Sony Xperia XZ2 prišla na trh s motom Zábava na maximum.

Tohtoročná vlajková loď spoločnosti Sony púta pozornosť najmä úplne novým dizajnom. Telefón je vďaka zaoblenému chrbtu v najhrubšom bode o niečo hrubší ako konkurencia, tento dizajnový prvok však umožňuje oveľa lepšiu ergonómiu a aj v našej recenzii sme písali, že Xperia XZ2 sa nám drží v ruke veľmi dobre.

Ignorujúc nový dizajn, v jadre ide stále o starú dobrú Xperiu, ktorú máme radi. Sony kladie v prípade novinky veľký dôraz na multimediálne funkcie telefónu a to bola vždy výsada vlajkových lodí tohto výrobcu. Xperiu XZ2 používame už viac ako tri mesiace a preto sme pripravili seriál článkov, v ktorom vám jednotlivé multimediálne funkcie podrobne vysvetlíme.

V prvej časti sme sa zamerali na displej, v druhej časti sme sa venovali stereo reproduktorom a reprodukcii zvuku. V aktuálnom článku pokračujeme unikátnou funkciou dynamických vibrácií a v poslednej časti sa pozrieme, ako tieto funkcie fungujú ako jeden celok.

Vyhrajte staršiu sestru novej Sony Xperia XZ2 – Xperiu XZ1 Compact v našej súťaži tu.

Xperia XZ2 má dva predné reproduktory a systém vibrácií

Synchronizované vibrácie pri počúvaní hudby a sledovaní videa

Sony Xperia XZ2 prináša úplne novú funkciu, ktorú doteraz neponúkala žiadna Xperia. Nazýva sa Dynamické vibrovanie a Sony sa pri jej návrhu inšpirovalo v segmente herných konzol. Konkrétne v ovládači DualShock 4 a v jeho vibračnej spätnej väzbe, ktorá zlepšuje zážitok z hrania. Sony verí, že výraznejšie vibrácie, ktoré sú synchronizované s dianím v telefóne, môžu zlepšiť celkový multimediálny zážitok aj v prípade smartfónu.

Funkciu Dynamické vibrovanie si môžete zapnúť alebo vypnúť. Je dostupná v Nastaveniach – Zvuk – Dynamické vibrovanie. Taktiež je k dispozícii aj priamo v kompatibilných multimediálnych aplikáciách. Stačí iba stlačiť niektoré z dvojice tlačidiel na reguláciu hlasitosti a pokiaľ aplikácia podporuje Dynamické vibrovanie, tak sa priamo pod nastavením hlasitosti zobrazí aj nastavenie dynamických vibrácií.

K dispozícii sú celkovo 4 úrovne – vypnutá funkcia, slabé, normálne a silné vibrácie. Optimálny zážitok ponúkajú normálne vibrácie, pri nastavení slabé a silné je efekt zoslabený alebo zosilnený. My sme počas používania telefónu preferovali normálne alebo silné vibrácie, ale ide o subjektívny postreh.

Sony Xperia XZ2 a systém dynamických vibrácií

Väčší vibračný motorček oceníte aj počas bežného používania

Pri používaní dynamických vibrácií sa snaží Xperia XZ2 zladiť basy v pesničkách a vo videách s vibráciami telefónu. V praxi to funguje dobre, nie každému sa však takéto kombinácia bude páčiť. Ide totiž o pomerne špecifický zážitok, za skúšku však určite stojí. Najmä sledovanie ukážok z filmov je vďaka tejto funkcii atraktívnejšie, aj keď celovečerný film by sme asi takýmto spôsobom nepozerali.

Funkcia Dynamické vibrovanie nefunguje vo všetkých multimediálnych aplikáciách a takisto nefunguje ani vo všetkých hrách. Väčšina aplikácií na prehrávanie hudby či videa ju však podporuje. Hry často využívajú vlastný systém vibračnej spätnej väzby, ale niektoré sa dokážu synchronizovať aj cez Dynamické vibrovanie. Dodajme, že funkcia nefunguje, keď je vypnutý displej, aktivovaný režim STAMINA alebo keď je telefón v tichom režime.

Bez ohľadu na to, či túto funkciu využijete alebo nie, väčší vibračný motorček v Sony Xperii XZ2 určite oceníte počas bežného používania telefónu. Aj tradičné vibrácie, ktoré upozorňujú na notifikácie, sú totiž silnejšie. Nemalo by sa tak stať, že zmeškáte dôležitú udalosť, lebo ste necítili zavibrovať telefón vo vrecku.

Prečítajte si aj:

Multimediálne funkcie v Sony Xperia XZ2: Reproduktory a zvuk (2. časť)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit