Qualcomm zrejme rozdelí výrobu čipsetu Snapdragon 8 Gen 5 medzi TSMC a Samsung.

Spoločnosť Qualcomm stojí za čipsetmi Snapdragon, ktoré sú medzi používateľmi nesmierne populárne. Čipsety zo série Snapdragon 8 sa každoročne využívajú v tých najlepších vlajkových lodiach, keďže disponujú špičkovým výkonom. Tento rok sa na trhu objaví čipset Snapdragon 8 Gen 4, o ktorom sme už niečo počuli. Aj napriek tomu však už teraz vychádzajú na povrch informácie o ďalšej generácii vlajkového čipsetu v podobe Snapdragonu 8 Gen 5.

Ak patríte medzi nadšencov do najnovších technológií, určite vám neuniklo, že sa Qualcomm nedávno rozhodol pre výrobu prémiových čipsetov spoločnosťou TSMC. To by sa však mohlo zmeniť už budúci rok, kedy by Qualcomm mohol vsadiť na duálnu stratégiu výroby. Snapdragon 8 Gen 5 by tak mohli vyrábať hneď dve spoločnosti, Samsung aj TSMC.

Snapdragon 8 Gen 5 v dvojitej verzii

Qualcomm sa na spoločnosť Samsung spoliehal už v minulosti pri príprave niektorých čipsetov aj pre vlajkové lode. Konkrétne šlo o čipsety Snapdragon 888 a Snapdragon 8 Gen 1, ktoré však boli neefektívne. Tieto čipsety sa častokrát spájali s nadmerným prehrievaním, čo smerovalo až k presunutiu výroby vlajkových Snapdragonov k TSMC. TSMC tak vyrába vlajkové Snapdragony od verzie Snapdragon 8+ Gen 1 a rovnako to bude aj tento rok.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra so Snapdragonom 8 Gen 3

Čipset Snapdragon 8 Gen 4 bude taktiež vyrobený spoločnosťou TSMC. Otázky však vzbudzujú ceny, ktoré by sa mohli s týmto čipsetom viazať. Už skoršie úniky totiž poukazovali na to, že výroba tohto čipsetu nebude najlacnejšia a vlajkové lode môžu byť výrazne drahšie. Qualcomm má pritom Snapdragon 8 Gen 4 predstaviť na jeseň a prvé smartfóny s ním vo výbave budú zo série Xiaomi 15.

Qualcomm by sa tak mohol pri čipsete Snapdragon 8 Gen 5 spoľahnúť na dvojitú stratégiu výroby. Znamenalo by to teda, že tento čipset by bol vyrobený aj Samsungom, aj TSMC. Nie je známe, prečo by sa Qualcomm rozhodol pre tento krok, no existuje viacero možných dôvodov. Jedným z nich je aj zníženie nákladov na výrobu čipsetov, komponent od Samsungu by mohol byť o niečo lacnejší. Rovnako sa však technológie Samsungu v poslednej dobe posunuli vpred a Qualcomm mu môže dôverovať o niečo viac.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.