Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nový rad Galaxy Watch5 je nabitý funkciami – okrem iného výrazne vylepšuje analýzu spánku, umožňuje prispôsobiť zovňajšok vlastnému vkusu a na jedno nabitie vydrží dlhšie.

Spoločnosť Samsung Electronics dnes predstavila dvojicu nových smart hodiniek Galaxy Watch5 a Galaxy Watch5 Pro s novými analytickými funkciami a celkovo vylepšenými parametrami. Model Galaxy Watch5 sa sústredí hlavne na vylepšenie obvyklých funkcií, ktoré zákazníci od hodiniek očakávajú, zatiaľ čo horúca novinka od Samsungu, Galaxy Watch5 Pro, ponúka najlepšiu výbavu aj výdrž v histórii. Oba modely majiteľom nepochybne pomôžu v plnení každodenných cieľov v oblasti zdravia, fitness a wellness.

„Vďaka novým modelom Galaxy Watch užívatelia ľahšie pochopia, ako sú na tom po zdravotnej stránke, a hodinky im navyše poradia, ako najlepšie postupovať pri vylepšovaní kondície,“ uviedol Dr. TM Roh, prezident a riaditeľ divízie mobilných komunikácií Samsung Electronics. „S prevratným senzorom Samsung BioActive Sensor užívateľom umožňujeme, aby si o svojom zdraví urobili kompletný a prehľadný obrázok.“

Špičkový senzor, vďaka ktorému si lepšie porozumiete

Ľudia po celom svete si stále častejšie uvedomujú, aké je dôležité rozumieť zdravotným údajom a riadiť sa tým pri cvičení aj v bežnom každodennom živote. Nové smart hodinky značky Samsung to výrazne uľahčujú – umožňujú monitorovať zdravotné údaje do hĺbky a na základe ich analýzy pomáhajú používateľom pri stanovení individuálnych cieľov vo fitness a wellness. Hodinky Galaxy Watch5 sú vybavené jedinečným senzorom Samsung BioActive Sensor, vďaka ktorému práve teraz začína nová éra digitálneho monitoringu zdravia. Senzor, ktorý sa prvýkrát predstavil v rade Galaxy Watch4, využíva jediný čip s unikátnou konštrukciou a má trojakú funkciu – funguje ako optický snímač tepu, elektrický snímač tepu a nástroj na analýzu bioelektrického odporu súčasne. Výsledkom je podrobný monitoring srdcovej činnosti a ďalších údajov, na displeji sa zobrazí napríklad okrem obvyklej tepovej frekvencie aj saturácia krvi kyslíkom či aktuálna hladina stresu[1]. Okrem toho si užívatelia môžu zmerať aj krvný tlak[2] a ECG[3] – stačí pozrieť na zápästie a hneď vedia, ako sú na tom zdravotne[4]. Od roku 2020 Samsung túto službu rozšíril do 63 krajín, medzi ktoré najnovšie patria Bolívia, Nikaragua, Réunion, Turecko a Venezuela.

Hodinky Galaxy Watch 5 sa dotýkajú zápästia väčším povrchom ako predchádzajúci model Galaxy Watch4, meranie je teda ešte o niečo presnejšie. Jedinečný multifunkčný senzor BioActive okrem toho funguje v kombinácii s ďalšími senzormi v hodinkách, vrátane nového snímača teploty, čo taktiež prispieva k lepšiemu pochopeniu celkovej fyzickej kondície a pohody. O presnosť teplotného senzora sa stará infračervená technológia, vďaka ktorej senzor rýchlo reaguje na náhle zmeny teploty v okolí. To okrem iného výrazne rozširuje možnosti pre vývojárov najrôznejších zdravotných aplikácií.

Holistický prístup k zdraviu pre každého

Na rozdiel od mnohých iných smart hodiniek nie je model Galaxy Watch5 zďaleka len vylepšenou verziou fitness náramkov určených hlavne pre samotné cvičenie. Nové hodinky od Samsungu ponúkajú podstatne viac, okrem iného pri monitoringu regeneračnej fázy po fyzickej aktivite. O celkovej stavbe tela a tým aj o celkovom zdraví toho veľa prezradí funkcia Meranie zloženia tela[5] – používateľ zistí presný pomer jednotlivých zložiek organizmu a na základe tohto merania si môže stanoviť osobný plán cvičenia. Samozrejmosťou je dlhodobé sledovanie a hodnotenie vývoja. V pokojovej fáze po výkone potom prídu vhod potrebné dáta o trendoch v srdcovej činnosti[6], prípadne odporúčania týkajúce sa pitného režimu na základe intenzity potenia[7].

Pre zdravie má veľký význam aj odpočinok, preto majiteľom hodiniek pomáhame k lepšiemu spánku každú noc[8]. Galaxy Watch5 monitorujú vďaka funkcii Sleep Scores jednotlivé spánkové fázy, dokážu detegovať chrápanie[9] aj hladinu kyslíka v krvi.  Kto chce, môže využiť aj vyspelý program tréning spánku (Sleep Coaching)[10] zameraný na vylepšenie spánkového režimu – trvá mesiac a je šitý na mieru jednotlivým používateľom a ich zvykom. Vďaka integrácii do systému SmartThings dokážu hodinky Galaxy Watch5 taktiež automaticky nastaviť inteligentné osvetlenie, klimatizáciu alebo televízor na určité hodnoty a vytvoriť tak optimálne prostredie pre zdravý spánok[11]. A nielen zdravý, ale aj bezpečný – ak by náhodou spadli z postele (alebo kdekoľvek inde), hodinky automaticky kontaktujú ich najbližších[12].

A majitelia sa nemusia obávať ani vybitej batérie či poškodenia v náročných terénnych podmienkach. Batéria Galaxy Watch5 má o 13 % väčšiu kapacitu[13] a po iba ôsmich minútach nabíjania zvládne sledovať osemhodinový spánok, dobíjanie je teda o 30 % rýchlejšie ako u predchádzajúceho modelu Galaxy Watch4. Čo sa týka ochrany, prvýkrát v histórii smart hodiniek Samsung nový model vybavil displejom so zafírovým sklíčkom Sapphire Crystal, ktorého vonkajšia vrstva je o 60 % tvrdšia[14], takže sa o hodinky nemusíte báť ani pri vykonávaní náročnejších športov. Chcete si pustiť obľúbenú pesničku? Na Spotify na to stačí hlasové ovládanie cez Asistenta Google. A onedlho príde ďalšia lahôdka, mapy Google priamo na displeji[15], bez pripojenia k telefónu[16]. Milovníci hudby si určite užijú aj ďalšie streamingové aplikácie, napríklad SoundCloud alebo Deezer[17]. A nové užívateľské rozhranie One UI Watch4.5 umožňuje okrem iného písať texty na plnohodnotnej klávesnici, okrem toho vďaka nemu je možné ľahšie volať a ocenia ho aj používatelia s problémami so zrakom či sluchom.

Galaxy Watch5 Pro – viac funkcií a dlhšia výdrž pre skutočných dobrodruhov

Druhý z modelov, horúca novinka v našom portfóliu, má názov Galaxy Watch5 Pro a je určený predovšetkým pre milovníkov dobrodružstva v prírode. Či už chodíte pešo, jazdíte na bicykli alebo dávate prednosť iným aktivitám, s novými hodinkami budete spokojní, najmä vďaka špičkovej konštrukčnej kvalite a jedinečným materiálom, z ktorých sa hodinky vyrábajú. Vylepšený displej so zafírovým sklíčkom Sapphire Crystal sa naozaj len tak nepoškriabe, to isté platí pre odolné titánové puzdro s prečnievajúcim krúžkom, ktorý taktiež prispieva k účinnej ochrane displeja. Do výbavy patrí aj špeciálny športový remienok s preklápacou sponou, ktorý je elegantný a zároveň odolný[18].

Model Galaxy Watch5 Pro nevyniká len odolnou konštrukciou, ale aj batériou s najväčšou výdržou v celom rade Galaxy Watch. Batéria je o 60 % väčšia ako v prípade Galaxy Watch4. Medzi ďalšie prednosti patrí podpora formátu GPX, medzi smart hodinkami od Samsungu tiež po prvýkrát. Mapu so zakreslením absolvovanej trasy tak môžete ľahko zdieľať s priateľmi v aplikácii Samsung Health s funkciou Route Workout, iné trasy si naopak môžete sťahovať z internetu. Na trase potom môžete venovať plnú pozornosť ceste pred sebou a nemusíte sledovať mapu – spoľahlivo vás povedie hlasová navigácia[19]. A keď sa budete chcieť rovnakou cestou vydať domov, vôbec nič nemusíte do mapy zadávať, hodinky Galaxy Watch5 Pro vás tam vďaka funkcii Track back dovedú samé[20].

Dostupnosť modelov a ceny

Smart hodinky Galaxy Watch5 a Galaxy Watch5 Pro sa začnú na Slovensku predávať od 26. augusta 2022. Galaxy Watch5 40 mm bude možné zakúpiť v grafitovej, ružovo-zlatej a striebornej farbe (s fialovým remienkom). Galaxy Watch5 44 mm budú k dispozícii v grafitovej, zafírovomodrej a striebornej (s bielym remienkom) farbe. Na dobrodruhov so záujmom o štýlové, odolné a výkonné hodinky potom čaká model Galaxy Watch5 Pro. Ten sa bude predávať v čiernej a šedej titánovej variante s priemerom 45 mm.

Odporúčané maloobchodné ceny

ModelOdporúčaná cena
Galaxy Watch5 40 mm299 €
Galaxy Watch5 40 mm LTE349 €
Galaxy Watch5 44 mm329 €
Galaxy Watch5 44 mm LTE379 €
Galaxy Watch5 Pro469 €
Galaxy Watch5 Pro LTE519 €

Predobjednávky

Zákazník, ktorý si v období od 10. 8. 2022 do 25. 8. 2022 (vrátane) alebo do vypredania zásob predobjedná hodinky Galaxy Watch5 alebo Galaxy Watch5 Pro z e-shopu www.samsung.sk, v značkových predajniach Samsung alebo u vybraných predajcov elektroniky, získava nárok na bonus v podobe bezdrôtových slúchadiel Galaxy Buds Live v hodnote 149 €.

Ďalšie informácie o smart hodinkách Galaxy Watch5 a Galaxy Watch5 Pro:

Galaxy Watch5: www.samsung.com/galaxy-watch5

Galaxy Watch5 Pro: www.samsung.com/galaxy-watch5-pro


[1] Slúži len na všeobecné wellness a fitness účely. Neslúži na odhalenie či diagnostiku chorôb alebo iných problémov ani na ich liečbu. Dostupnosť týchto funkcií sa na rôznych trhoch a pri rôznych prístrojoch líši. Vyžaduje smartfón Galaxy s operačným systémom Android 8.0 alebo novšou verziou, minimálne 1,5 GB RAM a najnovšiu verziu aplikácie Samsung Health (minimálne 6.22).

[2] Meranie krvného tlaku je k dispozícii iba na vybraných trhoch. Kvôli presnosti by si používatelia mali svoj prístroj kalibrovať každé štyri týždne pomocou tradičnej manžety. Aplikácia na meranie krvného tlaku nedokáže diagnostikovať hypertenziu, iné zdravotné problémy alebo známky srdcového záchvatu. Je určená len pre užívateľov starších ako 22 rokov. Neslúži ako náhrada tradičných diagnostických metód alebo liečby zaistenej kvalifikovaným zdravotníckym personálom.

[3] Meranie EKG je k dispozícii len na vybraných trhoch. Neslúži ako náhrada tradičných diagnostických metód alebo liečby zaistenej kvalifikovaným zdravotníckym personálom. Aplikácia nie je určená pre užívateľov s arytmiou (s výnimkou arteriálnej fibrilácie) alebo pre užívateľov mladších ako 22 rokov. Užívatelia by nemali nikdy na základe meraní podnikať klinické kroky ani tieto výsledky interpretovať bez konzultácie s kvalifikovaným zdravotníckym personálom.

[4] Vzhľadom na obmedzenia v registrácii zdravotníckych zariadení funguje aplikácia Samsung Health Monitor iba na hodinkách a v smartfónoch zakúpených v krajinách, kde je služba aktuálne k dispozícii. Pri cestovaní do iných krajín môžu byť dané služby obmedzené. Ďalšie informácie a aktualizácie: https://www.samsung.com/apps/samsung-health-monitor.

[5] Slúži len na všeobecné wellness a fitness účely. Neslúži na odhalenie či diagnostiku chorôb alebo iných problémov ani na ich liečbu. Výsledky meraní sú určené výhradne pre osobnú potrebu a nejde o kvalifikované lekárske odporúčania. Pre ďalšie informácie sa obráťte na kvalifikovaný zdravotnícky personál. Neodporúčame merať množstvo zložiek v telesnej stavbe v prípade, že máte implantovaný pacemaker alebo iné zdravotné prístroje. Tiež to neodporúčame tehotným ženám. U užívateľov mladších ako 20 rokov nemusí byť meranie presné.

[6] Na meranie je nutné najskôr vybrať typ aktivity a až potom začať cvičiť.

[7] Pre meranie je nutné zvoliť na hodinkách režim Beh a bežať minimálne rýchlosťou 5 km/h na vzdialenosť 2,5 km. Platí len pre behanie vonku.

[8] Spánkové funkcie slúžia len na všeobecné wellness a fitness účely. Neslúžia na odhalenie či diagnostiku chorôb alebo problémov so spánkom ani na ich liečbu. Výsledky meraní sú určené výhradne pre osobnú potrebu. Pre ďalšie informácie sa obráťte na kvalifikovaný zdravotnícky personál.

[9] Na záznam chrápania je nutné mať hodinky počas spánku na ruke a položiť telefón na rovnú plochu blízko hlavy (napr. na nočný stolík) natočený dolnou stranou k hlave.

[10] Na meranie spánkových vzorcov je nutné mať na sebe hodinky počas spánku minimálne 7 nocí a vyplniť dotazník.

[11] Vyžaduje najnovšie verzie mobilných aplikácií Samsung Clock (v. 12.1.10.5 a novšie), Samsung SmartThings (v. 1.7.59.23 a novšie) a SmartThings Framework (v1.4.1 a novšie). K dispozícii na smart zariadeniach registrovaných v systéme SmartThings.

[12] Na spojenie s núdzovým kontaktom je potrebné internetové pripojenie. Na presnosť GPS majú vplyv prekážky v ceste signálu, napr. budovy.

[13] V porovnaní s modelom Galaxy Watch4.

[14] V porovnaní s modelom Galaxy Watch4. Na základe merania tvrdosti Vickers s konštantnou záťažou 200 gf.

[15] Je potrebné internetové pripojenie.

[16] Dostupnosť aplikácie sa môže líšiť podľa krajiny, operátora a prístroja. Niektoré aplikácie vyžadujú predplatné. 

[17] Dostupnosť aplikácie sa môže líšiť podľa krajiny, operátora a prístroja. Niektoré aplikácie vyžadujú predplatné.

[18] Nenechávajte hodinky ani náramok v blízkosti magnetických polí. Magnetické pole môže poškodiť karty s magnetickým prúžkom, napr. kreditné karty, telefónne karty, rôzne preukazy či palubné vstupenky.

[19] Pri importe pešej či cyklistickej cesty vo formáte GPX a nastavení v rámci aplikácie Samsung Health.

[20] Túto funkciu je pri pešej alebo cyklistickej turistike nutné v aplikácii Samsung Health povoliť.