Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosti 20th Century Fox, Panasonic Corporation a Samsung Electronics zverejnili novinky programu certifikácie a označenie logom HDR10+, čo je otvorená, licenčným poplatkom nepodliehajúca platforma pre spracovanie dynamických metadát používaných technológiou HDR (vysoký dynamický rozsah). Uvedenú technológiu spoločnosti spoločne predstavili minulý rok na veľtrhu IFA.

Platforma HDR10+ bude čoskoro k dispozícii poskytovateľom obsahu, výrobcom televízorov s ultravysokým rozlíšením, Blu-ray prehrávačov a rekordérov či set-top boxov a tiež dodávateľom tzv. systémov na čipe (SoC). Metadáta budú poskytované bez licenčných poplatkov len za nominálny správny poplatok. Firmy sa môžu oboznámiť s novým logom, dozvedieť sa o licenčnom programe vrátane konečných špecifikácií, zmluvách pre záujemcov o platformu a taktiež sa môžu prihlásiť o zasielanie upozornení, akonáhle budú na adrese http://www.hdr10plus.org k dispozícii technické špecifikácie pre HDR10+. Navyše boli v spolupráci s tretími stranami vyvinuté nástroje pre tvorbu UHD Blu-ray metadát. Tieto nástroje budú čoskoro poskytnuté tvorcom obsahu, vďaka čomu budú môcť na trh vstúpiť UHD Blu-ray prehrávače. Čoskoro budú zverejnené aj podrobné informácie o prevode obsahu a formátu rozhrania, ktoré umožnia plánovať tvorbu obsahu.

HDR10+ divákom ponúkne skutočne prémiový HDR zážitok prostredníctvom programu certifikácie zariadení, ktorý zaistí verné zobrazenie tvorivého zámeru vyjadreného v obsahu. Vylepšené pracovné postupy pre tvorcov povedú k intenzívnejšej tvorbe prémiového HDR obsahu.

Licenčný program pre HDR10+ ponúkne zainteresovaným firmám nevyhnutné technické a testovacie špecifikácie pre zavedenie technológie HDR10+ tak, aby bola zachovaná vysoká kvalita obrazu a výrobcovia zároveň získali možnosť inovatívne pracovať s dynamickým mapovaním odtieňov. Sprievodný certifikačný program poskytne záruku, že produkty podporujúce technológiu HDR10+ poskytujú dobrú kvalitu obrazu a dokážu verne sprostredkovať tvorivý zámer filmových režisérov a filmárov. Certifikované zariadenia budú označené logom HDR10+, ktoré je zárukou špičkovej kvality obrazu:

Kľúčové prvky licenčného programu zahŕňajú:

  • Výhody pre výrobcov zariadení (napr.TV, UHD Blu-ray, OTT STB atď.), poskytovateľov služieb distribúcie obsahu, výrobcov SoC, vydavateľov obsahu a poskytovateľov nástrojov pre vytváranie obsahu.
  • Bez licenčných poplatkov za jednotku.
  • Ročný nominálny správny poplatok pre výrobcov zariadení, výrobcov SoC a poskytovateľov služieb distribúcie obsahu.
  • Technické špecifikácie, testovacie špecifikácie, logo HDR10+ a sprievodcu pre používanie loga, patenty od troch spoločností priamo spojených s technickou špecifikáciou.
  • Certifikáciu zariadení bude robiť externé autorizované skúšobné centrum.

Ihneď, ako bude licenčný program pre HDR10+ otvorený, tri zakladajúce spoločnosti začlenia technológie HDR10+ do všetkých do budúcnosti uvádzaných Ultra HD filmov, vybraných televízorov, Ultra HD Blu-ray prehrávačov a rekordérov a ďalších výrobkov.

„Bolo pre nás dôležité vytvoriť otvorený a flexibilný systém ponúkajúci divácky zážitok, ktorý bude omnoho bližší tvorivým zámerom filmárov,“ uviedol Danny Kaye, výkonný viceprezident spoločnosti 20th Century Fox a generálny riaditeľ Fox Innovation Lab. „Spoločne so spoločnosťami Samsung a Panasonic sa usilujeme o štandardizáciu licenčného procesu tak, aby naši partneri, medzi ktorých patria tvorcovia obsahu, výrobcovia televízorov a ďalších zariadení, mohli technológiu jednoducho využívať, a ponúknuť tak všetkým divákom kvalitnejší zážitok pri sledovaní obsahu.“

Podpora pre technológiu HDR10+ neustále rastie a spoločnosti sa zavedenia 3C špecifikácií a certifikačného programu už nevedia dočkať. O podporu platformy HDR10+ vyjadrilo vážny záujem viac než 25 spoločností z mnohých odvetví, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť úspešného rozvoja tejto technológie.

Spoločnosť Amazon Prime Video, ktorá je prvým poskytovateľom streamovaných služieb, a ktorá ponúkne podporu HDR10+, sprístupnila v HDR10+ celú svoju knihovňu Prime Video HDR. Katalóg Prime Video HDR10+ obsahuje stovky hodín obsahu vrátane originálnych titulov Prime The Grand Tour, The Marvelous Mrs. Maisel, Jean-Claude Van Johnson, The Tick či The Man in the High Castle a ďalej stovky licencovaných titulov.

Spoločnosť Warner Bros. Home Entertainment sa po sledovaní situácie v minulom roku rozhodla podporiť HDR10+, aby riešenie pre dynamické metadáta sprístupnila pre obsah Warner Bros. na HDR televízoroch s rozlíšením 4K podporujúcich HDR10+ od výrobcov Samsung, Panasonic a ďalších. „Spoločnosť Warner Bros. sa vždy snažila spotrebiteľom poskytovať čo najkvalitnejší užívateľský zážitok opierajúci sa o využitie najnovších technológií v oblasti domácej zábavy,“ uviedol Jim Wuthrich, prezident divízie Americas and Global Strategy spoločnosti Warner Bros. Home Entertainment. „Vďaka dynamickým metadátam HDR10+ môže teraz WB filmové tituly chystané pre rok 2018 divákom poskytnúť v podobe, ktorá presnejšie zodpovedá pôvodnému zámeru filmových tvorcov, a ponúknuť domácnostiam vybaveným širokou škálou televízorov s podporou HDR10+ náš rozsiahly katalóg obsahujúci viac než 75 titulov s rozlíšením 4K a podporou HDR.“

Nová technológia HDR10+ prináša optimálnu kvalitu obrazu plne využívajúcu zobrazovacie schopnosti najnovšej generácie obrazoviek vďaka dynamickému mapovaniu odtieňov, ktoré umožňuje prispôsobiť zobrazenie každého jednotlivého snímku zmenám jasu, sýtosti i kontrastu v každej zobrazovanej scéne, čo prináša kvalitnejší divácky zážitok. Technológia HDR10+ optimálne využíva možnosti ponúkané mnohými 4K UHD televízormi a podporuje ju široká škála televízorov novej generácie. Užívateľský zážitok sa vďaka nej omnoho viac blíži pôvodným tvorivým zámerom hollywoodskych filmov.

„Vďaka spojeniu know-how a technológie troch zakladajúcich spoločností má HDR10+ potenciál poskytnúť divákom i filmovým tvorcom výhody výrazne kvalitnejšieho obrazu,“ uviedol Toshiharu Tsutsui, riaditeľ divízie TV Business spoločnosti Panasonic. „Spoločnosť Panasonic teda predpokladá, že si štandard HDR10+ získa širokú podporu.“

„Spoločnosť Samsung je odhodlaná trvalo inovovať svoje portfólio televízorov a HDR10+ predstavuje ďalší krok vo vývoji kvality obrazu zaručujúcej čo najlepší možný divácky zážitok,“ uviedol Jongsuk Chu, senior viceprezident divízie Visual Display spoločnosti Samsung Electronics. „Platformu HDR10+ sme vytvorili taktiež s cieľom podporiť v nasledujúcich rokoch ďalší vývoj pokročilých technológií.“

Spoločnosti 20th Century Fox, Panasonic a Samsung pripravili na veľtrhu CES 2018 technické ukážky technológie HDR10+. Akreditovaní novinári a ďalší záujemcovia o informácie o licenčnom programe si môžu dohodnúť návštevu salónika spoločnosti 20th Century Fox zaslaním žiadosti o schôdzku na e-mailovú adresu chris.bess@fox.com. Akreditovaní novinári si môžu pozrieť technickú ukážku HDR10+ pripravenú spoločnosťou Panasonic v salóniku spoločnosti v konferenčnom centre MGM Grand. Ukážky technológie HDR10+ sa budú dať pozrieť aj v priebehu prezentácie First Look spoločnosti Samsung, ktorá sa uskutoční 7. januára v Enclave Las Vegas.

Značky: