Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Takmer milión euro je určených na podporu priemyselného výskumu a experimentálneho vývoja v rámci slovensko-izraelskej spolupráce.

O dotáciu v historicky prvej spoločnej výzve sa uchádzajú štyri projekty.

Izrael má Dohodu o bilaterálnej spolupráci v oblasti priemyselného výskumu s viacerými krajinami Ázie, latinskej Ameriky, s USA, Kanadou a mnohými európskymi krajinami. „Rozšíriť spoluprácu aj so Slovenskou republikou sme sa rozhodli, pretože vidíme, že na Slovensku je potenciál spolupráce v oblasti start-upov a inovácií. V startupovej a podnikateľskej komunite sa tu dejú zaujímavé veci,“ vysvetľuje Zvi Aviner Vapni, veľvyslanec Izraelu na Slovensku.

„Perspektívne sú všetky oblasti, v ktorých sa Slovenská republika a Izrael navzájom dopĺňajú. Potenciál vidíme v high-tech, automobilovom priemysle, biomedicíne a vodnom hospodárstve. Slovensko je veľmi silné v automobilovom priemysle, Izrael zas vyvíja systém áut riadených autopilotom. Ak by sa tieto dve skombinovali, môžu vzniknúť zaujímavé výsledky,“ dodáva Zvi Aviner Vapni.

Aby projekt získal dotáciu, musí sa na ňom podieľať najmenej jeden podnikateľský subjekt zo Slovenska a jeden z Izraela, pričom nesmú mať rovnakého vlastníka. Výzvu na predkladanie žiadostí vyhlásilo Ministerstvo hospodárstva SR v auguste, zareagovalo na ňu vyše tridsať subjektov a štyri dokázali reálne splniť podmienky a podať žiadosti. „Pre slovenských podnikateľov bolo v úvodnej fáze najťažšie nájsť si v Izraeli vhodnú partnerskú organizáciu, ktorá by s nimi participovala na takomto výskumnom projekte,“ hovorí Svetlana Gavorová, generálna riaditeľka Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, ktorá je zodpovedná za realizáciu programu.

Špecifikom tejto výzvy je fakt, že každý projekt získava financie od obidvoch štátov. V prípade Slovenska je to nenávratný finančný príspevok a Izrael poskytuje pôžičku za zvýhodnených podmienok, takže záujemcovia musia získať pozitívne hodnotenie na oboch stranách. Výsledky by mali byť známe koncom februára 2017.

„Slovenská republika takto získala priamy vhľad do spôsobu, akým štát Izrael už dlhé roky podporuje podnikateľské aktivity v oblasti vzniku start-upov a pri zavádzaní inovačných postupov do podnikateľskej praxe. Tento proces tvorí v Izraeli integrálnu súčasť podpory rozvoja podnikania,“ uzatvára Miloš Žiak z Izraelskej obchodnej komory v SR.

Môže ísť napríklad o novú technológiu, autorizovaný softvér, prototyp, funkčnú vzorku, úžitkový či priemyselný vzor, poloprevádzku, či patent.

Značky: