Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Svetová fotografická organizácia oznamuje meno víťaza Národnej ceny pre Slovensko, ktorá je súčasťou svetovej fotografickej súťaže Sony World Photography Awards. Víťazom sa pre rok 2022 stal Filip Hrebenda.

Program národných cien je iniciatívou Svetovej fotografickej organizácie a spoločnosti Sony, ktorej účelom je podporovať regionálne fotografické komunity na celom svete. Tohto ročníka sa zúčastňuje 61 krajín.

Do súťaže Sony World Photography Awards 2022 bolo prihlásených viac ako 340 000 snímok z 211 oblastí a do otvorenej súťaže (z ktorej bol vybraný víťaz národnej ceny) viac ako 170 000 snímok.

Porotcovia vybrali anonymne fotografiu Born of Fire (Narodený z Ohňa), ktorá bola prihlásená do kategórie Landscape (Krajina) v otvorenej súťaži a jej autorom je Filip Hrebenda. Snímka, ktorá zobrazuje sopku na Islande, je prvá, ktorú autor odfotografoval na expedícii sopečnej oblasti Fagradalsfjall na juhozápadnom Islande.

Filip Hrebenda je fotograf z Revúcej, ktorý sa zameriava na umeleckú fotografiu krajiny, obzvlášť horských oblastí.

Filip k svojmu víťazstvu uviedol: „Aj keď vždy tvrdím, že fotografia nie je súťaž, veľmi ma teší, že moja tvorba zaujala medzinárodnú porotu. Mám z toho radosť. Práve takéto úspechy ma posúvajú v mojej tvorbe stále ďalej.“

Filip Hrebenda, víťaz Národnej ceny pre Slovensko, získa digitálnu foto výbavu od Sony a jeho dielo sa predstaví na výstave a v knihe Sony World Photography Awards.

Celkoví víťazi kategórií Študentská, Mládež, Otvorená a Profesionálna súťaž Sony World Photography Awards 2022, budú vyhlásení 12. apríla 2022. Ich diela sa predstavia na výstave v londýnskej galérii Somerset House (13. apríla – 2. mája 2022). Ďalšie informácie o víťazoch súťaží a dielach, ktoré sa dostali do užšieho výberu, nájdete na adrese www.worldphoto.org.   

Značky: