Sony ale aj ostatní výrobcovia na to už jasne prišli. Sú ľudia, ktorí robia kvalitné videá napr. pre YouTube a sú ochotní investovať do vlogovacieho fotoaparátu. Chcú natáčať sami seba, vysielať naživo a to všetko v super kvalite. Na videách sú schopní dobre zarobiť a preto cena nástroja tu nie je na prvom mieste.

TIP REDAKCIE

Fullframe a stramovanie

Preto vidíme novinky hlavne v tejto oblasti a žiarivým príkladom je kompaktný streamovací fotoaparát Sony ZV-E1, ktorý sme dlhšiu dobru používali v redakcii.

Sony ZV-E1Zdroj: TOUCHIT.sk
Sony ZV-E1

Jeho základom je 12 MPix Full-Frame snímač so zadným podsvietením schopný nahrávať v rozlíšení až 4K 60p, výborné automatické ostrenie na báze umelej inteligencie s rozpoznávaním tvárí a ďalších objektov a umožňuje dosiahnuť aj profesionálnu kvalitu zvuku.

Sony ZV-E1Zdroj: TOUCHIT.sk
Sony ZV-E1

Vymeniteľné objektívy

Jeho podstatnou vlastnosťou sú vymeniteľné objektívy. Takto dokážete prispôsobiť obraz presne podľa vášho priania. My sme mali k dispozícii objektívy Sony E 28-75mm F2.8-2.8 a Sony FE 50mm F1.2 GM toto vytváralo takmer ideálnu kombináciu prakticky na všetky scenáre. Samotné telo Sony ZV-E1 je 483 gramov, elektronický hľadáčik tu nahľadajte, čo je najväčšia výhrada ľudí, ktorí používajú fotoaparát predovšetkým na fotenie.

Sony ZV-E1 so zaostrovaním na oko človekaZdroj: TOUCHIT.sk
Sony ZV-E1 so zaostrovaním na oko človeka

V prípade typickej cieľovej skupiny vlogerov to podľa nás nevadí. A je tu aj obmedzenie len na jeden slot na SD kartu. Na druhej strane 3-palcový displej sa dá otočiť tak , že na displeji sa budete pohodlne vidieť. Rovnako je tu len micro HDMI port a nie jeho plná verzia. Sú to kompromisy, ktoré bolo treba urobiť kvôli kompaktným rozmerom fotoaparátu.

Prepojovacie porty: Vpravo Sony ZV-E1, vľavo Sony ZV-E10Zdroj: TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty: Vpravo Sony ZV-E1, vľavo Sony ZV-E10

Profil Cinematic Vlog

Môžete s ním zaznamenať videá s filmovým vzhľadom vďaka profilu Cinematic Vlog a profesionálnemu obrazovému profilu S-CINETONE. Spomalený záber môžete natáčať v rozlíšení 4K 120p. Môžete s ním ľahko rozostriť pozadie pomocou prepínača efektu bookeh a môžete použiť aj nastavenie Product Showcase na udržanie ostrosti objektov. To je zásadná funkcia pre recenzentov produktov. Zároveň je tu otočný, plne dotykový displej a jasná kontrolka nahrávania. Z vlastnej skúsenosti potvrdzujeme, že toto všetko dáva pri nahrávaní videa pokoj v duši.

Priestor na jednu SD kartu v Sony ZV-E1Zdroj: TOUCHIT.sk
Priestor na jednu SD kartu v Sony ZV-E1

Stabilizácia videa a profesionálne funkcie

Priamo v tele fotoaparátu je to 5-osová stabilizácia obraz a dynamická aktívna stabilizácia s orezávaním do obrazu na ďalšiu korekciu pohybu fotoaparátu. Aj tak je lepšie použiť pri záberoch v teréne gimbál. Náš DJ RS3 si s týmto fotoaparátom a príslušnými objektívmi bez problémov poradil.

Najnovšia funkcia kompenzácie nežiaducej zmeny zorného uhla pri zmene zaostrovacej vzdialenosti dokáže eliminovať zmenu ohniskovej vzdialenosti pri rôznych vzdialenostiach. Je možné tiež importovať vlastné súbory LUT pre náhľad výsledku. Toto sú skutočne profesionálne funkcie.

Sony ZV-E1Zdroj: TOUCHIT.sk
Sony ZV-E1

Živé vysielanie

Aby ste vedeli dostať zábery na internet, je tu aj spárovanie s mobilným telefónom. Táto vlogovacia kamera je navyše pripravená na streamovanie v rozlíšení až 4K 30p alebo Full HD 60p a to bez nutnosti použitia záznamovej karty alebo iného softvéru. Nájde tak využitie aj ako YouTube kamera.

Sony ZV-E1Zdroj: TOUCHIT.sk
Nové menu v prípade Sony ZV-E1

Nahrávanie zvuku

ZV-E1 má zabudovaný mikrofón s tromi kapsulami, ktorý sa dynamicky prispôsobuje tak, aby snímal hlavného prezentujúceho a minimalizoval okolitý šum. Súčasťou dodávky je aj mechanická ochrana voči vetru (vinčus). Porty sú pre externý mikrofón a tiež slúchadlá. Pri našich videách natáčaných pomocou tohto fotoaparátu sme používali mikrofón DJI Mic.

Sony ZV-E1 a zabudovaný mikrofónZdroj: TOUCHIT.sk
Sony ZV-E1 a zabudovaný mikrofón

Testujeme

Pri našom teste sme si preverili vplyv umelej inteligencie na zaostrovanie na vybrané objekty. Najdôležitejšie je pritom zaostrovanie na oko človeka alebo zvieraťa. Toto v prípade Sony ZV-E1 splnené pri fotografovaní ale aj pri tvorbe videa. A funguje to skvele, aj vtedy, keď sa vám natáčaná osoba tvárou otoční od fotoaparátu a neskôr sa otočí znova na kameru. Rovnako to funguje na so zaostrovaním na zviera.

Príklady fotografií

Odfotil Sony ZV-E1Zdroj: TOUCHIT.sk
Odfotil Sony ZV-E1
Odfotil Sony ZV-E1Zdroj: TOUCHIT.sk
Odfotil Sony ZV-E1 takmer v úplnej tme
Odfotil Sony ZV-E1Zdroj: TOUCHIT.sk
Odfotil Sony ZV-E1 na priamom slnku
Odfotil Sony ZV-E1Zdroj: TOUCHIT.sk
Odfotil Sony ZV-E1 so zaostrením na oko psa
Odfotil Sony ZV-E1Zdroj: TOUCHIT.sk
Odfotil Sony ZV-E1 so zaostrením na oko psa

Test odolnosti

Vyskúšali sme tiež odolnosť telefónu voči prehriatiu. Na našu kartu sme natáčali video v rozlíšení 4K a to viac ako 1 hodinu pri izbovej teplote okolo 24 °C. Fotoaparát po hodine skutočne vypísal upozornenie na zvýšenú teplotu fotoaparátu, ale nahrávanie obrazu ďalej pokračovalo. Záznam tak bol ukončený až po zaplnení našej pamäťovej karty.

Sony ZV-E1Zdroj: TOUCHIT.sk
Takto fotoaparát vyhlásil varovanie pred zvýšenou teplotou ale narával po hodine záznamu ďalej

Vyhodnotenie

Celkovo je Sony ZV-E1 výrobný fotoaparát a to na natáčanie vlogov ale aj fotografovanie. Ľahko sa nosí do terénu, veľmi oceňujeme možnosť vymeniteľných objektívov. So zvukom nebudete mať problém a je aj dostatočne odolný na prenášanie so sebou. Nie je to lacná záležitosť, ale ako sme uviedli v úvode, toto je riešenie pre youtuberov, ktorí chcú to najlepšie.

Sony ZV-E1Zdroj: TOUCHIT.sk
Porovnanie Sony ZV-E1 vpravo a Sony ZV-E10 vľavo

Inak Sony má aj ďalšie lacnejšie fotoaparáty na tvorbu videa. V redakcii systematicky používame model Sony ZV-E10, čo nie je síce FullFrame model, ale APS-C nám doteraz pne vyhovovalo. ZV-E1 má aj úplne iný typ snímača, ale dizajn oboch fotoaparátov je dosť podobný. Je evidentné, že Sony sa vybralo cestou nového dizajnu fotoaparátov.

Porovnanie Sony ZV-E1 vpravo a Sony ZV-E10 vľavoZdroj: TOUCHIT.sk
Porovnanie Sony ZV-E1 vpravo a Sony ZV-E10 vľavo

Cena: 2250 eur za samotné telo

Zapožičal: Sony

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.