Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

SOFTIP sa pripojil k Parížskej výzve (Paris Call), ktorej cieľom je medzinárodná spolupráca na posilnení ochrany a dôvery v digitálnom svete. Parížska výzva predstavuje celosvetovo najväčšie zoskupenie zainteresovaných strán, ktoré sa spojili, aby podporili bezpečnosť v digitálnom priestore a spoločne tak čelili novým kybernetickým hrozbám, ktorým sme vystavení.

Počítačová kriminalita, manipulácia s informáciami, politická alebo ekonomická špionáž, útoky na kritickú infraštruktúru, krádež osobných alebo dôverných údajov, ohrozenie informačných a komunikačných systémov… Tieto útoky nepoznajú hranice, sú čoraz viac sofistikovanejšie a ich intenzita sa zvyšuje. Preto bolo nevyhnutné, aby sa medzinárodná komunita spojila a pomohla zaistiť mier a bezpečnosť v digitálnom priestore.

Parížsku výzvu prvýkrát predstavil v novembri 2018 prezident Francúzskej republiky Emmanuel Macron na Parížskom mierovom fóre. Aktuálne Parížsku výzvu podporuje 75 krajín sveta; viac ako 360 občianskych spoločností a organizácií verejnej správy a vyše 600 subjektov zo súkromného sektora.  Medzi jej najväčších podporovateľov patria spoločnosti ako Microsoft, Siemens, Google, Facebook, či Huawei (ktoré sa k výzve pripojili v lete 2019). Zoznam všetkých podporovateľov je uvedený na stránke https://pariscall.international/en/supporters

„Nemôžeme si zatvárať oči pred hrozbami, ktoré so sebou prináša digitalizácia všetkých činností. Rozvoj umelej inteligencie, internetu vecí či zberu dát o všetkých aspektoch ľudskej činnosti, či dokonca predikcií nášho správania prináša obrovské príležitosti pre vývoj nových služieb a skvalitňovanie života a fungovania spoločnosti a firiem. Zároveň však vytvára aj nové možnosti pre kriminálnu činnosť. Preto ako jedna z popredných slovenských IT spoločností cítime povinnosť pridať sa k Parížskej výzve. Reprezentuje jednu z našich priorít a aj tento krok nám pomôže neustále zvyšovať bezpečnosť produktov a služieb SOFTIPu,“ povedal technický riaditeľ spoločnosti SOFTIP Ján Schwarz.

Parížska výzva je založená na 9 princípoch kybernetickej bezpečnosti:

  1. Chrániť jednotlivcov a infraštruktúru pred škodlivými kybernetickými činnosťami
  2. Chrániť internet
  3. Chrániť volebné procesy pred ich narušením prostredníctvom škodlivých počítačových aktivít
  4. Chrániť duševné vlastníctvo
  5. Zabrániť šíreniu škodlivého softvéru a škodlivých aktivít
  6. Posilniť bezpečnosť digitálnych procesov, výrobkov a služieb počas ich životného cyklu
  7. Podporiť úsilie o zabezpečenie pokročilej kybernetickej hygieny
  8. Podniknúť kroky, ktoré zabránia krádeži a zneužitiu dát pre súkromné účely
  9. Podporovať akceptáciu a implementáciu medzinárodných noriem zameraných na oblasť zodpovedného správania, ako aj opatrení na budovanie dôvery v kybernetickom priestore

Viac informácií na stránke https://pariscall.international/en/

Značky: