Vznikol nový úrad podpredsedu vlády, ale inak sa toho moc nedeje.

Prezident Andrej Kiska pred 7 mesiacmi ostro kritizoval realizáciu Operačného programu informatizácia spoločnosti (OPIS). Podľa neho zlyhal štát, pretože sa za 8 rokov minulo 900 miliónov Eur a pritom nedošlo k zásadnému zjednodušeniu administratívy a zmene procesov, iba k preklápaniu existujúcej papierovej byrokracie do digitálnej podoby. Kiska sa takto vyjadril na novembrovej konferencii ITAPA 2015. Dnes sa uskutočnila jarná konferencia ITAPA 2016 a občianske združenie Slovensko.Digital pri tejto príležitosti zhodnotilo aktuálne dianie v informatizácii verejnej správy.

Ján Hargaš, výkonný riaditeľ SK.Digital, sa na včerajšom neformálnom stretnutí s novinármi pozitívne vyjadril k vzniku nového úradu podpredsedu vlády, ktorý bude zodpovedný za informatizáciu. Takisto poukázal na snahu niektorých úradov diskutovať s iniciatívami, ako je SK.Digital. Na druhej strane poukázal na to, že sa počas posledných 7 mesiacov toho veľa reálne nezmenilo.

sk_digital_jun_2016_03

Ján Hargaš, výkonný riaditeľ SK.Digital

Problém je málo informácií

Štátnemu IT podľa SK.Digital stále chýba transparentnosť a lepšia dostupnosť informácií. Či už z hľadiska toho, prečo tendre boli vyhodnotené s konkrétnym výsledkom alebo odpovede na jednoduchú otázku: „Čo z toho budem mať ako občan? Ako mi daný projekt reálne uľahčí život?„. Taktiež je dôležité, aby sa štátnym projektom systematicky venovalo počas celého životného cyklu projektu. V praxi to znamená, že by sa mali vyhodnocovať všetky väčšie zmeny a to s dôrazom na prínos pre občana.

Hargaš viackrát počas neformálneho stretnutia spomenul, že nechce, aby bolo Slovensko.Digital vnímané ako niečo negativistické, čo iba poukazuje na chyby. Odborné združenie vzniklo s cieľom priniesť do štátneho IT transparentnosť, férovosť, odpoveď na otázku „Kam idú peniaze a prečo?“ a vytvoriť dialóg, ktorý dnes v informatizácii chýba. V tejto súvislosti chce SK.Digital hľadať dobré projekty a šikovných ľudí, na ktorých by sa dalo ukázať to pozitívne v segmente štátneho IT. Výborným príkladom je napr. projekt spolupráce so Slovenským národným divadlom, ktorému SK.Digital pomohlo v procese nákupu, zorganizovalo verejný workshop s potenciálnymi dodávateľmi a bavilo sa o tom, čo má projekt priniesť.

sk_digital_jun_2016_02

Ján Hargaš (vľavo) a Ľubor Illek z občianskeho združenia Slovensko.Digital

Radšej viac malých projektov namiesto jedného veľkého

Ján Hargaš a Ľubor Illek, ktorý má na starosti opatrenia a verejnú správu, hovorili aj o probléme veľkých projektov, do ktorých sa slovenská vláda púšťa. Takéto projekty sú veľmi náročné na realizáciu a zástupcovia občianskeho združenia preto navrhujú zvážiť alternatívu viacerých malých projektov ako jedného veľkého. Tak to podľa Hargaša spravila aj Veľká Británia.

Apropo, vyjadrenie k v poslednej dobe medializovaným projektom je nasledujúce:

sk_digital_jun_2016_01

Čo ďalej?

Slovensko.Digital chce v najbližšej dobe hľadať aktívnych úradníkov a pracovníkov vo firmách, ktorí sú otvorení spolupráci s občianskym združením, ako je to v prípade spomenutého projektu SND. Takisto je pripravená sada kritérií, ktoré sú z pohľadu SK.Digital dôležité pre dobrý výsledok projektu a v prípade nenaplnenia indikujú problém. Tieto kritéria chce SK.Digital prediskutovať so štátom.

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Kritický prejav Petra Pellegriniho na konferencii ITAPA 2016

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit