Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Niekedy sa až v zahraničných médiách dozvedáme, aké poklady máme u nás doma na Slovensku.

Najsledovanejšiu Dubajskú televíziu očaril príbeh lásky Andreja Sládkoviča a jeho Maríny, ktorý je zhmotnený v slovenskej Banke lásky v Banskej Štiavnici. V tej sa nachádza jediný Trezor lásky na svete. Trezor je vytvorený z veršov najdlhšej ľúbostnej básne sveta – Marína od Andreja Sládkoviča. Stotisíc schránok lásky symbolizuje stotisíc písmen básne. Na každej schránke lásky je jedno písmeno z originálneho rukopisu z roku 1846. Práve unikátna Banka lásky sa v Slovenskom pavilóne na Expo Dubaj v pondelok 14. februára stala súčasťou oslavy sviatku zamilovaných.

Prostredníctvom telemostu z priestorov expozície SLOVAKIA TRAVEL sa návštevníci z celého sveta mohli pozrieť priamo do Trezoru lásky, a naopak,návštevníci banskoštiavnickej Banky lásky, mohli nazrieť do Slovenského pavilónu na Expo 2020 v Dubaji. Valentínske podujatie v Slovenskom pavilóne dnes ráno dokonca v najsledovanejšej Dubajskej televízii naživo sledoval celý Dubaj. 

„Láska je naozaj univerzálny jazyk, ktorý dokáže spojiť celý svet. Sme šťastní, že toto posolstvo bolo dnes do celého sveta šírené práve zo Slovenského pavilónu na Expo Dubaj prostredníctvom veršov Sládkovičovej Maríny – najdlhšej ľúbostnej básne sveta“, povedal Igor Brossman, zakladateľ Banky lásky v Banskej Štiavnici.

Práve v Banke lásky v Banskej Štiavnici sa nachádza jediný Trezor lásky na svete, kde si ľudia uschovávajú svoje vyznania lásky, aby im ich láska vydržala večne. Trezor sa nachádza v podzemí 500-ročného historického domu v bývalej bani na zlato. Práve v tomto dome žila Marína, ktorej pred 200 rokmi Sládkovič túto ľúbostnú báseň napísal. Dom aj Trezor lásky je inštitucionálne chránenou pamiatkou UNESCO a predstavuje súčasť svetového kultúrneho dedičstva. 

Prvých sto návštevníkov Slovenského pavilónu si mohlo vložiť svoje valentínske vyznania do jednotlivých schránok, ktoré boli pred nimi zapečatené a hneď na druhý deň budú lietadlom prevezené na Slovensko, kde budú navždy uschované v Trezore lásky, aby ich láska symbolicky vydržala navždy. Návštevníci z rôznych kútov sveta pri tejto príležitosti obdržali certifikát, anglické vydanie Sládkovičovej básne Marína a doživotný vstup do Banky lásky v Banskej Štiavnici.

„Príbeh Maríny a Sládkoviča na Expo v Dubaji spája v sebe veľký romantický príbeh a legendu v úžasnom historickom centre Banskej Štiavnice, ktorá je našim pokladom. Prezentácia Banky lásky chytí za srdce každého. Sme veľmi šťastní, že sa nám podarilo priniesť do Dubaja veľké srdce zo Slovenska, ktoré je zároveň odkazom na to, aká sme bohatá a úžasná krajina“, povedal Václav Mika, generálny riaditeľ SLOVAKIA TRAVEL.

Valentínske oslavy v Slovenskom pavilóne budú bežať celý deň a kvôli veľkému úspechu sa uskutoční ešte niekoľko živých telemostov z nášho pavilónu do Banky lásky v Banskej Štiavnici. Už počas prvých dvoch hodín si prišlo pozrieť jediný Trezor lásky na svete do Slovenského pavilónu vyše 200 ľudí z najrôznejších kútov sveta, pričom polovicu schránok už zaplnili symbolmi lásky.

„Keď sme o tejto misii povedali Dubajskej televízii, boli nadšení. Prisľúbili, že na Valentína prídu do slovenského pavilónu a sprostredkujú túto mimoriadnu valentínsku udalosť celému Dubaju. Sme šťastní, že sa nám aj týmto spôsobom darí popularizovať Slovensko vo svete. V extrémne krátkom čase sa nám vďaka podpore Banskobystrického samosprávneho kraja a SLOVAKIA TRAVEL podarilo túto misiu zorganizovať“, dodal Brossman.

V Slovenskom pavilóne sa na sviatok zamilovaných stretlo niekoľko televíznych štábov, pričom v Dubajskej televízií bežal súbežne naživo rozhovor s Katarínou Javorskou, PR manažérkou Banky lásky. Náš pavilón pri príležitosti tohto unikátneho podujatia navštívil aj slovenský veľvyslanec v Spojených arabských emirátoch Michal Kováč.

„Banskobystrický samosprávny kraj systematicky podporuje aktivity cestovného ruchu. Najmä také, ktoré dokážu prilákať do regiónu návštevníkov nielen zo Slovenska, ale doslova z celého sveta. Banka lásky v Banskej Štiavnici je takýmto unikátnym projektom. Som nesmierne rád, že na Expo v Dubaji tak úspešne reprezentuje celý Banskobystrický kraj“, povedal Ondrej Lunter, podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

Značky: