Google má jedno cloudové úložisko pre fotografie, ktoré existuje pod viacerými názvami. 

Zálohovanie fotiek do Googlu je výborné, avšak chaotické. Vaša cloudová knižnica je prepojená so službou Picasa, ale aj s cloudovým úložiskom Disk Google. Fotografie si takisto môžete prezerať cez sociálnu sieť Google+ (služba sa nazýva Fotky Google+) alebo pomocou novej, samostatnej služby Fotky Google (rozdiel je v chýbajúcom znaku „+“). Tá vznikla práve kvôli tomu, aby sa fotky oddelili od sociálnej siete.

Všetky služby využívajú totožnú knižnicu fotiek. Vaše dáta nie sú uložené na serveroch Googlu viackrát, ale iba raz. Duplicitné služby však môžu spôsobovať zmätky. Google sa preto rozhodol ukončiť Fotky Google+. Stane sa tak k 1. augustu. Služba sa najskôr znefunkční vo verzii pre Android, následne nebude fungovať webové rozhranie a iOS aplikácia.

Ak službu Fotky Google+ používate, odporúčame aktualizovať mobilnú aplikáciu, prípadne navštíviť webovú stránku Fotky Google. Takýmto spôsobom si aktivujete novšiu (samostatnú) verziu a svoje fotky budete môcť bez problémov prezerať aj po 1. auguste. Ak tento termín prešvihnete, vaše fotografie sa nezmažú. Ostanú uložené na serveroch Googlu. Opätovný prístup k ním získate cez Disk Google alebo cez Fotky Google. V podstate ide o kozmetickú zmenu.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit