O predstavení telefónov Sony Xperia X počas výstavy v Barcelone sme písali hneď po skončení tlačovej konferencie.

Sony plánuje nový rad Xperia X a svoje budúce modely, ktoré sú určené rôznej skupine používateľov. Podstatné je vedieť, že napr. rad Xperia Z týmto nezaniká, telefón Xperia Z5 sa stále vyrába a bude sa naďalej predávať aj po spustení predaja radu Xperia X.

SonyXperiaXVylepsenia-1

Sony Xperia X pokrýva tri modely, najmenej vybavený Xperia XA, strednú triedu Xperia X a vlajkovú loď Xperia X Performance.

Smartfón Xperia XA

Smartfón Xperia XA

Vylepšenie sa týka dizajnu, kvality fotoapoarátu a posilnenej výdrže na batériu. Tieto telefóny sú všetky s uhlopriečkou 5 palcov, len vlajková loď teda, Xperia X Performance je vybavená odolnosťou voči vode.SonyXperiaXAFarby-1

Sony Xperia XA je teda telefón s najmenšou výbavou ale vyzerá najlepšie.

SonyXperiaXAProd-1

Sony Xperia XA

Všetky prichádzajú v štyroch farebných verziách, je to biela, šedá, citrónovo zlatá a ružovo zlatá. A k týmto telefónom sa budú predávať aj kryty, ktoré by mali telefón chrániť proti pádu.

SonyXperiaXKryt-1

Každý z telefónov má samostatné tlačidlo na fotografovanie a podporuje microSD karty.

SonyXperiaXA-1

Xperia XA obsahuje tzv. nekonečný displej, ktorý je na rohoch zakrivený. Veľmi dobre vyzerá, jeho orientácia je na mladých ľudí. Je tu kvalitný fotoaparát a tiež reprodukcia zvuku. Podľa serveru Amazon bude cena tohto telefónu 329 Eur s DPH.

Fotoaparát využíva najnovší snímač od firmy Sony a zaostruje extrémne rýchlo – za menej ako 0,15 sekundy. Preto je pomocou neho možné zachytiť aj veľmi rýchle deje.

SonyXperiaXFoto-1

Doba výdrže na batériu by mala presahovať dva dni aj pri intenzívnom používaní. Podstatný je úplne prepracovaný softvér pri správe batérie.

SonyXperiaXbateria-1

Stredná trieda, Xperia X je vybavená procesorom od firmy Qualcomm, je tu vyšší výkon, ale nie je tu garancia prežitia pri ponorení do vody. Je to telefón pre najširšie spektrum ľudí, nie pre ľudí, ktorí hľadajú to najlepšie z najlepšieho.

SonyXperiaXProd-1

Smartfón Sony Xperia X

Podľa serveru Amazon je cena tohto telefónu 589 Eur. To považujeme za vysokú sumu, na SLovensku sa bude hlavne predávať Sony Xperia XA.

SonyXperiaX-1

Vlajková loď je Xperia X Performance a tu je procesor Qualcomm Snapdragon 820, 3 GB RAM. Telefón má garantovanú odolnosť pri ponorení do čistej sladkej vody, je vybavený snímačom odtlačkov prstov, jednoducho je tu to najlepšie z najlepšieho. Podľa serveru Amazon je cena tohto telefónu 699 Eur. Takú istú cenu sme odhadli už počas konferencie v Barcelone pri našom rozhovore s produktovým manažérom Sony.

SonyXperiaXPerformance-1

Sony Xperia X

Pravd povediac, rozlíšiť od seba telefóny Sony Xperia X a X Performance je celkom náročné. Veľmi sa na seba podobajú. Len pri podrobnejšom skúmaní prídete na to, že Xperia X Performance je o niečo hrubšia ako Xperia X. Dobrým poznávacím znakom je zadná časť telefónu, pričom v prípade Xperia X Performance je vidieť kovové telo s viditeľným výbrusom. Zadná strana Xperia X má telo úplne hladké.

SonyXperiaXaXPerformance-1

Sony Xperia X Performance v popredí s vrúbkovaným zadným krytom a Xperia X v pozadí

Telefóny sa celkovo odlišujú svojou hrúbkou

SonyXperiaXaXPerformanceXA-1

Zľava: Sony Xperia XA, v strede Sony Xperia X Performance a napravo Sony Xperia X

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.