Japonské Sony už 17. mája oficiálne predstaví novú Xperiu 1 VI.

K tomuto dátumu sa iba nedávno pripojila aj očakávaná cena tohto vlajkového modelu, ktorá by mala byť nižšia ako pri aktuálnej generácii Xperia 1 V. Hoci cena nie je výrazne nižšia, dobrou správou je, že nie je ani vyššia. Na druhej strane si budeme musieť na jej oficiálne potvrdenie počkať ešte niekoľko dní. Aj preto stále nie je jasné, či nový dizajn a nižšia cena budú zárukou úspechu. K doteraz známym informáciám a technickým parametrom sa teraz pripájajú ďalšie detaily, vrátane uniknutých renderov, ktoré nájdete nižšie v článku. Na začiatku si však zrekapitulujme očakávané technické parametre novej Xperie 1 VI.

Sony Xperia 1 VIZdroj: MSPoweruser
Sony Xperia 1 VI

Najdôležitejším prvkom výbavy v oblasti výkonu je čipová sada Snapdragon 8 Gen 3, pričom v tesnom závese dôležitosti sa nachádzajú tri fotoaparáty – 16 mm ultraširokouhlý fotoaparát, 24 mm hlavný fotoaparát (48 mm) a 85 – 170 mm teleobjektív, ktorý prekonáva 125 mm teleobjektív Xperie 1 V. Dôležité však je, že kvalita výsledných fotografií má byť opäť o úroveň vyššie.

Ďalšou dôležitou zmenou v oblasti fotografie je aj celkom nová aplikácia inšpirovaná fotoaparátmi série Sony Alpha. Tá by mala celkom nahradiť doterajšie riešenia, ktoré neboli príliš praktické. Sony aj preto bude všetky funkcie fotoaparátov sústrediť v jednej aplikácii. Aktuálne sa dozvedáme, že k dispozícii bude aj nová aplikácia Video Creator na zjednodušenie produkcie videa.

Nová fotoaplikácia Sony Xperia 1 VIZdroj: MSPoweruser
Nová fotoaplikácia pre Sony Xperia 1 VI

Sony aj napriek dôležitým zmenám v dizajne zostáva veľmi konzervatívne, čomu nasvedčuje aj stále prítomný 3,5 mm konektor pre slúchadlá, ktorý sa dostane aj do Xperie 1 VI. Predpokladá sa však, že stereo reproduktory budú poskytovať hlbšie basy a čistejší zvuk. Zadná strana novej vlajkovej Xperie má matné texturované sklo čiernej a platinovo striebornej farby.

Už dlhší čas je známe, že nová Xperia 1 VI bude (konečne) širšia a nižšia, čo znamená, že aj táto pripravovaná novinka od Sony si osvojí tradičný pomer strán displeja 19,5 : 9. K tejto zmene sa pridáva aj medzigeneračne až 1,5× jasnejší OLED panel s variabilnou obnovovacou frekvenciou v rozsahu od 1 Hz do 120 Hz. Vzorkovacia frekvencia dotyku je 240 Hz.

Sony Xperia 1 VI v čiernej a striebornej farbeZdroj: MSPoweruser
Sony Xperia 1 VI v čiernej a striebornej farbe

K zaujímavým zmenám príde aj v oblasti zdravia batérie. Objavili sa informácie, ktoré tvrdia, že Sony v novej Xperii síce použije tradične veľkú 5000 mAh batériu, avšak použije vylepšené technológie pre správu zdravia batérie, ktoré by mali zabezpečiť jej optimálne zdravie až štyri roky. Batériu bude možné nabíjať bezdrôtovo, pričom do výbavy sa dostane aj reverzné bezdrôtové nabíjanie.

Pri uvedení Xperie 1 V na trh sa očakáva, že Sony k tomuto telefónu pribalí aj darček v podobe audio príslušenstva, pričom na vybraných trhoch majitelia novej Xperie 1 VI získajú ročné bezplatné streamovania filmov Sony Pictures, ako aj päť filmových titulov remastrovaných s IMAX videom a zvukom DTS, ktoré budú optimalizované pre telefón. 

Porovnanie dizajnu Sony Xperia 1 V vs. Xperia 1 VI

Zdroj: GSMArena, MSPoweruser

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.