Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nová generácia fullframového 85 mm objektívu s bajonetom E-Mount prináša vysoké rozlíšenie a úžasný bokeh s rýchlym ostrením, ideálny na portrétnu fotografiu a cinematické videá

Spoločnosť Sony predstavila špičkový objektív FE 85mm F1,4 GM II (SEL85F14GM2), ktorý ponúka jedinečnú kombináciu vysokého rozlíšenia a úžasného bokehu s rýchlym ostrením (AF) – to všetko v kompaktnom tele. Tento objektív druhej generácie vychádza z optickej konštrukcie, vďaka ktorej bolo dosiahnuté oceňované spojenie bokehu a rozlíšenia pri modeli prvej generácie, navyše však pridáva najnovšie technológie. V spojení s najnovšími fotoaparátmi radu Sony Alpha™ je ideálnou voľbou pre širokú škálu kreatívneho použitia pri fotografovaní a nakrúcaní videí, vrátane portrétov, svadieb, cestovania a filmového videa.

„V roku 2016 sme uviedli na trh nový rad objektívov G Master™ a objektív 85 mm F1,4 prvej generácie bol jedným z troch, ktoré boli súčasťou tohto zlomového okamihu v histórii spoločnosti Sony. Našim cieľom je pri rade G Master navrhovať objektívy, ktoré poskytujú ohromujúce rozlíšenie a nádherný bokeh a zároveň prinášajú najvyššiu úroveň technológií dostupných v danej dobe. Sme hrdí na to, že v tomto duchu nadväzujeme aj pri novej generácii FE 85 mm F1,4 GM II, ktorú dnes predstavujeme,“ uviedol Yann Salmon Legagneur, vedúci marketingu IP&S spoločnosti Sony Europe. „Vieme, koľko fotografov a kameramanov sa spolieha na ohniskovú vzdialenosť 85 mm s veľkou clonou. Sme nadšení, že môžeme ponúknuť aktualizovanú verziu vybavenú našimi najnovšími technológiami, a to všetko pri zachovaní extrémne nízkej hmotnosti a kompaktných rozmerov.“

Vysoký optický výkon a nádherný bokeh

Pokročilá a zdokonalená optická konštrukcia a prvky objektívu FE 85mm F1,4 GM II prinášajú spojenie atraktívneho bokehu a vylepšeného vysokého rozlíšenia. Ideálne sa tak hodí na portrétnu fotografiu.

Moderná optická konštrukcia s dvomi XA členmi (extrémne asférické) a dvomi ED členmi (s veľmi nízkym rozptylom) účinne potláča aberáciu. Vďaka tejto kombinácii ponúka objektív dokonalé rozlíšenie a vykreslenie obrazu po celej ploche záberu až k samotným rohom snímky a zabezpečuje tak vynikajúcu kvalitu obrazu. Originálna technológia Nano AR Coating II spoločnosti Sony navyše účinne potláča odlesky a duchy a zaručuje tak čistý a ostrý obraz. Kruhová clona s 11 lamelami a optimalizácia sférickej aberácie počas konštrukčného a výrobného procesu prináša krásny, mäkký bokeh, ktorý je charakteristickým znakom objektívov G Master.

Rýchle, presné a tiché ostrenie a špičkový výkon pri sledovaní pohybu

Ostrenie modelu FE 85mm F1,4 GM II je svižné a maximalizuje rýchlostnú výhodu, ktorú prinášajú pokročilé telá fotoaparátov. Pri statických snímkach je až trikrát rýchlejší[1] v porovnaní s predchádzajúcim modelom[2], pohybujúce sa objekty sleduje s vysokou presnosťou. Bezchybne drží krok so sériovým snímaním fotoaparátu Alpha 9 III rýchlosťou 120 snímok za sekundu[3]. Výkon sledovania objektov sa tak zlepšil až 7-krát[4].

Ľahký a štýlový dizajn bez kompromisov

V porovnaní s predchádzajúcim modelom FE 85mm F1.4 GM je hmotnosť objektívu FE 85mm F1,4 GM II (642 gramov) približne o 20 % nižšia[5] a objektív je o 13 % menší, čo bolo dosiahnuté vďaka najnovšej mechanickej technológii a optickej konštrukcii. FE 85mm F1,4 GM II má priemer filtra φ77 mm, priemer 84,7 mm a dĺžku 107,3 mm.

Efektívne funkcie pre tvorbu filmov

Model je vybavený lineárnym motorom XD, ktorý umožňuje plynulú tvorbu filmov pri svetelnosti F1,4. Minimalizuje efekt dýchania pri ostrení a podporuje jeho kompenzáciu v tele[6]. Má dve prispôsobiteľné tlačidlá na uzamknutie zaostrenia a prepínač AF/MF, ktoré ponúkajú flexibilné ovládanie, zatiaľ čo nezávislý clonový krúžok a ovládanie zaostrovania MF s lineárnou odozvou poskytujú presne také intuitívne ovládanie, aké kreatívne fotografovanie potrebuje.

Vytvorené pre dlhú životnosť

Predný prvok objektívu je vybavený fluórovou vrstvou, ktorá zjednodušuje odstraňovanie odtlačkov prstov, prachu, mastnoty a ďalších nečistôt z povrchu objektívu. Konštrukcia odolná proti prachu a vlhkosti[7] poskytuje mimoriadnu spoľahlivosť pri používaní vonku a v náročných podmienkach.

Cena a dostupnosť

FE 85mm F1,4 GM II bude v predaji od septembra 2024 za odporúčanú cenu 2 119 EUR u mnohých autorizovaných predajcov spoločnosti Sony.

Produktové video o novom modeli FE 85mm F1,4 GM II je možné vidieť  TU

Podrobné informácie o produkte FE 85mm F1,4 GM II nájdete TU

Exkluzívne príbehy a nový vzrušujúci obsah zhotovený novinkovým objektívom FE 85mm F1,4 GM II a ďalšími produktmi Sony nájdete na webe www.alphauniverse.com, ktorý bol vytvorený s cieľom informovať, vzdelávať a inšpirovať tvorcov obsahu.


[1] Pri použití s modelom Alpha 1. Testy Sony.

[2] V porovnaní s FE 85 mm F1.4 GM.

[3] Maximálna rýchlosť sériového snímania môže byť za určitých podmienok nižšia. Rýchlosť sériového snímania sa môže líšiť v závislosti od použitého objektívu v režime zaostrovania AF-C. Podrobnosti nájdete na stránke podpory kompatibility objektívov Sony.

[4] V porovnaní s objektívom FE 85MM F1.4 GM. Testy Sony.

[5] V porovnaní s objektívom FE 85MM F1.4 GM. Testy Sony.

[6] Pozrite sa na stránky podpory; https://support.d-imaging.sony.co.jp/www/cscs/function/compatibility.php?area=jp&lang=en&cs_ref=slct_lang&fnc=1001

[7] Nie je zaručená 100% odolnosť proti prachu a vlhkosti.

Značky: