Japonská spoločnosť nemá na výber.

Zdá sa, že prísne konzervatívny prístup spoločnosti Sony k dizajnu jej smartfónov ju nasmeroval do slepej uličky, z ktorej sa chce dostať. Výrobca už dávno so svojimi smartfónmi nedosahuje predajné úspechy ako v minulosti, za čo si môže z veľkej časti sám. Stačí, keď v prípade vlajkovej série Xperia 1 spomenieme cenu, tak veľa záujemcov o vlajkové telefóny si dvakrát rozmyslí, či svoje peniaze zainvestuje do telefónov Xperia 1. Nie že by tieto modely nemali čo ponúknuť, ale nie sú tak “trendy” ako napríklad vlajkové modely Galaxy S a Z, alebo aktuálne iPhony série 15

Dovolíme si tvrdiť, že do veľkej miery je za malé predaje zodpovedná nielen vyššia cena, ale aj dizajn. Ten sa síce tvári moderne, pretože pomer strán 4K displeja 21 : 9 je skutočne exkluzívne dostupný iba pre telefóny Xperia 1, ale práve tu natrafíme na dva prvky, ktoré negatívne ovplyvňujú predaje tohto telefónu. Prvým je spomínaný konzervatívny prístup k dizajnu. Hoci telefón má displej s pomerom strán 21 : 9, tak zostáva záhadou, prečo Sony doteraz neodstránilo hrubé rámiky nad a pod displejom.

Sony Xperia 1 VIZdroj: androidheadlines
Sony Xperia 1 VI

Na druhej strane je tu 4K panel, ktorý je vyrobený v malých sériách exkluzívne pre Sony, čo má samozrejme vplyv na celkovo vyššiu cenu modelov Xperia 1. Sú tu však dobré správy, ktoré tvrdia, že Sony si konečne vstúpilo do svedomia, pretože nová Xperia 1 VI tento rok údajne dostane tradičnejší pomer strán 19,5 : 9 a 4K displeju sa vyhne veľkým oblúkom.

Konečne na správnej ceste?

Toto rozhodnutie spoločnosti Sony zabije dve muchy jednou ranou. Nielenže bude nová Xperia 1 VI krajšia, ale bude aj lacnejšia, keďže dostane displej s nižším rozlíšením a tradičným pomerom strán. Nedávne úniky však naznačili, že aj napriek týmto zmenám nová vlajková Xperia bude mať fotoaparáty z modelu Sony Xperia 1 V. Na základe najnovších únikov však nie je vylúčené, že k niektorým zmenám pri fotoaparátoch nakoniec príde okrem softvéru aj na strane hardvéru.

Na internete sa už objavili rendery, ktoré zosumarizovali všetky doterajšie informácie a poskytujú detailnú vizualizáciu pripravovanej Xperie 1 VI. Pripravovaná novinka má údajne dostať 6,5-palcový OLED displej, pričom ani tentokrát sa nezabudne na konektor pre slúchadlá, rovnako ako špeciálne tlačidlo spúšte fotoaparátu.

Sony Xperia 1 VIZdroj: androidheadlines
Sony Xperia 1 VI

Xperia 1 VI by mala mať rozmery 161,9 × 74,5 × 8,4 mm, vďaka čomu bude oproti predchodcovi s rozmermi 165 × 71 × 8,3 mm o niečo nižšia a širšia. Je síce pozitívne, že rozmery sa konečne uberajú aj pri telefónoch od Sony správnym smerom, ale stále je prítomný negatívny dopad hrubých rámikov na pomer displeja k telu zariadenia. Ideálne miery by sme teda očakávali skôr na úrovni modelu Galaxy S24+ s rozmermi 158,5 × 75,9 × 7,7 mm a 6,7-palcovým displejom.

Dôležité pritom je, že nová Xperia 1 VI bude oficiálne predstavená 17. mája, k čomu sa teraz pripája aj očakávaná cena tohto vlajkového modelu. V tejto súvislosti sa objavil únik cien, ktorý sa síce priamo týka Taiwanu, avšak jednoduchým prepočtom zistíme, že medzigeneračne si nová Xperia 1 VI polepší v prepočte o približne 60 eur. Táto cena je pritom v súlade s očakávanými hardvérovými zmenami, ktoré na ňu priamo vplývajú.

Zdroj uvádza, že taiwanská cena bude pri Xperii 1 VI 39 900 TWD (1143 eur) v porovnaní s 41 990 TWD (1204 eur) pri modeli Xperia 1 V. Hoci cena nie je výrazne nižšia, dobrou správou je, že nie je ani vyššia. Na druhej strane si budeme musieť na jej oficiálne potvrdenie počkať ešte niekoľko dní. 

Porovnanie dizajnu Sony Xperia 1 V vs. Xperia 1 VI

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.