na FLL Final Central Europe 2016/17, v Regensburgu.

Značky: