Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Novo predstavené 50mm, 40mm a 24mm objektívy kombinujú neuveriteľnú kvalitu obrazu a intuitívne ovládanie

Spoločnosť Sony dnes predstavila nové prírastky svojho pozoruhodného radu pre bajonet E – tri vynikajúce objektívy radu G™ – FE 50mm F2.5 G (model SEL50F25G), FE 40mm F2.5 G (model SEL40F25G) a FE 24mm F2.8 G (model SEL24F28G). Všetky tri objektívy prinášajú vysokú kvalitu obrazu a krásny bokeh v ľahkom a kompaktnom dizajne. Sú ideálne pre fotografov aj tvorcov videí, ktorí sa usilujú o výnimočné snímky a jednoduchú mobilitu.

Sony FE 24mm F2.8 G (model SEL24F28G)

V spojení s plnoformátovým fotoaparátom Sony alebo s fotoaparátom so snímačom APS-C sa všetky tri objektívy pýšia vysokým rozlíšením, intuitívnou obsluhou a rýchlym, presným a tichým automatickým ostrením. Objektívy predstavujú dokonalé riešenie pre fotografie i videá a umožňujú širokú škálu použitia, vrátane fotografovania momentiek, portrétov či krajiny.

„V spoločnosti Sony neustále prichádzame s inováciami, vďaka ktorým prinášame nástroje, ktoré tvorcovia potrebujú na zachytenie krásy tohto sveta,“ uviedol Yann Salmon Legagneur, riaditeľ produktového marketingu divízie Digital Imaging spoločnosti Sony Europe. „Vďaka vynikajúcemu rozlíšeniu a okúzľujúcemu bokehu, ktoré kompaktný a prepracovaný dizajn objektívov prináša, umožňujú novinky FE 50mm F2.5 G, FE 40mm F2.5 G a FE 24mm F2.8 G užívateľom zažiť radosť z toho, že majú objektívy, ktoré dokážu zachytiť rôzne pohľady na rovnakú scénu.“

Tieto tri objektívy s pevnou ohniskovou vzdialenosťou poskytujú ohniskovú vzdialenosť pre akúkoľvek snímku, pričom 50mm objektív sa najlepšie hodí na portréty, 40mm model je optimálny na momentky alebo nakrúcanie a 24mm je ideálny na fotografovanie krajiny. Vďaka intuitívnej ovládateľnosti a vynikajúcej kvalite konštrukcie predstavujú tieto tri modely fantastickú sadu objektívov.

A čo viac – všetky tri objektívy majú rovnakú veľkosť (priemer 68 mm x 45 mm), všetky majú rovnaký priemer filtra (49 mm) a takmer rovnakú hmotnosť (FE 50mm F2.5 G 174g, FE 40mm F2.5 G 173g a FE 24mm F2.8 G 162g) a interné ostrenie, takže výmena objektívov je jednoduchá aj keď používate gimbal. Majú rovnaký vonkajší štýlový dizajn, ale ohniskové vzdialenosti sú jasne značené, aby ich bolo možné rýchlo meniť.

Vysoké rozlíšenie v kompaktnom prevedení

Objektívy FE 50mm F2.5 G, FE 40mm F2.5 G a FE 24mm F2.8 G poskytujú vysokú kvalitu obrazu charakteristickú pre rad G, napriek tomu sú kompaktné a ľahké. Kvalita obrazu je dosiahnutá vďaka najmodernejšej optike s použitím asférických prvkov a sklenených prvkov ED (Extra-Low Dispersion)[i], ktoré poskytujú vysoké rozlíšenie a potláčajú efekt farebných okrajov (colour fringing). Asférické prvky zabezpečujú vysoké rozlíšenie po celej ploche snímky až do rohov a to aj pri nastavení najširšej clony s malou hĺbkou ostrosti. Užite si fotografovanie vo vysokom rozlíšení v kompaktnom dizajne.

Sony SEL50F25G

Optimalizáciou kruhovej clony bol dosiahnutý úžasný bokeh typický pre objektívy G. Ten je možné dosiahnuť pri maximálne otvorenej clone každého objektívu (F2,5 na 50 mm, F2,5 na 40 mm a F2,8 na 24 mm).

Všetky tri objektívy boli dôkladne navrhnuté pre optimálnu mobilitu a sú dostatočne kompaktné a ľahké, aby vyhovovali použitiu v akejkoľvek lokalite. Či už fotografujete portréty, krajinu alebo momentky, nahrávate videá s gimbalom a kombinujete objektívy s fullframovým fotoaparátom alebo s telom s APS-C snímačom, vždy budú veľkosť aj hmotnosť dokonale vyvážené. Vyskúšajte výhody výmenných objektívov, ktoré vyhovujú akejkoľvek scéne alebo disciplíne.

Zaostrovacie vzdialenosti

50mm objektív FE 50mm F2.5 sa ideálne hodí na portréty a rýchle fotografovanie alebo filmovanie, má minimálnu zaostrovaciu vzdialenosť 0,35m (AF) / 0,31m (MF) a maximálne zväčšenie 0,18 x (AF) / 0,21 x (MF). Je preto vhodný pre rôzne scény a objekty.

40mm objektív FE 40mm F2.5 G je ideálny na zhotovovanie statických snímok alebo nakrúcanie filmov s minimálnou zaostrovacou vzdialenosťou 0,28m (AF) / 0,25m (MF) a maximálnym zväčšením 0,20 x (AF) / 0,23 x (MF). Najmä pri nakrúcaní filmov je preferovaným zorným uhlom 40mm, pretože zodpovedá prirodzenému zornému poľu, ohnisko 40mm umožňuje, aby vynikli objekty na pozadí.

Sony SEL40F25G

Vďaka širokému zornému uhlu 24mm objektívu je FE 24mm F2.8 G dokonalý v situáciách, kedy je do kompozície snímky zahrnuté pozadie, napríklad pri fotografovaní na gimbale alebo pri fotografovaní selfie s pripojeným gripom. A s minimálnou zaostrovacou vzdialenosťou 0,24m (AF) / 0,18m (MF) a maximálnym zväčšením 0,13 x (AF) / 0,19 x (MF) môžete tiež zhotovovať makrosnímky s rozostreným pozadím.

Vysoká funkčnosť a spoľahlivosť

Napriek svojej kompaktnej veľkosti sú objektívy vybavené tlačidlom na uzamknutie zaostrenia, prepínačom režimu ostrenia a clonovým krúžkom so spínačom zapnutie / vypnutie cvakania pre ideálne ovládanie. Tlačidlo na uzamknutie zaostrenia možno prostredníctvom menu fotoaparátu naprogramovať a priradiť mu tak funkciu, ktorú užívateľ preferuje. Krúžok clony prináša pri fotografovaní alebo nakrúcaní intuitívnejšiu a priamejšiu odozvu v porovnaní s ovládaním clony z tela fotoaparátu. Clonový krúžok je tiež vybavený prepínačom cvakania clony, ktorý umožňuje pre nakrúcanie filmu vypnúť cvakanie clony pri zmenách clony prostredníctvom clonového krúžku. Okrem toho je odozva zaostrovacieho krúžku vďaka Linear Response MF pri manuálnom ostrení presná a lineárna, takže ovládanie je okamžité a intuitívne, priamo odráža zámer fotografa a umožňuje jemné úpravy zaostrenia.

Hliníkové prevedenie s gravírovaným logom Sony zabezpečuje prémiový, sofistikovaný vzhľad i zvýšenú pevnosť a odolnosť. Priemery závitov filtra na slnečnej clone a tele objektívu sú rovnaké[ii] (49mm), čo umožňuje pripevnenie rovnakého krytu a filtra k slnečnej clone aj tubusu objektívu. Objektívy boli navrhnuté tak, aby boli odolné proti prachu a vlhkosti [iii]. Vďaka tomu ich je možné používať vo všetkých vonkajších podmienkach.

Rýchle, presné a tiché automatické zaostrovanie

Objektívy FE 50mm F2.5 G, FE 40mm F2.5 G a FE 24mm F2.8 G sú vybavené dvoma lineárnymi motormi, ktoré zabezpečujú rýchle a presné automatické zaostrovanie (AF) s vynikajúcim sledovaním objektu, ktoré je zachované aj vtedy, keď sa fotografovaný objekt začne náhle pohybovať. Objektív sa preto ideálne hodí na zachytenie pohybujúcich sa objektov. Automatické zaostrovanie je tiché, takže je vhodné ako na fotografovanie, tak na nahrávanie videí. 

Ceny a dostupnosť

Objektívy FE 50mm F2.5 G, FE 40mm F2.5 G a FE 24mm F2.8 G budú v predaji od apríla 2021 u mnohých autorizovaných predajcov Sony s približnou maloobchodnou cenou 700 EUR.

Podrobné informácie o týchto troch objektívoch nájdete na stránkach:

Produktové videá k tejto sade troch objektívov si môžete pozrieť tu

Rad exkluzívnych príbehov, videí a vzrušujúceho nového obsahu zhotoveného najnovšími fotoaparátmi a ďalšími produktmi Sony nájdete tu. Európske fotografické centrum spoločnosti Sony je k dispozícii v 22 krajinách a obsahuje podrobné informácie o produktoch, súťaže a aktuálny zoznam akcií Sony v každej krajine

[i] FE 24mm F2.8 G 1 x ED, 3 x asférické členy

FE 40mm F2.5 G 3 x asférické členy

FE 50mm F2.5 G 1 x ED, 2 x asférické členy

[ii] Nevzťahuje sa na VX8018

[iii] Nezaručuje 100% odolnosť proti prachu a vlhkosti

Značky: