Spoločnosť DXC Technology bilancuje rok od svojho vzniku a jednou z jej ambícií je udávať aj naďalej trendy, ktoré hýbu svetom technológií a biznisu na Slovensku.

Globálna spoločnosť DXC Technology vznikla minulý rok v apríli spojením HPE Enterprise Services a CSC, a bola vytvorená ako reakcia na potreby technologického priemyslu vo svete s jasnou víziou dostať sa medzi popredné nezávislé svetové technologické spoločnosti v oblasti poskytovania IT služieb.

Oslava prvého výročia DXC Technology na Slovensku

Cieľom je sústrediť sa na digitálnu transformáciu vo verejnej, ale aj komerčnej sfére a DXC Technology sa darí napĺňať tento cieľ aj na Slovensku a to aj vďaka využívaniu potenciálu, portfólia svetových produktov a dlhoročných skúseností oboch pôvodných spoločností.

Zdenko Böhmer, generálny riaditeľ DXC Technology na Slovensku pri svojom prejave na obede s novinármi

,,Teší nás, že ciele, ktoré sme si na začiatku dali, sa naplnili a teraz chceme byť hlavne modernou technologickou spoločnosťou. So zákazníkmi pracujeme na inováciách, ktoré im badateľne prinášajú lepšie výsledky, z čoho máme radosť. Sme síce najmenšou krajinou v rámci CEE, ale vďaka výške obratu a dosiahnutým úspechom sme v rámci korporácie považovaní za rovnocenných veľkým krajinám,ʺ hovorí Zdenko Böhmer, generálny riaditeľ DXC Technology na Slovensku.

Zdenko Böhmer informuje o trendoch do budúcnosti

Na Slovensku DXC Technology zaznamenala za rok fungovania viacero úspechov: predĺžila spoluprácu s automobilovou spoločnosťou Volkswagen, predstavila potenciál využitia eID karty aj v mobilnom svete, či  register úpadcov v rámci eGovernmentu, ktorý sa podarilo vytvoriť agilnou metódou s prvkami umelej inteligencie.

O „UBERizácií“ obchodných modelov a sieti Blockchain či IoT hovoril Lukáš Hatala z DXC Technology

Jednou z výrazných tém, ktoré začínajú formovať aj slovenský trh je napríklad moderná technológia blockchain. Blockchain je možné vnímať ako technologickú platformu, ktorá umožňuje vznik dohody medzi rôznorodými subjektami a nezameniteľný a transparentný záznam o tejto dohode, či už ide o verejný alebo súkromný sektor. Spoločnosti vyvíjajú značné úsilie, aby ho čo najlepšie pochopili, keďže na jeho implementáciu bude treba prekonať množstvo prekážok. ,,Základom pre prijatie konceptu blockchain sú dôvera, transparentnosť a nezmazateľnosť. Bloková reťaz potom dokáže vďaka svojej dostupnosti, ľahkej údržbe a kompatibilite, znížiť náklady na potrebné rozhranie, ktoré automatizuje a nahrádza, ale aj eliminovať možnosti podvodov, ʺ povedal Lukáš Hatala, odborník na problematiku blockchain v DXC Technology.

Práve umelá inteligencia, nové obchodné modely, ľudské zdroje a IT špecialisti sú témy, ktoré budú podľa DXC Technology hýbať digitálnou transformáciou spoločností v najbližších rokoch. ,,Okrem týchto tém zohrajú dôležitú úlohu aj blockchain či IoT, ktoré redefinujú podobu biznisu, ako ho poznáme dnes. S DXC Technology chceme všetko toto priniesť a rozvíjať aj na Slovensku a pomôcť tak našim partnerom a zákazníkom využiť benefity nových technologických trendov na maximum,ʺ dodal Zdenko Böhmer.

Ako príklad Internetu vecí sme videli riešenie inteligentného nákladného vagóna pre ZSSK Cargo. Na vagóne sú nainštalované snímače polohy ako aj jeho ďalších parametrov a prepravná spoločnosť sa potom rozhoduje na základe reálnych dát, nielen na základe intuície. Takto je možné dobre naplánovať napr. údržbu a optimalizovať celý vozový park.

Na tomto obede sme hovorili so zástupcami DXC o zavádzaní elektronických občianskych preukazoch, o ich využívaní v komerčnej sfére a tiež o tom, ako sa budú dať používať občianske preukazy v podobe mobilnej aplikácie. O tom detailne hovoril Juraj Boledovič.

Juraj Boledovič z DXC Technology hovorí o tom, ako železničiarom nesmie „ujsť vlak“

Ako zaznelo z jeho úst, úspech IoT projektov závisí od schopnosti premeniť tok dát na informácie hodnotné pre rozhodovanie. Až 68 %podnikov zvažuje zavedenie princípu Machine Learning do dvoch rokov.

Nasledovalo vystúpenie Vojtech Bálinta, ktorý má v DXC Technology na starosti umelú inteligenciu.

Vojtech Bálint z DXC Technology hovorí o umelej inteligencii

Hovoril o autonómnych autách, o tom, ako sa strojom darí rýchlo spracovávať zložité matematické výpočty, dokážu rozpoznávať tváre, emócie, vedia šoférovať, analyzujú zložité práve texty, radia lekárom, skladajú hudbu, kontrolujú letovú prevádzku a dokonca odpovedajú na telefonáty. Dôležitý význam nadobúdajú neurónové siete. Otázkou je, či vedia stroje rozmýšľať a či nás raz môžu nahradiť.

O DXC Technology

DXC Technology (NYSE: DXC)  je popredná svetová nezávislá spoločnosť poskytujúca služby v oblasti informačných technológií. Zameriava sa na riešenia, ktoré predstavujú pomoc klientom s využitím dostupných inovácií, ktoré pomáhajú pri zmenách a smerovaní v ich biznise. Cieľom  DXC Technology je viesť digitálnu transformáciu klientov tak, aby vedeli pre svoje podnikateľské aktivity dosiahnuť nové a prospešné biznis výsledky. Vznikla fúziou CSC a podnikových služieb spoločnosti Hewlett Packard Enterprise. Spoločnosť DXC Technology slúži takmer 6 000 klientom zo súkromného a verejného sektora v 70 krajinách. Technologická nezávislosť spoločnosti, globálny dosah a rozsiahla partnerská sieť sa spájajú s výkonnými službami a riešeniami ďalšej generácie. DXC Technology patrí k najlepším korporátnym spoločnostiam na svete. Ďalšie informácie nájdete na adrese dxc.technology/nce.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.